• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

13.07.2022

13:22

SAMO JEDAN POGREŠAN POKRET I ISHOD MOŽE BITI FATALAN! Ne sme svako da namešta prvi vratni pršljen!

Shutterstock

Društvo

SAMO JEDAN POGREŠAN POKRET I ISHOD MOŽE BITI FATALAN! Ne sme svako da namešta prvi vratni pršljen!

Podeli vest

Ko sme da namešta prvi vratni pršljen, i da li i koliko nestručne i neproverene procedure mogu da ugroze život i ostave katastrofalne posledice, rekla je dr Sanja Tomanović Vujadinović, direktorka Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Kliničkog centra Srbije

Više javno tužilaštvo istražuje slučaj pedesetosmogodišnjeg Milana Đ., koji je privatno bio na tretmanu kod kiropraktičara radi nameštanja prvog vratnog pršljenja – atlasa.

Foto: printskin/rts

Dr Sanja Tomanović Vujadinović

Nakon tretmana, prema pisanju medija, on se ukočio, i nije mogao da se kreće. Prebačen je na Institut Banjica gde mu je konstatovana fraktura, zbog koje je ostao nepokretan. Uveden je u veštačku komu, i posle nekoliko meseci u takvom stanju preminuo je 9. jula. Tužilaštvo je dalo nalog za obdukciju, piše RTS.

- Atlas je prvi pršljen kičmenog stuba i vrlo je opasno baviti se manipulacijom atlasa. Svaki pršljen može u jednom trenutku života da se pomeri i izađe iz ležišta. To je prosto stvar starenja, raznih povreda, kada popuste ligamenti, ali svakako da manipulacija nije prvi način lečenja tih stanja - naglašava doktorka Tomanović Vujadinović.

Jako je opasno obavljati takve intervencije, a doktor koji to obavlja mora da ima veliko iskustvo i stručnost, dodaje doktorka.

- Nisam sigurna da bi se i naši neurohirurzi tako lako usudili da se upuste u hirurške intervencije na atlasu, zato što je tu produžena moždina, deo centralnog nervnog sistema koji zapravo upravlja centrima od vitalnog značaja – centrima za disanje, regulisanje krvnog pritiska i rada srca i tako dalje - napominje sagovornica Ane Stamenković.

Foto: printscreen

Kiropraksa je vid alternativne medicine

Samo jedan nepravilan i pogrešan pokret može da dovede i do fatalnih ishoda, kao što je pomenuti slučaj. A kiropraksa spada u vid alternativne i komplementarne medicine, ističe doktorka.

U svetu je to priznata metoda, ali nije integrisana u konvencionalnu zdravstvenu zaštitu, ne samo kod nas, već i u svetu. Još uvek se rade brojna naučna istraživanja da se dokaže da li te metode mogu da se uvrste u konvencionalnu medicinsku praksu.

- Svako od nas, svakog trenutka preko interneta može da uđe u Službeni glasnik iz 2020. godine u kome postoji pravilnik kojim je regulisano kako se koriste komplementarne metode. Naš zakon prihvata 12 komplementarnih metoda koje spadaju u domen alternativne medicine. Ali u svetu to mogu da rade samo zdravstveni radnici koji su završili posebne fakultete - kaže doktorka.

Recimo za osteopatiju koja je takođe jedna od alternativnih metoda, mora da se prođe nastava u trajanju od 400 časova edukacije, plus 200 časova prakse.

- Na ljude mora da se apeluje da ne smeju da se usude da odu na vid lečenja alternativnom medicinom ukoliko ta ordinacija ili doktor nemaju dozvolu Ministarstva zdravlja. A da bi se dobila ta dozvola, mora da postoji velika stručnost i da se prođu visoki kriterijumi da bi uopšte neko mogao da se bavi time - zaključuje dr Sanja Tomanović Vujadinović.

Foto: Informer

Ozbiljne povrede se javljaju i tokom leta

Tokom leta smo mnogo više aktivni, ali i neoprezni zbog toga što smo nesvesni svih opasnosti, tako da mnogo češće dolazi do povreda koje onda treba na odgovarajući način sanirati.

Doktor Goran Milojković, fizijatar, gostujući u Jutarnjem programu naglašava da je jako važno da se dobro pripremimo pre nego što krenemo sa povećanom fizičkom aktivnošću i da posebno obratimo pažnju na vrat, naročito pre skakanja u vodu.

- Svako skakanje na glavu u vodu, čak i na noge, je povreda. Voda nije beton, naravno, ali kada skačemo, a posebno kada nismo pripremljeni, može doći do naglog pokreta koji može biti smrtonosan - napominje fizijatar.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija