• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M - M. M. D.

28.06.2022

07:00

MALI MATURANTI JUČE POLAGALI TEKST IZ SRPSKOG JEZIKA! Đake namučio Laza Lazarević!

Informer DN

Društvo

MALI MATURANTI JUČE POLAGALI TEKST IZ SRPSKOG JEZIKA! Đake namučio Laza Lazarević!

Podeli vest

Pitanja iz književnosti teža nego iz gramatike, kažu maturanti. Danas na redu matematika, u sredu kombinovani test

Osmacima širom Srbije, koji su juče polagali test iz srpskog jezika, najviše problema zadala su pitanja iz književnosti!

Posebno ih je namučila analiza dela pripovetke "Sve će to narod pozlatiti" Laze Lazarevića, kao i određivanje simbola u pesmi "Božur" Milana Rakića.

Deca radila i u hodnicima, nastavnici im čuvali rančeve

Zbog učestalih dojava o bombama, sve škole i objekti u kojima se juče polagala matura bili su detaljno pregledani tokom vikenda, a iako je u početku bilo planirano da se mala matura polaže u 1.260 objekata u Srbiji, taj broj je smanjen na 522. Zbog manjeg broja objekata, u jednoj školi završni ispit su polagali đaci iz tri škole. Da bi svi đaci stali, polaganje nije bilo samo u učionicama, već i u fiskulturnim salama, a pojedini đaci bili su smešteni čak i u hodnicima škola.

Prosvetari su u prethodnom periodu dobili jasna uputstva, pa đaci juče u školu nisu smeli da unose rančeve, a njihove stvari čuvali su roditelji ili nastavnici ispred školskog dvorišta.

Strah od matematike

Učenica Osnovne škole "Milan Đ. Milićević" Iva Tasić kaže da je test iz srpskog jezika bio teži od probnog, ali da je zadovoljna kako je uradila.

- Poslednji zadaci bili su pitanja iz književnosti i namučili su nas u smislu jer smo morali da čitamo duže odlomke, da prepoznamo sadržaj, a onda uradimo i analizu teksta. To nam je oduzelo dosta vremena i koncentracije. U 20. zadatku trebalo je odrediti koje stilske postupke je koristio pisac u delu "Sve će to narod pozlatiti". Pored tog pitanja, zbunio me je deveti zadatak iz gramatike, u kojem smo morali da odredimo vrstu sintagme u podvučenom delu rečenice. Tu mislim da nisam dobro odgovorila, jer sam se dvoumila da li je pridevska ili glagolska - kaže Iva, koja se pribojava današnjeg testa iz matematike.

Ružić: Bezbednost na najvišem nivou

Ministar prosvete Branko Ružić istakao je da je, što se bezbednosnih mera male mature tiče, sve spremno i u skladu sa operativnim planom, koji je sa MUP-om do detalja isplaniran.

- Preduzeli smo sve mere, napravili operativne planove, Republička upisna komisija je smanjila broj školskih objekata u kojima se održava završni ispit za 60 odsto, sa 1.260 došli smo do 522 škole. Juče za vreme polaganja nije bila nijedna dojava o bombi - rekao je Ružić.

Slično je bilo i na polaganju u OŠ "Banović Strahinja" na Banovom brdu. Prema rečima učenika Alekse Đukanovića, najteži je bio zadatak u kome je trebalo pročitati deo pripovetke "Sve će to narod pozlatiti" i odrediti stilske figure.

- Imali smo i zadatak da analiziramo deo narodne epske pesme "Stari Vujadin", i to je bilo malo teže. Deo iz gramatike je bio dosta lakši. Tu smo imali da odredimo glasovne promene i padeže i da ispravno napišemo reči u negaciji. Nisam se puno spremao, ali sam svakako zadovoljan kako sam odgovorio na sva pitanja i mislim da ću dobiti odgovarajući broj bodova za upis u željenu školu - kaže Aleksa.

Prosvetni stručnjaci objašnjavaju da nema generacije u kojoj se maturanti ne namuče oko pitanja iz književnosti, jer tokom škole izbegavaju čitanje lektire i čim vide duži odlomak, već im je unapred teško.

Foto: Informer DN

Nikola Ostojić

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Jasna Janković kaže za Informer da je svake godine ista muka na testu iz maternjeg jezika i da su se deca odvikla od logičkog razmišljanja.

- Mnogim đacima je problem što generalno izbegavaju čitanje lektire i analizu dela. Nemaju koncentraciju da sa razumevanjem čitaju, već čitaju na brzinu, preskaču delove ili, još gore, preko interneta pročitaju neke skraćene verzije dela. Čim vide duži odlomak, unapred se zbune i ni ne trude se da malo razmisle. Ali da su redovno čitali i pratili časove u kojima se obrađivala književnost, ne bi se toliko namučili. Iskreno, ovde nije stvar u težini zadatka, već u tome što učenici tokom škole ne čitaju knjige. Trebalo je samo pažljivo da pročitaju pitanje i budu promišljeni - objašnjava Jankovićeva.

Kako se boduje upis

Kao i prethodne godine, učenici maksimalno mogu da osvoje 100 poena - 60 na osnovu uspeha iz osnovne škole i 40 na sva tri testa. Bodovi iz osnovne škole obračunavaju se tako što se prosečne ocene ostvarene na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, zaokružene na dve decimale, saberu i zatim pomnože brojem četiri. Primera radi, ako je neko sva tri razreda završio sa prosekom 4,54, onda se broj poena iskazuje po formuli (4,54 + 4,54 + 4,54) x 4. Sva tri testa ukupno nose 40 bodova (srpski i matematika po 13, a kombinovani 14). Konačan broj bodova se iskazuje tako što se poeni dobijeni na osnovu uspeha iz osnovne škole sabiraju sa poenima osvojenim na svakom testu.

Ne čitaju lektiru

Na pitanje zašto je male maturante namučilo i pitanje vezano za određivanje sintagme u rečenici, odgovara:

- Zato što, ponavljam, ne čitaju pažljivo. Jer kada vi sa razumevanjem pročitate rečenicu, odgovor vam se sam ukazuje. Određivanje vrste sintagme u rečenici ih je zbunilo, jer su navikli da odgovore samo zaokružuju i da budu zatvorenog tipa, pa kada treba da se spoji znanje iz škole i logika, tu zataje, jer su odviknuti od takvog sistema rada.

Mali maturanti, njih oko 63.000, već danas će raditi test iz matematike, dok će sutra polagati kombinovani test, koji sadrži pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije.
 

Kalendar

  • 28. jun Test iz matematike
  • 29. jun Kombinovani test
  • 1. jul Preliminarni rezultati završnog ispita
  • 5. jul Konačni rezultati završnog ispita
  • 5-6. jul Popunjavanje liste želja
  • 13. jul Zvanični rezultati o raspodeli učenika po školama
  • 14-15. jul Upis u srednje škole

Foto: Informer DN

Rada Maksimović


LISTA ŽELJA

* Škole koje želite da pohađate uvek stavite na prva tri mesta, osim ako je potpuno očigledno da ne možete da se u njih upišete
* Ako ste rešeni da upišete tačno određenu školu, obavezno stavite na listu želja sve smerove koji postoje u njoj
* Uvek popunite svih 20 škola na listi želja, nikad se ne zna da li će vam neka zatrebati
* Škole za koje ste potpuno sigurni da ne možete da upišete ne stavljajte na listu
* Paziti na šifre iz konkursa

Šta kažu đaci?

Rada Maksimović, OŠ "Milan Đ. Milićević"
- Bio je teži od probnog i mislim da mi nije baš sve tačno. Bilo je dosta pitanja na zaokruživanje, ali ja sam se namučila kod zadatka u kojem smo na osnovu pročitanog teksta morali da odgovorimo koji jezik su Srbi koristili od 12. do 18. veka. Svakako se nadam da ću upisati školu koju želim - Osmu gimnaziju.
Lazar Labus, OŠ "Banović Strahinja"
- Mislio sam da će biti teži test, a najteže su mi bile književnost i analiza pesama i tekstova. Presrećan sam zato što sam uspeo sve da uradim i mislim da ću uspeti da osvojim dovoljan broj bodova i da upišem neku od prve tri škole sa liste želja. Spreman sam i za matematiku i kombinovani.

Foto: Informer DN

Lazar Labus


Nikola Ostojić, OŠ "Banović Strahinja"
- Gramatika je bila laka i to sam sigurno dobro uradio. Test generalno nije bio težak. Spremao sam se za malu maturu i mislim da će mi se to isplatiti. Bilo je i pitanja u kojima je tekstovi trebalo da se razumeju i analiziraju, ali mislim da sam i to uradio tačno.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija