• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S.M.

20.07.2022

08:21

U BRITANIJI OBOREN TEMPERATURNI REKORD! Dostignute temperature koje se predviđaju za 2100. godinu?! Meteorolog Ristić objasnio da li je OVA TEORIJA tačna!

Pixabay

Društvo

U BRITANIJI OBOREN TEMPERATURNI REKORD! Dostignute temperature koje se predviđaju za 2100. godinu?! Meteorolog Ristić objasnio da li je OVA TEORIJA tačna!

Podeli vest

U Velikoj Britaniji su oboreni temperaturni rekordi, meteorolozi su konstatovali da su dostignute temperature koje se predviđaju za 2100. godinu, na osnovu teorije staklene bašte, odnosno povećanja količine gasova staklene bašte, pre svega ugljen-dioksida i metana

Meteorolog Ivan Ristić objasnio je za Informer zbog čega se to dešava, kao i da li je ta teorija tačna.

Kako je istakao, temperatura na samoj površini Zemlje ne zavisi samo od dešavanja iznad njene površine, već i od dešavanja unutar zemlje.

- Temperatura jezgra, koje se nalazi na 6.000 km ispod nas, iznosi 6.000 stepeni Celzijusa, a jednaka je temperaturi površine Sunca koja je na 150 miliona km, dakle neuporedivo dalje. Moja teorija "Tajna veza između klime vulkana i zemljotresa", osim što je tajna, ona je i logična - kaže meteorolog Ristić i dodaje:

Sada smo u periodu kada mnogo više toplote dolazi ka zemljinoj površini, što pored povećanja temperature same planete utiče na česte zemljotrese i vulkane širom planete, kojima smo svedoci. Period smenjivanja toplih i hladnijih perioda je oko 100 godina. Naši preci početkom 20. veka su imali slične probleme, kako sa španskim gripom, mi sada sa koronom, topljenjem Grenlanda, porastom temperature, koja je uslovila žegu i sušu, kao i sa zemljotresima i vulkanima. Taj topliji period dočekujemo mnogo nespremniji od naših predaka, pošto smo urbanizacijom, pre svega sečom šuma, smanjili albedo planete Zemlje. Albedo je deo energije koju planeta Zemlja odbija vraća u vasionu a dolazi sa Sunca, tako da mnogo više energije u ovom slučaju toplote ostaje na planeti Zemlji od samog Sunca, čime se temperatira dodatno povećava, pogotovo u letnjim mesecima.

Foto: Privatna arhiva

Ivan Ristić, meteorolog

Rešenje ovog problema, kako ističe naš sagovornik leži u nama, odnosno u našoj svesti.

- Rešenje problema koje bi poboljšalo trenutnu situaciju za 10 godina bilo bi da svaki čovek na planeti posadi bar jedno drvo. Time bi se lako povećao albedo i smanjile letnje vrućine, a o doprinosu šuma u​​sprečavanju poplava ne treba mnogo govoriti, to učimo u prvim razredima osnovne škole - meteorlog Ristić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija