• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.06.2022

17:33

GDE SRBI ČEŠĆE ČUVAJU NOVAC, U BANCI ILI SLAMARICI? Ovom odgovoru se niste nadali

Uprava Carina

Društvo

GDE SRBI ČEŠĆE ČUVAJU NOVAC, U BANCI ILI SLAMARICI? Ovom odgovoru se niste nadali

Podeli vest

Istraživanja pokazuju da u Srbiji od oko 1.000 ljudi samo dvoje ili troje štedi u bankama, iako trećini njih mesečno u džepu ostane višak novca

U medijima su neretki naslovi kako provalnici upadaju u kuće i stanove, pa čak i po više desetina provala bude u toku jedne noći, a provalnici traže novac jer znaju da ga po navici građani čuvaju kod kuće.

Takva mesta poznata kao "slamarica" poznata su i lopovima, pa ipak Srbi preferiraju dostupnost "živog" novca u kući i izbegavaju da ga ostave u banci.

Pretpostavke su da građani Srbije u "slamaricama" čuvaju oko 3,5 milijardi evra, a podaci prodavaca sefova i bezbednosne opreme govore o tome da se sve češće kupuju brave, kamere i alarmi i ugrađuju sefovi.

Ekonomisti savetuju da je mnogo sigurnije da sredstva budu na računu, jer na taj način, kažu, novac ipak cirkuliše, a na oročeni iznos na duži vremenski period moguće je i zaraditi novac.

Kako preporučuje ekonomska struka, prilikom donošenja odluke o štednji, bitno je da banka bude jaka, stabilna, i da nije dobro "juriti" najveću kamatu već pravilno odabrati koji je proizvod banke najviše prilagođen potrebama štediše.

Postoje štednja po viđenju ili oročena s različitim modelima isplate kamate, odnosno pripisom kamate po dospeću kao i posebne varijante, u zavisnosti od izbora valute, s mesečnom isplatom kamate, isplatom kamate unapred, sa stepenastim modelom obračuna kamate i sa slojevitim modelom isplate kamate.

U zemljama srednje i istočne Europe, najviše novca za štednju bankama izdvajaju Austrijanci, čiji prosečni depoziti mesečno iznose oko 240 evra, a na začelju se nalaze građani Srbije sa oko 37 evra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija