• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.06.2022

16:38

ANKSIOZNOST, DEPRESIJA, DEMENCIJA... Doktor klinike za psihijatrijske bolesti progovorila o najčešćim bolestima među Srbima!

Shutterstock

Društvo

ANKSIOZNOST, DEPRESIJA, DEMENCIJA... Doktor klinike za psihijatrijske bolesti progovorila o najčešćim bolestima među Srbima!

Podeli vest

Direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić izjavila je danas, na Festivalu mentalnog zdravlja, da su najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u opštoj populaciji anksioznost, depresija i demencija i da se zbog njih građani najčešće i obraćaju stručnjacima

- Za prvih sat i po vremena trajanja Festivala mentalnog zdravlja više od 100 građana se obratilo prisutnim stručnjacima kako bi saznali da li stvarno imaju neki problem sa mentalnim zdravljem ili samo imaju subjektivni osećaj da kod njih nije nešto u redu - izjavila je za Tanjug Stašević Karličić.

- Oni su skriningovani na anksioznost, depresiju i demenciju koji su i inače najčešći poremećaji mentalnog zdravlja u opštoj populaciji i na šta se građani najviše žale - rekla je doktorka.

Navela je da su građani dobili smernice da mogu da se jave besplatnom servisu Ministarstva zdravlja i klinike Laza Lazarević na broj 0800/ 309 309 koji 24 sata anonimno pruža intervencije u krizi i daje savete građanima koji mu se obrate.

- Upućeni su i na Centar za mentalno zdravlje koji radi svakog radnog dana od 9 do 18 časova, na profesionalce Klinike Laza Lazarević na Terazijama 3. koji psihoterapijski rade sa građanima kojima treba pomoć i to bez lekarskog uputa i knjižice - objasnila je ona.

Dodala je da se stručnjacima ovog centra za prve dve godine njegovog rada obratilo više od 12.000 ljudi i da više od 50 odsto njih nije imalo nikakvu bolest, što prema doktorkinim rečima, znači da je ispunjena misija preventivnog rada u ovoj oblasti.

U skladu sa tim, navela je da je jedna od poruka današnjeg festivala koji se održava u junu, nacionalnom mesecu mentalnog zdravlja, bolje sprečti nego lečiti.

- Zato nemojte menjati svet oko sebe, menjajte sebe i svoj odnos prema tom svetu da bi se bolje nosili sa stresom - poručila je dr Karličić.

Istakla je da u tome mnogo mogu da pomognu profesionalci iz domena mentalnog zdravlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija