• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.07.2022

07:00

ČUVAJTE SE TOPLOTNOG UDARA ZA VIKEND! Ekstremne temperature donele NAJVEĆU SUŠU IKADA, POVUKLE SE I REKE!

Informer

Društvo

ČUVAJTE SE TOPLOTNOG UDARA ZA VIKEND! Ekstremne temperature donele NAJVEĆU SUŠU IKADA, POVUKLE SE I REKE!

Podeli vest

Ovo bi mogla da bude najsušnija godina u Srbiji sa najvećim posledicama, upozorava hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković

Već sada na većini rečnih tokova vodostaj je na veoma niskom nivou, blizu biološkog minimuma, zbog čega se već izdaju upozorenja i alarmi. Najkritičnija situacija je na Savi kod Šapca i Sremske Mitrovice, gde su već pet dana veoma niski nivoi vode. U narednih nekoliko dana upozorenja će biti uvedena i na Dunavu, jer je u gornjem toku reke situacija veoma loša.

Vladiković ističe da su niski proticaji vode i na Jadru, Kolubari sa pritokama i Mlavi, a da je nešto bolja situacija na slivu Toplice, Jablanice i Veternice i na Starom Begeju u Banatu.

Foto: Informer

Dejan Vidiković

- Kada imamo biološke minimume, to utiče na kvalitet vode i na probleme u vodosnabdevanju. To je opasna situacija, jer je u rekama manjak kiseonika i doći će do pomora životinjskog sveta.

Očekujem da će krajem ovog meseca i početkom avgusta biti padavina, ali je to nedovoljno da se popravi situacija - kaže on i dodaje:

- Jako je bitno napomenuti da su te niske vode ove godine poranile, jer obično kreću od avgusta do septembra. Ove godine su prve naznake malih voda bile već u junu! Ne ide nam naruku ni to što je već od decembra deficit vode konstantan. Ovog proleća, posle topljenja snegova, izostalo je nekoliko ciklona koji te zalihe popune.

Batut: U subotu 40 stepeni,
čuvajte se toplotnog udara!

Najtopliji dan ove nedelje biće subota, kada će temperature ići i do 40 stepeni, kažu meteorolozi!
Zbog toga je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio da će u narednih deset dana maksimalne dnevne temperature biti u domenu opasne pojave na području Južnobačkog, Mačvanskog, Južnobanatskog, Podunavskog i Pomoravskog okruga.
Zato, savetuju stručnjaci, budite oprezni. Simptomi toplotnog udara su telesna temperatura viša od 40 stepeni, opšta slabost, topla i suva koža bez znojenja, ubrzan puls i disanje, pad krvnog pritiska, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje i ponekad gubitak svesti.

 

Foto: Informer

profesor Miladin Ševarlić

Zbog suše i visokih temperatura poljoprivrednici su u velikom problemu.
Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Miladin Ševarlić kaže da je situacija katastrofalna, pogotovu kada su ratarske kulture u pitanju.

- Donji listovi kukuruza već su se sasušili, a tek nam slede visoke temperature i dani bez kiše. Koliko će uticati na prinos zavisi najviše od toga da li će početkom sledećeg meseca pasti kiša ili ne. Ali verujem da će prinos biti barem 30 odsto manji, i to ne samo kada je kukuruz u pitanju već sve ratarske kulture. Što se tiče voća i povrća, gazdinstva koja nemaju sisteme za navodnjavanje proći će jako loše - istakao je on.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija