• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

16.07.2022

07:00

MEDICINSKI STRUČNJACI ANALIZIRALI STRAVIČNU NESREĆU U "BALANS MEDICI"! Doktor jednim udarcem u vrat paralizovao Milana!

printscreen

Društvo

MEDICINSKI STRUČNJACI ANALIZIRALI STRAVIČNU NESREĆU U "BALANS MEDICI"! Doktor jednim udarcem u vrat paralizovao Milana!

Podeli vest

Kiropraktičar Slaviša Đurđević samo jednim udarcem aparatom za nameštanje prvog vratnog pršljena paralizovao je Milana Đurića (58), koji je posle tri i po meseca preminuo, ocenjuju stručnjaci fizikalne medicine

Prema njihovim rečima, uzrok ove nesreće je verovatno jaka sila, odnosno pritisak, koju je ovaj lekar primenio dok je radio tretman nameštanja pršljena u privatnoj klinici "Balans medika" u centru Beograda. A sve je trajalo samo tri sekunde!?

Fatalna povreda

Goran Milojković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, kaže da se nameštanje pršljena radi isključivo specijalnim aparatom, ali da jačina pritiska ne sme biti prejaka, jer upravo to može biti fatalno po pacijenta.

Zastarele metode

Metode koje smo učili "stare" su 25 godina, a ljudsko telo se od tada dosta promenilo i postalo je mekše.

Dr Goran Milojković

- Ceo proces nameštanja prvog vratnog pršljena traje od tri do najviše 10 minuta. Mentori su nas na obukama učili da se aparatom pršljen gura malo jače na određenim tačkama kako bi se pravilno namestio. Međutim, metode koje smo učili "stare" su 25 godina, a ljudsko telo se od tada dosta promenilo i postalo je mekše. Zato su danas neophodne pauze i ne može se jednim jačim udarom uspešno završiti tretman. Takođe, stariji ne vežbaju i ne jačaju svoj vrat i kičmu, pa se ovim aparatom mogu nažalost povrediti - kaže Milojković.

On dodaje da je veoma važno da se pre samog procesa pravilno postavi pacijent, da sedi i glavu drži pravo, a glava nikako ne sme biti pognuta unapred.

- Naša obaveza je i da opustimo pacijenta. On ne sme biti ukočen i treba pratiti njegovo reagovanje kada se aparat uključi. Ukoliko se primeti da pacijent ima neki bol ili da se požali da mu je neugodno, odmah se mora prekinuti sa radom - kaže Milojković.

Fizijatar Stevan Jović kaže da je prvi vratni pršljen centar života i da ukoliko se on povredi, čovek odmah ostaje nepokretan.

Dr Đokić: Opasno po život!

Da je povreda prvog vratnog pršljena opasna po život i da nestručnim pristupanjem može doći do oštećenja svih vitalnih funkcija u telu, napominje i specijalista neurologije dr Gorica Đokić.

- Atlas je produžena moždina, mesto u kojem se nalaze gotovo sve naše vitalne funkcije. Tu je smešten i centar za rad srca, mozga... Na ovakav tretman retko ko se usuđuje i da ide, ali i da radi. To je opasno! Prilikom povrede atlasa sve se prekida u telu. Svest, organi i njihove funkcije. Zato je moj apel svima da vode računa gde idu i kakvim se intervencijama podvrgavaju - naglašava dr Đokić.

- Kod prvog pršljena je produžena moždina, deo centralnog nervnog sistema koji zapravo upravlja centrima od vitalnog značaja, kao što su centar za disanje, regulisanje krvnog pritiska, rada srca, pluća i svih organa u telu. Ukoliko dođe do udarca ili povreda, čovek se odmah parališe, oduzmu mu se noge i ruke i svi organi u telu. Iako neko čudom preživi ovako neku povredu, taj čovek postaje biljka. Samo jedan nepravilan i pogrešan pokret može da dovede do fatalnih ishoda, kao što se desilo u pomenutom slučaju - dodaje Jović.

Rad na silu

Sa njima je saglasan i specijalista interne medicine, supspecijalista reumatologije i kliničke imunologije dr Boris Šekler. On objašnjava da je do preloma atlasa verovatno došlo zbog grube sile koja je primenjena na pršljen.

- Danas je to priznata metoda u sklopu fizikalne medicine, ali uz određena ograničenja. Kiropraktikom može da se bavi samo doktor. Ovde se verovatno radi o nestručnom pristupu i primeni sile prilikom ovog tretmana. Metoda koja je primenjena na preminulom Milanu nije registrovana metoda u kiropraktici. Ja sam za tu metodu prvi put čuo ne iz medicinskog oglasa, već iz oglasa koji je stajao zakačen za moju zgradu - ističe dr Šekler.

Sahranjen u krugu porodice i prijatelja

Milan Đurić (58), kojem je kiropraktičar slomio vrat, zbog čega je tri meseca bio u komi, sahranjen je juče na Novom bežanijskom groblju u Beogradu u krugu porodice i bliskih prijatelja. Oko tridesetak ljudi, vidno tužni i utučeni, ispratilo je nesrećnog čoveka na večni počinak. Brat Bojan je sve vreme stajao uz majku, koja nije mogla da sakrije suze i jecaje. Slomljena od tuge, jedva se držala na nogama. Nakon završenog opela oko 13 sati povorka je krenula do groba u kojem će biti sahranjen Milan.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"PLANULI" VAUČERI ZA LETOVANJE U SRBIJI! Mali: Razmatramo subvencije i za zimovanje
Društvo

"PLANULI" VAUČERI ZA LETOVANJE U SRBIJI! Mali: Razmatramo subvencije i za zimovanje

Ministar finasija Siniša Mali izjavio je Tanjugu da je do danas oko 178.000 građana uzelo vaučere za letovanje u Srbiji u vrednosti od po 15.000 dinara, a da je 47.100 ljudi, koji su početkom godine dobili vaučere od 5.000 dinara, uzelo dodatnih 10.000 dinara, kao i da se zbog velikog interesovanja građana razmatra mogućnost da država subvencioniše i zimovanje

15.07.2022

14:45

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija