• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

03.08.2022

19:55

NATO ME JE OZRAČIO U CENTRU BEOGRADA! Ispovest Beograđanke koja već 20 godina BIJE BITKU ZA ZDRAVLJE!

Insajder/Zoran Sinko

Društvo

NATO ME JE OZRAČIO U CENTRU BEOGRADA! Ispovest Beograđanke koja već 20 godina BIJE BITKU ZA ZDRAVLJE!

Podeli vest

Živela sam pored Generalštaba kada je bombardovan, već 2000. sam obolela od melanoma, a kasnije i od raka žlezda. Utvrđeno je da sam ozračena uranijumom, dozom 500 puta većom od dozvoljene

Od NATO bombi koje su 1999. padale svuda oko mene ozračena sam i borim se s kancerom. Živela sam pored Generalštaba kada je bombardovan, a već 2000. obolela sam od melanoma, a kasnije i od raka žlezda. Nakon analiza koje su urađene u saradnji Srbije i Italije utvrđeno je da sam ozračena uranijumom, dozom 500 puta većom od dozvoljene!

Foto: Tanjug

Ovo za Informer priča žrtva agresije Beograđanka Ksenija Tadić (45).

Stravične posledice

Ni slutila nije, kako kaže, da će je upravo život u stanu u blizini Generalštaba koštati zdravlja.

- Bila sam u stanu kod roditelja, na 100 metara od Generalštaba, te noći, 29. aprila 1999. godine, kada su bombe padale po centru grada. Projektili su se obrušili na zgradu Generalštaba. Bila sam svedok tog užasa! Nadletanja aviona, vatre, dima, vriske ljudi, haosa oko zgrade i u celom našem kraju - priseća se Ksenija stravične noći koja joj je zauvek promenila život.

Foto: Tanjug

Stanišićeva: Bombardovanje je bilo ekološki rat

Doktor fizike i hemije i stručnjak za ishranu prof. Svetlana Stanišić smatra da su NATO sile brutalno iskoristile visoke tehnologije da ugroze naše zdravlje i zdravlje okoline!

- Na Srbiju ne samo da su bačeni radioaktivni materijali nego je oslobođeno i na hiljade tona opasnih materija. Rat 1999. godine je imao sve odlike ekološkog i hemijskog rata! Ne morate vi da bacate otrovne materije, dovoljno je da gađate recimo rafineriju nafte ili "Petrohemiju", i da postignete isti efekat. Unišitili su nam sisteme za zaštitu životne sredine. Bombardovanje je ostavilo velike posledice po zdravlje i nas i svih budućih generacija - napominje prof. dr Stanišić.

Već godinu dana kasnije Ksenija se razbolela i počela bitku sa bolešću.

- Kod lekara sam otišla jer sam posumnjala da mi se promenio izgled jednog mladeža. I tada saznajem da je "običan" mladež već prerastao u maligni melanom trećeg stepena! Operisana sam 8. avgusta 2002. godine, samo mesec dana pošto sam rodila sina, svoje prvo dete. Zbog straha da ne dođe do razvijanja metastaza izvadili su mi i ceo mišić sa leve strane leđa. Posumnjala sam da taj kancer ima veze sa posledicama bombardovanja, ali nisam znala kome da se obratim - kaže Ksenija i nastavlja:

Foto: Tanjug/AP

- U međuvremenu sam rodila i ćerku, koja danas ima 14 godina. Ali moje zdravlje je bilo sve krhkije. I onda sam jednog dana videla u medijima advokata Srđana Aleksića, koji je pričao o kolektivnoj tužbi protiv NATO pakta građana koji imaju posledice od osiromašenog uranijuma. Nisam čekala ni sekunda. Odmah smo stupili u kontakt i počela je procedura. Sve moje analize su poslate u Italiju. Nakon dužeg čekanja stigli su i rezultati. Bila sam šokirana, ljuta, besna, tužna... U mom telu su pronađeni teški metali kojih nema u prirodi, niti u industrijski zagađenim gradovima, već isključivo u bombama. U krvi mi je izolovano 2,22 odsto uranijuma, čak 500 puta više od dozvoljenog. A oficir koji je bio na ratištu ima 2,29. Da sam bar ratovala... Ovako sam ni kriva ni dužna stradala!

Foto: Informer

Da stvar bude još gora, melanom je samo jedno u nizu oboljenja od kojih se razbolela ova nesrećna žena.

- Pre pet godina uočene su mi promene na limfnim žlezdama, pa su mi prošle godine izvađene tri iz prepone. Sada su ostale ispod pazuha i sa obe strane vrata. Za sada su benigne, ali ne znam do kada će biti. Pored toga, deformisala mi se kičma, imam probleme sa kukom, doživela sam infarkt, šlog... Ubeđena je da je sve to posledica prisustva osiromašenog uranijuma i teških metala u organizmu. Zbog toga sam već sa 45 godina morala u invalidsku penziju. Zato sam rešila da skupim sva dokumenta i da podnesemo tužbu. Prvo ročište je zakazano za 16. oktobar - kaže naša sagovornica.

Foto: Informer

Ksenija Tadić

Podrška dece

Na pitanje kako je reagovala njena porodica kada su stigli rezultati iz Italije, odgovara:

- Svi su bili u neverici, jer iskrena da budem, niko nije verovao da je sve to posledica bombardovanja. Na sreću, imam podršku majke, sina i ćerke, prijatelja, ali i ljudi koji me sreću na ulicu i daju mi podršku da istrajem u ovoj borbi. Da uspem da naplatim odštetu i da novac dam za svoje izlečenje!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija