• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.07.2022

23:04

BILA JE USPEŠNA ADVOKATICA! Onda je muž prijavio Talibanima zbog preljube! Uhapsili su je, tukli, oduzeli imovinu POTRESNO SVEDOČENJE

Kristijan Ilinčić

Društvo

BILA JE USPEŠNA ADVOKATICA! Onda je muž prijavio Talibanima zbog preljube! Uhapsili su je, tukli, oduzeli imovinu POTRESNO SVEDOČENJE

Podeli vest

Hrvatski putopisac Kristijan Iličić objavio je svedočenje o potresnom životu Avganistanke Halime, nekada uspešne advokatice, koja je posle dolaska talibana na vlast morala da se zabradi i zaključa u kuću

Halima je nekada bila veoma uspešna, branila je prava žena koje su drugi ugnjetavali, a danas je i sama ugnjetavana i naterana da živi život kakav ne želi:

"Uspeo sam pronaći Halimu! Ovu hrabru ženu upoznao sam pre 2 godine kad sam posetio Bamyan. Ona je advokatica koja je na sudu zastupala mnoge žene koje su imale probleme u dogovorenim brakovima, zauzimala se za ravnopravnost žena, želela je svetu pokazati da u Avganistanu postoje hrabre žene koje se bore za sebe. Bila je i uspešna preduzetnica, vodila je svoj restoran s kojim je hranila čak šest porodica.

Foto: Kristijan Iličić

Kristijan Ilinčić sa Halimom i njenom porodicom



Kad sam je tada pitao bi li želela živeti negdje drugde, rekla je da voli svoj grad, da se u njemu osjeća slobodno. Na kraju našeg razgovora izrazila je bojazan da će talibani pobediti i da bi moglo biti gore nego prie.

Kad je Avganistan 9 meseci kasnije pao u ruke talibana, pokušao sam dopreti do nje, no nije se javljala na telefon, nije bila na kućnoj adresi. Nadao sam se da je uspela pobeći. Sada sam saznao potresan razlog zašto nisam mogao do nje. Bila je u zatvoru! Halima danas ne izlazi iz kuće, a kad izlazi nosi burku. Posetio sam je u njenom današnjem domu. Živi sa svoje četvero dece, a ni jedno od njih više ne ide u školu. A gdje je muž?



Dok je kao advokatica zastupala sve one žene koje su prolazile svoje horor priče, nije ni slutila da će se ista stvar dogoditi i njoj. Dolaskom talibana, prvi udarac joj nisu zadali oni, već njen muž. Optužio ju je za preljubu! Zbog toga se skrivala sve dok je talibani nisu ulovili i uhapsili je. Nisu, međutim, pronašli nikakve dokaze za preljub, ona ga i nije počinila. Optužba koju je servirao njen muž bila je motivisana time što on nije mogao podneti njen poslovni uspeh, nije želeo da stalno istupa u javnosti, ponašala se previše moderno za njegov ukus, hteo je da bude samo kod kuće. Pobeda talibana mu je dala vetar u leđa.

 


Talibani su ispitivali nju, ispitivali su nezinu decu, tražili su dokaze te prevare, a kako ih nisu pronašli, pustili su je. Ipak, optužba je ostala visiti u zraku i ona je društveno osramoćena. Više ne radi, njen restoran više ne postoji, ne može niti igde drugde naći posao jer mi kaže da talibani "zabranjuju" ženama da rade. Zatvorena je sa svoje četvero dece u kući.

 

Da bi preživjela prodavala je stvari iz restorana, a kasnije i sam restoran. Pokušala je i vratiti neke pare koje je pre svega što se zbilo posudila nekim ljudima, no nije ih više mogla dobiti natrag. Ti muškarci su je pretukli! Užas.Tražila je zbog toga pomoć od talibana, no oni joj nisu pomogli. Prošla je zaista pakao! Toliko me je potresla ova priča! 
Bio sam sve vreme boravka u Avganistanu prilično izmešanih osjećanja oko nove vlasti, nekako sam dosta glatko prolazio, no onda me je u Haliminom domu pljusnula brutalna realnost. Postoje te tihe žrtve, žene, skrivene iza vela, bez ikakvih prava, sklonjene iza zidova kuća. Nije svugde isto, nije svako prošao isto. Halima je imala zlu sreću, izdao ju je muž, a nove okolnosti su išle totalno kontra nje. Nije mogla da se zaposli, dobije pravdu, da se pomakne u bilo koju stranu. Toliko me je to duboko pogodilo, ostao sam baš u šoku. Pomogao sam joj koliko sam mogao u tome trenutku da se snađe za prvu ruku. Beskrajno sam tužan zbog nje.
Pre dvije godine kad sam je pitao bi li otišla u slobodan svet, rekla mi je da 'ne treba odlaziti u slobodan svijet, već da slobodu treba dovesti u Avganistan'.
Sada mi kaže da želi prodati kuću i napustiti Avganistan jer ovde za sebe više ne vidi nikakvu budućnost. Slomili su joj ideale. No, nekako želim verovati da nisu slomili i nju.", napisao je Ilinčić na svom Instagram profilu.

On je pozvao sve one koji žele da pomognu ovoj nesrećnoj ženi da mu se jave. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija