• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

28.06.2022

09:50

PORED TROPSKE ŽEGE, IZ AFRIKE STIŽU I 4 SOJA KORONE! Šekler o novom soju virusa: Evo šta je to i ko će se sigurno zaraziti

mod.gov.rs

Društvo

PORED TROPSKE ŽEGE, IZ AFRIKE STIŽU I 4 SOJA KORONE! Šekler o novom soju virusa: Evo šta je to i ko će se sigurno zaraziti

Podeli vest

Virusolog Milanko Šekler izjavio je danas da se pojavio novi soj korone - BA.5, ali da se smrtnost nije povećala, tako da nema razloga za brigu

- To je novi soj omikrona i ništa se bitno neće promeniti u kliničkoj slici. Prenosivost je možda čak nešto veća od one varijante koju smo imali u januaru, ali smrtnost se nije povećala, tako da nema razloga za brigu - kazao je Šekler za RTS.

Foto: printscreen

Milanko Šekler

On je dodao da će se sigurno zaraziti onaj ko nije preboleo koronu ranije ili se nije vakcinisao. Šekler je objasnio da je došlo do porasta broja novozaraženih jer je mnogo vremena prošlo od vakcinacije, za neke i godinu dana.

On je rekao da omikron soj ima pet varijanti i da je prva u Srbiji bila dominantna u januaru, ali da još četiri nova soja dolaze iz Afrike.

Novi talas zaraza korona virusom u Evropi, novi sojevi izbegavaju imunu zaštitu

Evropa prolazi kroz sedmi talas kovida-19 objašnjen velikim delom novim sojevima virusa koji imaju snažan kapacitet da izbegnu zaštitu stvorenu vakcinacijom i prethodnim infekcijama. Novi skok zaraženih se može objasniti opuštanjem mera zaštite ali i padom imuniteta ljudi.

Sada je poznato da zaštita koju daju vakcine i prethodne infekcije slabi posle nekoliko meseci.

- Osobe koje su zaražene omikron sojem BA.1 u decembru manje su zaštićene od onih zaraženih početkom godine. Isto važi i za imunitet ostvaren vakcinama, iako on ostaje vrlo snažan protiv teških oblika bolesti, imunitet malo slabi za manje teške oblike - rekao je direktor francuskog centra za istraživanje CNRS Samjuel Alizon.

Foto: Freepik.com

Naučnici kažu i da se novi talas takođe objašnjava razvojem novih podvarijanti omikrona, BA.4 i BA.5.

U Francuskoj, prema najnovijem izveštaju službe za javno zdravlje, više nedelja se primećuje postepena zamena soja BA.2 i beleži pojava soja BA.5 kod 41 odsto slučajeva i BA.4 kod šest odsto slučajeva u nedelji od 13. do 19. juna. Novi podsojevi se brže šire zbog dvostruke karakteristike koje imaju, njihove veće zaraznosti i zbog slabljenja imuniteta, odnosno sposobnosti da izbegnu imuni odgovor.

Dugo se verovalo da se infekcijom stiče zaštita, bar neko vreme. Medjutim, sa porodicom omikron to izgleda ne važi, navodi se u studiji Imperijal koledža objavljenoj sredinom juna u publikaciji Sajens (Science).

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija