• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. CRNOMARKOVIĆ

24.06.2022

07:00

GRCI SKIDAJU TABLICE ZBOG OPUŠAKA, A BUGARI... Oprez ukoliko planirate automobilom na more! LETOVANJE MOŽE DA VAM SE PRETVORI U PRAVI KOŠMAR!

pixabay

Društvo

GRCI SKIDAJU TABLICE ZBOG OPUŠAKA, A BUGARI... Oprez ukoliko planirate automobilom na more! LETOVANJE MOŽE DA VAM SE PRETVORI U PRAVI KOŠMAR!

Podeli vest

Ko u Crnoj Gori vozi pijan, platiće kaznu i do 2.000 evra, odbijanje alko-testiranja u Severnoj Makedoniji 500 evra

Srbi koji su se odlučili da na letovanje putuju automobilom moraju dobro da obrate pažnju i da ne prave saobraćajne prekršaje, jer su kazne u regionu izuzetno visoke i ceo odmor im lako može presesti!

Grčka policija je, kako javljaju mediji, od početka ove letnje sezone najrigoroznija dosad, o čemu svedoče i brojne saobraćajne kazne koje ovih dana plaćaju srpski turisti! Naizgled banalno bacanje opuška iz automobila ili telefoniranje u toku vožnje može vas koštati skidanja tablica i oduzimanja vozačke ili saobraćajne dozvole na čak 60 dana!

Oprezno vozite

U Crnoj Gori zbog pijanstva ili neprilagođene brzine kazne idu do 2.000 evra ili šest meseci zatvora! Drakonskih kazni ima i u ostalim zemljama kojima prolaze srpski turisti na putu ka izabranom letovalištu.

Foto: Informer

Policija Crne Gore

Tako, na primer, ukoliko odbijete alkotestiranje u Severnoj Makedoniji, platićete 500 evra. U Bosni i Hercegovini zbog nevezivanja pojasa, nekorišćenja reflektujućeg prsluka ili razgovora mobilnim telefonom u toku vožnje mogu da vas kazne sa 150 evra. U susednoj Bugarskoj pogrešno parkiranje platićete 100 evra, a za vožnju pod uticajem alkohola i do 500 evra.

Kazna kao aranžman

Pored rizika da vam vozilo bez tablica ostane dva meseca u Grčkoj, u ovoj zemlji su i visoke novčane kazne za prekršaje, pa tako greška u vožnji može da vas košta i više više nego ceo aranžman. Vožnju bez pojasa grčki saobraćajci naplatiće vam čak 350 evra, što je čak osam puta više nego u Srbiji.

Za nepoštovanje prvenstva prolaza pešaka ostaćete bez 200 evra. U prevodu, nepoštovanje pešaka vas košta skoro kao apartmanski smeštaj, a za jedan nevezani pojas u apartmanu mogu da letuju dve osobe.

Foto: Informer

Grčka policija

Još gore je u Crnoj Gori, gde zbog vožnje u alkoholisanom stanju i prekomerne brzine možete da platite i 2.000 evra, što je iznos za koji može da se letuje skoro mesec dana u ovoj zemlji. Ništa manje naivno nije ni preticanje kolone, za šta se plaća 450 evra, ili preticanje preko pune linije što 'košta' 300 evra... Za vožnju bez nalepnice o registraciji ili Evropskog izveštaja o saobraćajnim nezgodama kazna je čak 200 evra!

U Hrvatskoj plaćanje kazni samo karticama

Od 1. jula u Hrvatskoj više neće biti moguća gotovinska naplata saobraćajnih prekršaja na licu mesta, već se u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Vozač koji plati kaznu na licu mesta platnom karticom dobiće potvrdu da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.
Plaćanjem novčane kazne karticom na licu mestu iznos kazne se umanjuje za polovinu. Ako građanin nije u mogućnosti da plati novčanu kaznu na licu mesta jer nema karticu kod sebe ili nema dovoljno sredstava na računu ili iz bilo kog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti obaveštenje o počinjenom prekršaju, koje mora platiti u roku od tri dana.

KAZNE PO ZEMLJAMA

BOSNA I HERCEGOVINA

Vožnja pod uticajem alkohola 250-500 evra
Prekoračenje brzine 50-200 evra
Prolazak na crveno svetlo 150 evra
Nevezivanje sigurnosnog pojasa 50-150 evra
Nepropisno parkiranje 25-125 evra
Korišćenje mobilnog telefona 50-150 evra
Reflektujući prsluk (obavezno po izlasku iz kola u slučaju kvara ili nesreće) 50-150 evra
Isključena kratka svetla 15-25 evra

CRNA GORA

Vožnja pod uticajem alkohola 200-2.000 evra
Prekoračenje brzine 50-2.000 evra
Prolazak na crveno svetlo 80-350 evra
Nevezivanje pojasa 40-100 evra
Nepropisno parkiranje 60-150 evra
Korišćenje mobilnog telefona 60-150 evra
Reflektujući prsluk 80 evra
Isključena kratka svetla 30-80 evra
Preticanje kolone 450 evra
Preticanje preko pune linije 300 evra
Vožnja deteta na prednjem sedištu 150 evra
Dete van sigurnosnog sedišta 30-80 evra

GRČKA

Vožnja pod uticajem alkohola 78-1.200 evra
Prekoračenje brzine 100-750 evra
Prolazak na crveno svetlo 700 evra
Nevezivanje pojasa 350 evra
Nepropisno parkiranje 40-80 evra
Korišćenje mobilnog telefona 100 evra
Nepoštovanje prava prednosti pešaka 200 evra
Vožnja u papučama 50 evra
Skidanje tablica i oduzimanje saobraćajne ili vozačke dozvole na 60 dana
* Vožnja motocikla bez kacige
* Bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes ili se zagađuje okolina
* Parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida
* Vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na autoputu
* Kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece

SEVERNA MAKEDONIJA

Vožnja pod uticajem alkohola 250-400 evra
Odbijanje alko-testa 500 evra
Prekoračenje brzine 45-300 evra
Prolaz na crveno svetlo 300 evra
Nevezivanje pojasa 20 evra
Nepropisno parkiranje 45 evra
Korišćenje mobilnog telefona 45 evra
Isključena kratka svetla 35 evra
Reflektujući prsluk 40 evra
Nemanje trougla, prve pomoći ili protivpožarnog aparata 35 evra

BUGARSKA

Vožnja pod uticajem alkohola 250-500 evra
Prekoračenje brzine 10-300 evra*
Prolazak na crveno svetlo 25 evra
Nevezivanje pojasa 25 evra
Nepropisno parkiranje 100 evra
Korišćenje mobilnog telefona 25 evra
Reflektujući prsluk 25 evra
Kratka ili dnevna svetla 25 evra
* 300 evra je kazna za prekoračenje brzine 50 km/h, a potom za svakih 5 km/h više kazna se uvećava za po 25 evra

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Macan

pre 1 godinu

U Makedoniji na neke kazne( preticanje na punu liniju, prolaz kroz crveno, preticanje bez zmigavca ....) dobijate plus kaznu za ugrozavanje saobracaja koja iznosi 750 evra i mora da se plati u celom iznosu posto u Severnoj Makedoniji kazne iznad 500 evra moraju da seplate u celosti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija