• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jasmina Vujadinović

07.07.2022

18:50

NIJE KORONA! OVA BOLEST JE NAJVEĆA PANDEMIJA DANAŠNJICE! Ako se zamarate, gojite ili neobjašnjivo mršavite OBAVEZNO SE JAVITE LEKARU!

Shutterstock

Društvo

NIJE KORONA! OVA BOLEST JE NAJVEĆA PANDEMIJA DANAŠNJICE! Ako se zamarate, gojite ili neobjašnjivo mršavite OBAVEZNO SE JAVITE LEKARU!

Podeli vest

Srčana slabost može postojati kao primarna bolest ili udružena sa drugim bolestima, ali i posledica drugih kardiovaskularnih stanja i bolesti

Srce je mišić koji non-stop radi i normalno može i da oslabi i zataji. Ukoliko vam je lekar saopštio da imate srčanu slabost, sigurno ste se u trenutku uplašili. Evo šta je potrebno da znate o ovom oboljenju.

Ako kažemo da je srčana slabost najveća pandemija današnjice, nećemo pogrešiti. Kako u Srbiji, tako i na globalnom nivou, srčana slabost je veoma zastupljena i prednjači kada je reč o  kardiovaskularnim oboljenjima.

Slabost srca podrazumeva da srce nije dovoljno jako da pumpa krv kroz organizam da bi obezbedilo dovoljno kiseonika svim ćelijama.

Foto: privatna arhiva

Dr Vukićević: Srčana slabost je klinički sindrom

Uzroci srčane slabosti

- Srčana slabost, tj. “srčana insuficijencija” predstavlja klinički sindrom koji čine simptomi i znaci nastali usled poremećaja strukture i/ili funkcije srčanog mišića i njegove sposobnosti kao ''pumpe'' da zadovolji potrebe organizma za kiseonikom. Kao posledica toga pojavljuje se niz multiorganskih poremećaja - kaže za portal Informer.rs dr Milica Vukićević, specijalista interne medicine Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Simptomi i znaci srčane slabosti su često udruženi i sa drugim kardiovaskularim bolestima, kao što su arterijska hipertenzija, pretkomorske/komorske srčane aritmije, koronarna bolest.

- Bolesnici sa srčanom slabošću često imaju i dijabetes melitus, poremećaj funkcije bubrega, poremećaj funkcije jetre - navodi dr Vukićević.

Ona dodaje da srčana slabost može postojati usled poremećaja strukture i/ili funkcije srčanog
mišiča, disfunkcije srčanih zalistaka, koronarne bolesti, tj. suženja na krvnim sudovima srca.

- Ali može nastati i usled dugotrajnih neregulisanih aritmija ili usled upale srčanog mišića izazvane virusima, tj. miokarditisa. Važno je napomenuti da postoje i alkoholom indukovane bolesti koje zahvataju srčani mišić (kardiomiopatije) i da je konzumiranje alkoholnih pića čest uzročnik i ove bolesti - objašnjava naša sagovornica.

Uticaj virusne infekcije

U sklopu post COVID-19 sindroma, može doći do pojave srčane slabosti usled uticaja virusne infekcije na srčani mišić. Takođe, srčana slabost može nastati i kao posledica primene hemio ili zračne terapije kod bolesnika lečenih od karcinoma, zbog čega je neophodno revnosno praćenje srčane funkcije kod onkoloških bolesnika, naglašava dr Vukićević.

Foto: Shutterstock

Suv kašalj je jedan od simptoma

Simptomi

Pritom, valja imati u vidu da simptomi i znaci srčane slabosti mogu biti različiti i veoma često pripisani drugim pridruženim bolestima (hroničnom zamoru, vremenskim prilikama ili raspoloženju). Zato je važno, kako ističe dr Vukićević, da pacijenti ne treba samostalno da tumače svoje tegobe, već kada ih primete da se blagoveremeno jave lekaru, koji će sprovesti potrebna ispitivanja.

- Suv kašalj, osećaj nedostatka vazduha, potreba da se spava na višem uzglavlju, zamaranje, smanjena tolerancija fizičkog napora, pojava otoka nogu (prevashodno potkolenica), pojava
otoka trbuha, dobijanje u telesnoj težini ili neobjašnjivi gubitak u telesnoj težini samo su neki simptomi i znaci srčane slabosti
- navodi dr Vukićević za portal Informer.rs

Prema njenim rečima, pojava ubrzanog nepravilnog/pravilnog srčanog rada ili “preskakanje” srca često je simptom zbog kojeg se pacijenti prvi put jave na pregled. Takođe, testasti otoci potkolenica i regije oko skočnih zglobova predstavljaju jedan od najčešćih znakova. Dobro uzeti anamnestički podaci od pacijenta su dovoljni da posumnjamo na postojanje srčane slabosti, kao i aspekt koji nam bolesnik ostavlja tokom fizikalnog pregleda.

Na naše pitanje u kojoj meri hipertenzija povećava rizik za nastanak srčane slabosti, dr Vukičevič odgovara da dugotrajna i neregulisana arterijska hipertenzija vodi nastanku oštećenja krvnih sudova (krvnih sudova srca tako i perifernih krvnih sudova), a posledično i do hipertenzijom posredovanih oštećenja vitalnih organa, moždanog udara, demencije i srčane slabosti.

- Upravo o tome sam imala prilike nedavno da govorim tokom svojih skorašnjih predavanja na simpozijumu održanom u Kairu, kao i na 31. sastanku Evropskog Udruženja za hipertenziju i kardiovaksularnu protekciju u Atini. Udružene arterijska hipertenzija i srčana slabost veoma su važna tema novih preporuka  - kaže dr Vukićević za portal Informer.rs 

Foto: Pixabay

Kontrolišite krvni pritisak

Normalne vrednosti krvnog pritiska

Kada govorimo o arterijskoj hipertenziji i preostalim “tihim ubicama” kao što su
dijabetes melitus i srčana slabost, nažalost više nema pravila. Ovo su stanja i
bolesti koje se mogu javiti kod mladih zrelih ljudi, do tada zdravih, ali i kod već
obolelih i starijih ljudi. Važno je prepoznati na vreme ove bolesti i optimalnom
terapijom držati ih pod kontrolom. Zavisno od komorbiditeta tj. pridruženih
bolesti, važno je postaviti terapijske ciljeve. Tako npr, kod dijabetičara i bubrežnih
bolesnika, ciljne vrednosti krvnog pritiska su 130/80mmHg. Kod bolesnika sa
srčanom slabošću preporučene vrednosti krvnog pritiska su ispod 140/90mmHg,
ali ne niže od 120/80mmHg, jer posledično može doći do hipoperfuzije drugih,
vitalnih organa.

Pacijenti žive normalno

Prognoza u lečenju srčane slabosti je dobra ukoliko se prepozna na vreme i optimalno leči.

Drugim rečima, adekvatnom medikamentnom terapijom moguće je dobro kontrolisati funkciju srca, a u slučajevima kada je ovaj terapijski pristup iscrpljen, pribegava se ugradnji određenih uređaja i defibrilatora, ugradnji srčane pumpe ili transplantaciji srca.

- Bolesnici koji su imali transplantaciju srca pod imunosupresivnom terapijom vode normalan život, bave se sportom i stvaraju porodicu - zaključuje dr Vukićević za portal Informer.rs

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svetovid

pre 1 godinu

Nepravilno disanje nosi sa sobom sve srčane probleme ,koji su vezani i uzrokovani ,isključivo nedostatkom vazduha u krvi. Badava priča o srcu koje gura krv kada su krvna zrnca u nedostatku vazduha-kiseonika.Pravilno disanje podrazumeva dugo ali sporo udisanje vazduha, koje treba da je 5-6 udisaja u minuti sa izdisajem.Nepravilnim disanjem dobija se i upala na plućima , skače krvni pritisak ubrzanim radom srca ,kao i glavobolje i moždani i srčani udari.Dišite pravilno i rešićete sve probleme sa zdravljem !!!???.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija