• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.07.2022

10:00

Patrijarh Porfirije: Crkva je organizam, gde svako ima svoje mesto

Beograd.rs

Društvo

Patrijarh Porfirije: Crkva je organizam, gde svako ima svoje mesto

Podeli vest

Crkva je sabor, zajednica, a episkopi i sveštenici ne postoje bez naroda, poručio je patrijarh srpski Porfirije i istakao da je i narodu potreban sveštenik


On je na svom Instagram profilu ukazao da je Crkva organizam, gde svako ima svoje mesto, te da je, na kraju krajeva, i svaki čovek na neki način sveštenik, zato što svoje mesto na kojem živi treba da učini svetim, da, kako kaže, to učini svojim životom u vrlini.

Poručio je da u današnjem modernom svetu nema potrebe da se vera ažurira, nego da se otkrije u svom autentičnom, izvornom značenju i smislu.

Patrijarh je naglasio da je individualna, samostalna pobožnost i te kako važna i potrebna, ali ona mora biti uključena i u pobožnost zajednice.


"Dakle, mora biti u saglasju, kako su govorili vaseljenski sabori, sa svima svetima. Crkva je pre svega Crkva, a to znači zajednica", naveo je patrijar i dodao da je individualna vera, vera po ličnom nadahnuću i ona može biti ovakva i onakva.

"To što je Crkva - Crkva, eklisia, znači da je ona sabor, zajednica. To ni na koji način ne ukida ličnu slobodu, talente i darove", napisao je Porfirije i dodao:

"Mi ne treba da autoritete u Crkvi doživljavamo kao vlasnike vere i kao vlasnike naših pojedinačnih života. Sveštenici i episkopi postoje da bi u ime naroda prinosili žrtvu, ali u ime naroda, u ime zajednice, ne u lično ime", naveo je patrijarh.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija