• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

06.07.2022

07:00

U GRČKOJ SVAKI DAN SVE SKUPLJE! Turiste iznenadio NOVI SKOK CENA u omiljenom letovalištu! Za giros treba da izdvojite 7 EVRA, a tek za sendvič....

Informer

Društvo

U GRČKOJ SVAKI DAN SVE SKUPLJE! Turiste iznenadio NOVI SKOK CENA u omiljenom letovalištu! Za giros treba da izdvojite 7 EVRA, a tek za sendvič....

Podeli vest

Običan giros u Haniotiju košta sedam evra, skromni sendvič od dve kriške hleba i parčeta šunke od četiri do 11 evra

Srpske turiste koji letuju u Grčkoj svaki dan sačekaju nove cena hrane i pića! Grčka je jedna od zemalja koju je kriza zbog rata u Evropi veoma pogodila, pa su znatno skočile cene struje, goriva i osnovnih životnih namirnica.

Očekivalo se da će cene ove godine biti znatno više nego prethodnih godina, ali niko se nije nadao ovolikom poskupljenju. U omiljenim letovalištima Srba običan giros košta sedam evra, dok porciju sa dodatnim pomfritom treba platiti 10 evra. Skromni sendvič od dve kriške hleba i parčeta šunke košta od četiri do 11 evra, a voćna salata paprenih osam evra!

Kako kažu turisti, cene hrane skaču svakog dana, a u pojedinim mestima trgovci i ugostitelji bukvalno "deru" ljude.

Preskupi Hanioti

Hanioti je jedna od destinacija odakle su nam se javljali naši čitaoci koji su zatečeni skupoćom. Kako je navela naša čitateljka Ana S., ukoliko u ovom mestu sednete u restoran na plaži kako biste pojeli, recimo, voćnu salatu od nekoliko komadića lubenice i malo grožđa, moraćete da platite čak osam evra.

- Običan giros košta sedam evra, pileći burger 10, dok vam za običan hot-dog treba pet evra. Za tost sendvič platićete 11 evra, što je skoro 1.300 dinara!? Ima i jeftinija varijanta sendviča od dve kriške hleba, nešto malo šunke i komadića paradajza za četiri evra, posle kog ste već za sat vremena gladni! - rekla je ona.

I Grci besni, šok-cenovnik sa Mikonosa

I sami Grci besni su na svoje sunarodnike zbog cena u nekim letovalištima. Iako je ostrvo Mikonos poznato po luksuzu i skupoći, na Fejsbuk stranici "Greek Gateway" pojavila se fotografija cenovnika hrane i pića sa ovog ostrva koju je postavio jedan Grk. Na tom cenovniku piše da šoljica kafe košta 15 evra, grčki specijalitet suvlaki 25 evra, porcija lignji 150 evra, a špageti sa jastogom 600 evra.

- Istinita priča. Cene hrane na Mikonosu su sulude. Zašto plaćati toliko kada ima 227 drugih divnih grčkih ostrva gde vas neće odrati od skupoće?! - napisao je on.

Halkidiki nije jedino mesto u Grčkoj gde cene divljaju. Na Fejsbuku je postavljena fotografija cena u Nei Poriju. Na cenovniku se vidi da je trenutno cena girosa čak sedam evra, što je gotovo duplo skuplje nego prethodnih godina.

Duplo skuplje

- Očekivali smo da neke stvari poskupe, pogotovo u kafićima i barovima. Ranije je giros bio do 3,5 evra, očekivali smo da sada bude za evro skuplji, ali ne više od toga. Ovo je skuplje od skupog - ispričao je jedan iznenađeni turista. Po istoj ceni od sedam evra služe se i suvlaki i burger.

Foto: Informer

Takođe, mnogi turisti su istakli da je visoka i cena za pola litre točenog piva - čak pet evra.

Vasilios Provelegios, predsednik Građanske stranke Grka, potvrđuje da se cene često menjaju i da su moguća nova poskupljenja.

- Nažalost, ovog puta ima dosta istine u tome što pišu mediji. Cene u Grčkoj jesu skočile, životni standard je opao, cene struje i osnovnih životnih potrepština porasle su za oko 30 odsto. Giros će biti i skuplji od sedam evra, sve je poskupelo, od ulja do mesa i povrća. Ne bih da licitiram koliko će cene dalje skakati - rekao je Vasilios.

Benzin 300 dinara

U Grčkoj su od početka krize u Ukrajini drastično poskupeli i energenti. Posebno je visoka cena goriva, pa bi i ovo mogao biti problem našim turistima. Oni koji u rezervoare sipaju benzin proći će i gore, jer je benzin u ovoj zemlji gotovo najskuplji u Evropi. Cene na pumpama se kreću od 2,4 do 2,57 evra, što znači da za litar treba platiti od 282 do 301 dinar.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 1 godinu

Zašto lažete, nisu te cene u Grčkoj. Giros je do maksimuma 4 evra...

Dragan

pre 1 godinu

Pa giros je u Grckoj jeftiniji nego u Srbiji, lazović jedni.

Nebojsa

pre 1 godinu

Evo ja sam sada u Grckoj, do duse Olymic Beach i giros je 3.3, mleko 1.2, a toceno pivo alfa na plazi dobijes za 3.5.

Aca NS

pre 1 godinu

Koliko laži na jednom mestu,trenutno se nalazim u tom delu Grčke i porcija Girosa je od 4 do 5e a tzv pita Giros 3e... Voleo bih da me dotični kontaktiraju i odvedu na lokaciju gde je ta cena,ja častim sve...Dosta više obmanjivanja ljudi koji su došli ili planiraju da dođu da uživaju

Nikola

pre 1 godinu

Ne lupajte gluposti. Porcija girosa u restoranu od 3 do 7e zavisno od veličine, a i taj od 3e je više nego dovoljan da se čovek navede. Kafa na plaži kod Grand hotela od 1.5 do 2e, hot dog na istom mestu 1.5e, sendvič 2-4. Ima cena za svakoga po šta ko može I ko koliko luksuza sebi može da priušti.

Realno

pre 1 godinu

Cista laz! Upravo letujemo u hotelu 4* gde je haineken 4€,cisto poredjenja radi,napisite koliko je pice po beogradskim splavovima...

DS

pre 1 godinu

Zasto lazete, Nei Pori iz koga sam juce doputovao giros 3,5€, veliki giros na tanjiru sa svim prilozima 6,5-7€ ,orada 10€,beef steak ogroman 12 € ,gavros 8€, svi tekstovi upereni protiv Grčke, to je nase hvala za sve sto je taj narod ucinio za nas.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija