• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

23.07.2022

07:00

DRAMATIČNO IMAMO OZBILJAN MANJAK ZANATLIJA, UPOZORAVAJU POSLODAVCI! Plate zanatlija i do 5.000 evra ali deca neće da se znoje i prljaju

printscreen

Društvo

DRAMATIČNO IMAMO OZBILJAN MANJAK ZANATLIJA, UPOZORAVAJU POSLODAVCI! Plate zanatlija i do 5.000 evra ali deca neće da se znoje i prljaju

Podeli vest

Mladi danas više hoće da sede u foteljama i kancelarijama, a za to su krivi roditelji, koji ih guraju da upišu moderne smerove, kaže stolar Dejan Ilić

Zanati u Srbiji izumiru jer naša deca neće da se umaraju, oznoje i isprljaju kako bi zaradili platu, upozoravaju poslodavci i majstori!


Zato se poslednjih godina masovno zatvaraju zanatska odeljenja u školama, dodaju oni, pa se sve teže nalaze dobri stolari, električari, vodoinstalateri, moleri, auto-mehaničari... Zato poslednjih godina sve više uvozimo majstore iz Azije. Kako kažu, najveći problem je što roditelji danas decu guraju da upišu smerove za medicinske tehničare, turističke vodiče, tehničare računara i tehnologije, a nisu svesni da njihovi naslednici sa zanatom u rukama mesečno mogu da zarade od 3.000 do čak 5.000 evra!

Foto: Pixabay



Gubimo majstore



Stolar Dejan Ilić (58) kaže za Informer da za nekoliko godina neće imati sa kim da radi, a posla, otkriva on, ima preko glave!


- Zanat sam nasledio od oca i imam svoju stolarsku radionicu. Želja mi je bila da, kako ja starim, svoj posao prebacim na svog sina, ali i to mi teško polazi za rukom, jer on teži ka novim tehnologijama. Današnja deca neće da se znoje, isprljaju, malo zapnu i zarade velike pare. Oni hoće da sede u foteljama i kancelarijama i zarađuju platu. Moramo nešto uraditi, jer nećemo imati više majstora. Roditelji deci moraju da usade stare vrednosti, ali i da se po školama više promovišu zanatski smerovi, da deca imaju mnogo više prakse.... - smatra stolar Ilić.

Uvoz majstora

Zbog manjka zanatlija moramo da uvozimo majstore iz Azije
Nebojša Atanacković
 


Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da deca u Srbiji neće u zanatlije iako tamo leži više nego dobra zarada, a potražnja za njima je velika i bez problema se dolazi do posla.
- Dobri moleri, električari, tesari ili vodoinstalateri mogu da zarade i direktorsku platu, zbog čega još više čudi činjenica da učenici u širokom luku zaobilaze ova zanimanja. Za to su krivi i roditelji, koji decu savetuju da "beže" od fizičkog posla i da bez mnogo fizičkog rada imaju dobre prihode - objašnjava Atanacković i dodaje:

Foto: pexles


- Zbog toga sve češće dolazimo u situaciju da firme koje stižu u Srbiju nemaju dovoljno obučenih radnika, što predstavlja veliki problem. Onda se traže oni koji su spremni da se prekvalifikuju, ali to nije taj kvalitet koji pruža školovanje, pa može imati više štete nego koristi. Da ne govorim o činjenici da zbog manjka dobre radne snage moramo da uvozimo majstore iz celog sveta!


Da ovakav trend nije dobar i da će naša zemlja uskoro ostati bez zanatlija, smatra i školski psiholog Biljana Lajović. Zanati nam izumiru, dodaje ona, jer smo kao društvo izgubili vrednost i težimo pomodarstvu i modernim zvanjima.

Foto: Informer


- Nažalost, iz godine u godinu imamo sve manje upisanih đaka u zanatske škole, a neki profili se čak i zatvaraju, jer u njih nema ko da ide! To nije dobro! To je veliki minus i za nas prosvetne radnike i za roditelje, ali i za celokupno društvo! Izgubila se tradicija i vrednost zanata. Danas se teži ka novim profesijama, modernim. Deca kao da biraju zvanje koje dobro zvuči, a ne koje će im doneti znanje i novac. Zanati nam izumiru! Nemamo majstore, nemamo frizere, molere, keramičare... Pa vi danas morate da obiđete pola grada i da dobijete nekoliko sigurnih preporuka da biste odvezli auto kod auto-mehaničara - napominje Lajović i dodaje:


- Glavnu grešku prave roditelji, jer savetuju svoju decu da upisuju gimnaziju, ekonomsku školu, škole sa smerovima za IT sektor. Uče ih da zanatlija može biti svako i da to mogu raditi i kao honorarni posao. Što nije tako! Nije lako biti majstor svog zanata. Tu, dragi roditelji, treba veliko znanje.

Deficitarna zanimanja

* vozač
* armirač
* tesar
* zidar
* zavarivač
* vodoinstalater
* auto-limar
* stolar
* keramičar
* moler
* pekar



Zanati nisu "blam"



Na pitanje šta je najbolje rešenje za ovu situaciju ona odgovara:


- Da dualno obrazovanje bude mnogo prisutnije i zastupljenije u školama! Da deca imaju praksu, da se upoznaju sa zanatima i da spoznaju koliko su ti poslovi korisni, ali i dobro plaćeni. Zato je moj savet roditeljima da detetu predlože da upiše neki zanat, jer će uvek moći da živi više nego pristojno!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DRAGOLJUB

pre 1 godinu

АЛИ, зато имамо вишак старлета, инфлуенсерки, интернет дамица.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija