• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.07.2022

14:03

EPIDEMIOLOG OTKRIO ZBOG ČEGA SE POVEĆAVA BROJ NOVOOBOLELIH OD KORONE!

Informer

Društvo

EPIDEMIOLOG OTKRIO ZBOG ČEGA SE POVEĆAVA BROJ NOVOOBOLELIH OD KORONE!

Podeli vest

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Batut" Vladan Šaponjić kaže da se broj novoobolelih od korona virusa povećava zbog pojave novih podvarijanti omikron soja, koje karakteriše veća prenosivost, ali i blaža klinička slika

Šaponjić kaže da su trenutno aktuelne podvarijante BA.4 i BA.5 omikrona, te da se one razlikuju od prethodnih sojeva, jer najveći broj obolelih ima blagu kliničku sliku.

- Pozivamo građane, naročito one koje imaju povećan rizik od težih formi boelsti i hospitalizacije, da nose maske u zatvorenom prostoru kada se nalaze u većoj gužvi, u čekaonicama i gradskom prevozu - naveo je Šaponjić.

Šaponjić je apelovao na građane da prime treću dozu vakcine kako bi se zaštitili od virusa i naveo da bi stariji od 60 godina trebalo da prime četvrtu dozu, ukoliko je od prethodne vakcine prošlo najmanje pet meseci.

Kaže i da se simptomi novih podvarijanti ne razlikuju u odnosu na prethodne sojeve, te da se kod obolelog javlja povišena temperatura, kašalj i malaksalost.
 

Foto: Reuters

Šaponjić apelovao na građane da nose maske u zatvorenom prostoru kada se nalaze u većoj gužvi

Ističe da kod virusa korona posebno zabrinjava pojava postkovid sindroma, odnosno različitih bolesti koje se javljaju nakon akutne bolesti i traju više nedelja i meseci.

- Važno je da građani znaju da primljene tri doze vakcine u visokom procentu štite ne samo od komplikacija akutne bolesti već i od postkovid sindroma i to se odnosi na sve varijatne virusa pa i na omikron - kazao je Šaponjić.

Šta nas čeka u narednom periodu

Na pitanje šta možemo da očekujemo u narednom periodu, da li će broj obolelih nastaviti da raste, Šaponjić kaže da je teško davati dugoročne prognoze, ali da očekuje da će se u narednih nekoliko nedelja nastaviti tendencija rasta.

- Narednih nekoliko nedelja je racionalno čuvati se - kazao je Šaponjić.

Komentarišući pojavu virusa Zapadnog Nila u našoj zemlje, Šaponjić ističe da je on prisutan u Srbiji već nekoliko godina.

Kako je rekao, nadzor se sprovodi u skladu sa stručno-metodološkim upustvima i programima i kod životinja i kod ljudi, te nema razloga za zabrinutost.

- Za sada nema signala bitnog poremećaja epidemiološke situacije, tako da se ne dešava ništa neuobičajeno - kazao je Šaponjić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija