• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

02.08.2022

07:00

HAOS NA GRANICAMA! NE KREĆITE NA PUT AKO BAŠ NE MORATE! Od Beograda do Halkidikija kolima se putuje čak 30 sati

Informer

Društvo

HAOS NA GRANICAMA! NE KREĆITE NA PUT AKO BAŠ NE MORATE! Od Beograda do Halkidikija kolima se putuje čak 30 sati

Podeli vest

Turisti treba da izbegavaju da na odmor kreću četvrtkom, vikendom i ponedeljkom, kao i početkom, sredinom i krajem meseca, tada su smene turista i najveće su gužve

Jedna petočlana porodica iz Beograda putovala je proteklog vikenda, verovali ili ne, do Halkidikija čitavih 30 sati! Oni su samo čekajući na granicama na ulazu u Severnu Makedoniju i Grčku proveli više od 20 sati!?! Na more su na kraju stigli iscrpljeni i iznemogli, žedni i gladni!

- Preseo nam je odmor i pre nego što je počeo. Da smo znali da su ovakve gužve, ne bismo ni kretali - rekla nam je juče majka troje dece Katarina V. Ona kaže da su u nepreglednoj koloni na prelazu

Preševo proveli skoro 12 sati, a da tada zamalo nisu ostali i bez goriva!

- Da se to desilo, stvarno ne znam šta bismo radili sa tri ćerke u pregrejanim kolima... Stvarno je bilo strašno - kaže nam naša čitateljka.

Saveti za izbegavanje kolapsa na granicama

* ne krećite na put od četvrtka do ponedeljka
* idite na manje granične prelaze
* krenite na put po danu
* izbegnite da na granicu dođete u vreme smene radnika na granici
* neka vam rezervoar pri polasku na put bude što puniji, jer vas čeka velika potrošnja i zbog rada klime

Kada krenuti

Zbog ovakvih iskustava stručnjaci savetuju da se na put ne kreće početkom, sredinom ili krajem meseca, a nikako ne tokom vikenda, petkom ili ponedeljkom, kada su uglavnom smene turista.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da je savet da se putuje danju jer su vozači tada koncentrisaniji.

- Naše telo nije pripremljeno za putovanje noću. Danju smo mnogo spremniji za sve probleme koji mogu da nas zadese na putu... Svakako treba izbeći da se putuje u dane vikenda, jer je tada smena turista, svi kreću na put i tada nastupa kolaps. Takođe, treba izbeći i smene na samim graničnim prelazima, one su kod nas u sedam ujutro i 19 sati, jer tada definitivno dolazi do zastoja - savetuje Okanović, koji kaže da je veoma važno imati pun rezervoar.

- Čekanje na granici dovodi do znatno veće potrošnje goriva, jer se stoji na suncu, a motor mora da radi da bi radila klima... Zato je savet da rezervoar bude pun kada se kreće na put. I nikako ne čekati da se jeftinije gorivo kupi u Makedoniji, jer nikada ne znate koliko ćete se zadržati na granici - navodi Okanović.

Za vikend novi "pakao"

Pred početak avgusta na saobraćajnicama do mora dolazi do smene turista, pa su gužve neizbežne. Danas, takođe, iako je sredina nedelje, treba znati da je Ilindan, praznik koji se slavi u Severnoj Makedoniji, kada će mnogi Makedonci krenuti na put.
Oni koji rade u Zapadnoj Evropi, na povratak od praznovanja će se sigurno odlučiti krajem nedelje, pa se i ovog vikenda očekuje "pakao" na granicama.

Klima 'jede' gorivo

Miodrag Piroški iz "Vrelih guma" kaže da se uvek treba dobro informisati pre polaska i izbegavati takozvane špic termine.

- To su vikend-termini, kao i početak, sredina i kraj meseca, kada su turističke smene. Osim toga, iako najčešće deluje kao gubitak vremena, treba odabrati neki od alternativnih graničnih prelaza. Ukoliko ipak sve to ne bude dovoljno da se izbegne višečasovno čekanje, onda se treba snabdeti punim rezervoarima goriva, većom količinom vode za piće i hranom. Za vreme ogromnih vrućina automobil treba držati upaljen sa aktivnim klima-uređajem, jer visoke temperature mogu biti opasne po život, naročito po najmlađe - navodi Piroški. On dodaje da je i potrošnja goriva veća kada klima radi, pa treba računati i na to.

- Potrošnja zavisi od automobila, ali kod motora sa manjom snagom i zapreminom povećanje potrošnje goriva je moguće i za 15 odsto - objašnjava naš sagovornik.

Na Gostunu kilometarske kolone

Na graničnom prelazu Gostun, na granici Srbije i Crne Gore, formirane su i juče kilometarske kolone.
Prema rečima vozača, na izlasku iz Srbije kolona je duga oko 12 kilometara i na prelazak državne granice čeka se šest sati.
Na graničnom prelazu Jabuka kolone su manje i vreme potrebno za prelazak granice neuporedivo je kraće, pa se vozačima savetuje da koriste taj granični prelaz kako bi izbegli višesatno čekanje.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija