• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

17.07.2022

16:29

ODMOR POČINJE ONOG TRENUTKA KADA SEDNEMO U AUTOMOBIL I KRENEMO! Evo šta sve treba da uradite pre nego što krenete na put

Tanjug/Aleksandar Orlić

Društvo

ODMOR POČINJE ONOG TRENUTKA KADA SEDNEMO U AUTOMOBIL I KRENEMO! Evo šta sve treba da uradite pre nego što krenete na put

Podeli vest

Najveće gužve su na auto-putevima, zatim magistralnim i regionalnim putevima koji vode ka planinama, banjama i drugim turističkim centrima u zemlji. Veliki broj vozila je i u tranzitu kroz Srbiju. Branko Stamatovića, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja naglašava da je od juna poginulo oko 70 ljudi i da je cilj kampanje "Vozi odmorno" da se skrene pažnja vozačima koji kreću na put kako da se pripreme. Istakao je da je jedino tehnički ispravno vozilo – vozilo bezbedno za put

Branko Stamatović upozorava za RTS, da je od juna do danas na putevima Srbije poginulo oko 70 ljudi, a da u proseku život tokom leta izgubi oko 160 ljudi. Zbog tog je, ističe, važno da se što više i dalje radi na bezbednosti u saobraćaju.

U letnjim mesecima, neprilagođena brzina je glavni uzrok nesreća, zbog koje  strada najviše ljudi, svaki peti, zatim vožnja pod dejstvom alkohola i, potom, umor i pad koncentracije.

Stamatović je naveo da Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovodi kampanju pod nazivom "Vozi odmoran".

- Ona je upravo namenjena za sve naše sugrađane koji idu na duga putovanja. Bez obzira da li su to putovanja u naše turističke centre, na letovanja u inostranstvo, cilj ove kampanje je da se skrene pažnja sugrađanima kada idu na put na koje sve načine da se pripreme - rekao je on. 

Foto: printscreen

Šta sve treba uraditi pre puta 

  •  Proveriti tehničku ispravnost vozila (posebno uređaja za upravljanje vozilom, za zaustavljanje vozila, za označavanje vozila i osvetljavanje puta);
  • Proveriti ispravnos aparata za gašenje požara u vozilu;
  • Imati dovoljno pogonskog goriva u rezervoaru (posebno zbog neočekivanih ili očekivanih gužvi i zastoja na putu i u saobraćaju);
  • Proveriti nivo svih tečnosti u sistemima vozila (ulje, antifriz, ulje za kočnice, tečnost za pranje vetrobrana);
  • Proveriti ispravnost klime, stakala, brisača, obezbediti "zavesice" – štitnike od sunčevih zraka;
  • Imati pri ruci dovoljno tečnosti u vozilu.

Stamatović ukazuje na to da se vozilo mora pripremiti bar deset dana pre puta, jer ako postoji neki kvar da se na vreme otkloni.

- Jedino tehnički ispravno vozilo je i vozilo bezbedno za put - naglašava on.

Ističe da je na prvom mestu važno da se isplanira ruta, kuda će se putovati da se vozači raspitaju o gužvama na putu, na granici, stanju i radovima na putevima, i da se planiraju pauze.

Jedna od glavnih poruka kampanje je da se na svaka dva sata napravi pauza od najmanje 15 minuta. 

Kad počinje odmor 

- Na put se kreće naspavano i odmorno. Naš odmor ne počinje tek u trenutku kada kreće aranžman, već onog trenutka kada sednemo u automobil i krenemo na put - opominje Stamatović.

Savetuje takođe, da se putuje isključivo danju, a razlog je što ljudski organizam u toku dana aktivan i navikao je tokom noći da spava.

Kampanja je posebno usmerena na inostrane putnike koji su u tranzitu kroz Srbiju i oni su, navodi Stamatović značajno više počeli da svraćaju na odmorišta puteva.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija