• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

11.07.2022

07:00

JOŠ NIJE GOTOVO, UŠLI SMO U SEDMI TALAS EPIDEMIJE OPAKOG VIRUSA! Korona se vraća

mod.gov.rs

Društvo

JOŠ NIJE GOTOVO, UŠLI SMO U SEDMI TALAS EPIDEMIJE OPAKOG VIRUSA! Korona se vraća

Podeli vest

Očekuje se da će za dve nedelje biti 4.000 zaraženih dnevno, više od sto lekara i tehničara prebacuje se u kovid-bolnicu u Batajnici

Korona se ponovo vraća u Srbiju, a za dve nedelje očekuje se da ćemo imati 4.000 zaraženih dnevno, upozoravaju domaći stručnjaci!

Zbog širenja zaraze i naglog skoka broja inficiranih ušli smo u sedmi talas epidemije i u naredna dva meseca preti nam veliki broj zaraženih. Da se epidemija ponovo otima kontroli, potvrđuju i hitne naredbe koje su stigle u bolnice širom Srbije da više od 100 lekara i medicinskih tehničara mora ponovo da se vrati u kovid-bolnicu u Batajnici!

Foto: mod.gov.r

Novi talas

Lekari apeluju na građane da ponovo nose maske, obrate pažnju kada su na putovanjima i da svi oni koji su primili tri doze vakcine prime i četvrtu! Stručnjak za informacione tehnologije, profesor Petar Kočović upozorava za Informer da će situacija biti sve gora u naredna dva meseca.

Statistika, datum broj zaraženih

25. januar 19.901 (oboren rekord)

29. maj 128 (najmanji broj obolelih od početka godine)

04. jul 1.260 (ponovo četvorocifreni brojevi zaraženih)


- Epidemija se vratila, i to na velika vrata. Ono što smo dosad videli govori nam da je pauza, nastala oko 1. marta, završena oko 14. juna. Trenutni procenat zaraze povećao se za čak 60 odsto u odnosu na isti period pre sedam dana. Prema trenutnim proračunima, krajem ove sedmice očekujem veliki porast zaraženih koronavirusom, negde oko 2.000 po danu, dok kroz nekih 15 dana taj broj može doći i do 4.000 novih slučajeva! Srbija se nalazi u lošoj situaciji, ali u Evropi je još gore - upozorava Kočović.

Da je ovakav scenario očekivan i da je pred nama novi udar korone, kaže i epidemiolog prof. dr Radmilo Petrović! U razgovoru za Informer napominje da smo se previše opustili i da niko više ne zna strah, što nikako nije dobro.

- Sve mere su ukinute, putovanja su slobodna, niko više o koroni ne misli i ljudi su zaboravili koliko virus može biti opasan! Ne sviđa mi se ova situacija i bojim se da će se samo pogoršati! Mi smo već ušli u sedmi talas i povećava se broj zaraženih, ali i pacijenata u kovid-bolnicama - kaže Petrović i dodaje:

Foto: printscreen RTS



- Ovaj talas zaraze traje već nekoliko nedelja, a pik očekujem u drugoj polovi jula. Trajaće to sigurno do septembra, a onda se očekuju novi problemi od jeseni, kada se korona pomeša sa respiratornim infekcijama, kad počne škola, a odmori se završe!

Polako se puni "Batajnica"

Direktorka kovid-bolnice u Batajnici dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da se poslednjih desetak dana udvostručio broj obolelih.

- Primetno je povećanje broja pacijenata inficiranih koronom. Zasad je olakšavajuća okolnost što su kliničke slike kovida-19 dosta blaže, znatno su manje potrebe za kiseonikom. Ali raste i broj pacijenata kojima je potreban kiseonik, pa smo za vikend imali 15 pacijenata na respiratoru, što je duplo više nego na početku prošle sedmice. Trenutno imamo i 60 obolelih sa srednje teškom kliničkom slikom, što je gotovo polovina od ukupno 140 pacijenata u celoj Srbiji - kaže dr Adžić Vukičević.


Maske i vakcinacija

Na pitanje šta nam je činiti, s obzirom na to da se korona vraća, on savetuje:

- Prvo i osnovno jeste svest da nismo završili sa kovidom i da moramo biti odgovorni. Sledeće je vraćanje maski u zatvorenom prostoru i, naravno, vakcinacija. Četvrtu dozu vakcine savetujem svima, i starima i mladima, pogotovo hroničnim bolesnicima!

Bonus video:





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladan

pre 1 godinu

Ovi svi iz strucnog staba i ostali njihovi saradnici su gori fanatici nego hitler za vreme drugog svetskog rata . Oni su zacrtali svoje i teraju svoje samo da isteraju njihove sulude ideje . Kako ih nije sramota vise . Nas narod kaze ,, Mi ce mo im oprostiti ali neka razmisle za Boga jer bog bavi ali ne zaboravi " .

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija