• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

16.07.2022

09:37

NOVI KORONA TALAS STIŽE U SRBIJU! Sledeće nedelje očekuje se nagli SKOK BROJA ZARAŽENIH, član Kriznog štaba otkrio šta nas čeka na jesen

Društvo

NOVI KORONA TALAS STIŽE U SRBIJU! Sledeće nedelje očekuje se nagli SKOK BROJA ZARAŽENIH, član Kriznog štaba otkrio šta nas čeka na jesen

Podeli vest

Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou, navodi član Kriznog štaba i direktor Doma zdravlja Savski venac profesor Zoran Bekić

Zoran Bekić, je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da se povećava broj obolelih na dnevnom nivou, kako među odraslim tako i među decom.

- Brojevi su ponovo počeli da rastu toga smo svi svesni. Početkom juna smo imali 300 inficiranih pacijenata dnevno, a sada je taj broj negde oko 2.500 i više. Svake nedelje se uveća broj zaraženih pacijenata za 50 odsto. Nije kao što je bilo u januaru kada smo imali između 500 i 600 novoobolelih, ali rastu brojevi inficiranih, rastu brojevi inficirane dece. U junu smo imali jedno do dvoje dece nedeljno, sada imamo otprilike dvoje ili troje dnevno, u petak je bilo četvoro dece - navodi Bekić.

Dakle, dodaje on, to su brojevi koje možemo očekivati po svim trendovima da će sigurno da rastu u narednom periodu.

- Sada imamo oko 200 hospitalizovanih pacijenata, ali svaki dan postoji povećan broj prijema u odnosu na otpuste. Ako pogledamo takav trend sigurno je da ćemo u narednih nekoliko nedelja možda doći i do četvorocifrenih brojeva za hospitalizovane pacijente. Već sledeće nedelje može se očekivati oko 4.000 novoobolelih na dnevnom nivou - ocenjuje Bekić.

Ukazuje da će se kako dani prolaze povećavati broj obolelih na dnevnom nivou, ali i broj hospitalizovanih i broj preminulih od posledica kovida-19.

- Tokom leta i jeseni mogu očekivati da će ti brojevi samo da rastu. Kako rastu brojevi hospitalizovanih pacijenata, naravno da imamo uvek ugrožene pacijente koji su tada u težem stanju i sigurno će rasti broj preminulih osoba- navodi on.

Foto: Printskrin/ RTS

Zoran Bekić

Raste pritisak na kovid sistem

Ukazuje da je već sada raste pritisak na kovid sistem u Srbiju.

- Na primer u Domu zdravlja Savski venac odakle ja dolazim gde smo zbog toga i pojačali broj ekipa, kovid ambulanti. U junu smo imali 30 ili 40 pacijenata dnevno sada ih imamo 150 - ukazuje Bekić. 

Najčešće se, ukazuje Bekić zaražava radno sposobno stanovništvo i mladi.

- Oni su najviše u kontaktima, najmanje su imunizovani i oni su ciljna grupa kod kojih se najviše vidi taj procenata zaražavanja, mada on postoji u svim starosnim grupama - kaže Bekić.

Govoreći o simptomima navodi da su to - povišena temperatura, bol u grlu, kostima, mišićima, kašalj.

- Ali možemo da kažemo da se poslednjih dana viđamo nešto teže kliničke slike sa povišenom telesnom temperaturom - ističe Bekić. 

Ukazuje da smo došli do sedmog talasa korone.

- Mislim da smo stekli jedno iskustvo i znamo šta nas čeka u budućem periodu. Ali, moramo poći od sebe i pokazati pre svega ličnu odgovornost i prema sebi i prema svojim najbližima - zaključio je Bekić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AV Kapone

pre 1 godinu

Treba da organizujemo izbore, ili veliki miting partije. Dokazano je da korona tad posustaje ?

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija