• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

13.07.2022

08:26

SEKUNDE SU DOVOLJNE! Stručnjaci savetuju: Ovo je razlog zbog kog ne smete da ostavljate ključeve u automobilu

Društvo

SEKUNDE SU DOVOLJNE! Stručnjaci savetuju: Ovo je razlog zbog kog ne smete da ostavljate ključeve u automobilu

Podeli vest

Koliko god da je vruće u automobilu, nikako ga ne ostavljajte sa otvorenim prozorom ili ključem u bravi, da bi klima radila dok vi nešto časkom obavite u blizini. Veštom lopovu je i toliko dovoljno da vas ostavi bez kola, a upravo to je u poslednje vreme najčešći način krađe

Otvoreni prozori na automobilu možda jesu jedan od recepata da se rashladi vozilo, ali ga sa ključevima nikako ne treba ostaviti ni na pet minuta.

Foto: Pixabay

Više od trideset krađa u Beogradu za samo šest meseci dovoljan su argument za oprez. Nije potrebno mnogo vremena da vešt lopov uzme sve što mu padne pod ruku, pa čak i da ukrade automobil.

Krađe automobila u Beogradu nekada su bile učestalije nego danas, tvrde u MUP-u. Najčešće se kradu automobili na Novom Beogradu, Čukarici, Paliluli, Zvezdari i u Rakovici.

- Na teritoriji grada Beograda imamo izvršenih 36 krivičnih dela neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila na taj način što su vlasnici ostavili ključeve u vozilu, a vozilo u pogonu ili ključeve u vozilu u dvorištu ispred kuće ili na nekom drugom mestu i tako omogućili izvršiocima da lakše uđu u vozilo i odvezu ga - kaže Boško Sekulović, šef Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima.

Foto: Poxabay

Ne ostavljajte ključeve u autu

Iz policije apeluju na vlasnike da ključeve nikako ne ostavljaju u automobilu. U tom slučaju, za krađu su bukvalno dovoljne sekunde.

Čak ni i u ovim vrućim periodima, kada je bitno da se uđe u rashlađen auto, ne treba ostavljati ključeve u vozilu ispred prodavnice, pekare, vrtića, škole, na kupalištima, na Adi, Košutnjaku, upozorava Sekulović, i dodaje da u vozilu ne treba ostavljati vredne stvari, novčanik, laptop… jer ako krenu na kupalište izvršilac može polomiti staklo i ukrasti to.

- Isto tako na parkinzima tržnih centara izvršioci takozvanim džemerima, odnosno ometačima, ometaju signal zaključavanja vozila - objašnjava Boško Sekulović.

Foto: Poxabay

Savet je da se nakon elektronskog zaključavanja vozila, fizički proverite da li je zaista zaključano. Jedino tako možete biti potpuno sigurni. Neretko, tvrde u MUP-u, ukradeni automobili završe u nekoj drugoj zemlji.

Iako je, prema statistici, krađa manje nego u isto vreme prošle godine, dobro je dodatno obezbediti automobil i na taj način i najveštijem lopovu otežati posao.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17