• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D. - J. M.

29.06.2022

07:00

ALARMANTNO! Opada interesovanje za studiranje srpskog jezika i književnosti! Đake u Srbiji NEĆE IMATI KO DA UČI SRPSKI!

Društvo

ALARMANTNO! Opada interesovanje za studiranje srpskog jezika i književnosti! Đake u Srbiji NEĆE IMATI KO DA UČI SRPSKI!

Podeli vest

Na 100 slobodnih mesta na smeru za srpski jezik i književnost, prijavilo se svega 47 studenata. Studenti biraju smerove sa kojima će se bolje zaposliti, biraju kineski i skandinavske jezike, kažu stručnjaci

Đake u Srbiji neće imati ko da uči maternji jezik s obzirom na to da iz godine u godinu opada interesovanje za studije srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu!

Upravo na tom smeru na 100 slobodnih mesta, ove godine prijavilo se svega 47 studenata, pa je duplo više slobodnih mesta nego budućih brucoša.

Da je interesovanje slabo, govori i podatak da će svi oni koji se prijave moći da se školuju o trošku države, jer je za budžet odvojeno 85 slobodnih mesta, dok je 15 mesta ostalo za samofinansirajuće studente.

Nestaju nastavnici

Da ovakvo stanje na studijama Filološkog fakulteta nije od juče, napomenula je i dekan Filološkog fakulteta Iva Draškić. Prema njenim rečima, ove godine situacija je čak i bolja nego prošle godine, ali stanje je veoma zabrinjavajuće.

- Prošle godine su do indeksa mogli da stignu i oni koji na nekom od testova nisu osvojili ni jedan jedini bod. Za nas ovo, nažalost, nije iznenađenje. Da bi se situacija popravila, potrebna su pomoć države i bolji uslovi rada, kao i veće plate za nastavnike srpskog jer studenti već razmišljaju o poslu i zaradi kada završe ovaj fakultet. Tako biraju smerove sa kojima ih očekuje bolje i brže zapošljavanje, kao što su kineski i skandinavski jezici - kaže Draškić.

Prosvetni radnici kažu da trend nezainteresovanosti za studije srpskog jezika, na veliku žalost, nije novost i da traje godinama. Da stvar bude gora, zbog velikog broja slobodnih mesta na fakultetima na kojima se školuju budući nastavnici do indeksa mogu da stignu i oni koji na nekom od testova nisu osvojili ni jedan jedini bod?!

Nedostaju i nastavnici matematike!

Foto: Informer

Za indeks Matematičkog fakulteta u Beogradu danas će se "boriti" skoro 700 kandidata na 435 mesta, a prema rečima prodekana za nastavu Nebojše Ikodinovića, ubedljivo najmanje interesovanje vlada za profesora matematike i računarstva, gde je prijavljeno svega osam maturanata.

Za prijemni ispit, dodaje on, prijavilo se ukupno 686 kandidata za tri studijska programa - Matematika, Informatika i Astronomija i astrofizika.

- Trebalo bi da se radi na promociji, profesora matematike je sve manje. Matematički fakultet u avgustu svake godine dobija pozive iz škola da pošalje ako ima nekog studenta koji bi predavao, jer zaista nema dovoljno kadra, tu su verovatno i finansijski razlozi. Ali sve je veće interesovanje i za naš studijski program Informatika, a, nažalost, sve je manje interesovanje za modul profesor matematike i računarstva. Ove godine, ako uzmemo u obzir prve želje kandidata, za taj smer imamo ubedljivo najmanje zainteresovanih u odnosu na prethodne godine - rekao je Ikodinović.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti Jasna Janković kaže da problem slabog interesovanja za studije srpskog jezika i književnosti traje kod nas traje već duži niz godina.

- Mladi u Srbiji su postali praktični. Prijemni ispiti za upis na Filološki fakultet tokom dugog niza godina bili su veoma zahtevni, a nove generacije nemaju garanciju da će njihov trud, znanje i rad biti prepoznati kada završe studije. Kada ti mladi ljude završe ovakve studije, čeka ih jedna vrlo neizvesna priča jer oni nemaju garanciju da će moći da se zaposle u struci. Nekada je ovaj fakultet bio najpoželjniji i zahtevan fakultet. Đaci sa dobrim ocenama iz škole i sa prijemnog utrkivali su se da budu primljeni. A danas zbog malog interesovanja i ogromnog broja slobodnih mesta dolazimo u situaciju da ga upisuju i dovoljni đaci, koji su u srednjoj školi iz srpskog imali jedva trojku?! - naglašava ona.

Foto: Informer

Filološki fakultet

Druga vremena

Profesorka srpskog jezika i književnosti Jasmina Stanković u razgovoru za Informer kaže da je opasno to što sve manje studenata upisuje ovaj smer jer će se time smanjiti broj nastavnika i profesora i ko će nam onda učiti decu?!

- Kada sam ja upisivala studije, posao smo birali iz ljubavi, drugačija su bila vremena i nije u fokusu bio materijalni aspekt. Danas je to mnogo drugačije jer mladi misle na egzistenciju, na posao, platu kada biraju profesiju. Računaju da sa ovim fakultetom neće moći dobro da zarađuju. Ako se ovakva situacija nastavi, neće biti profesora koji će učiti decu maternjem jeziku. I šta ćemo onda da radimo?! - kaže naša sagovornica.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija