• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

02.08.2022

10:54

SEDMI TALAS KORONE JE DRUGAČIJI OD PRETHODNIH! Dr Ostojić o glavnim simptomima kod najmlađih: Deca ovog uzrasta se najviše zaražavaju

Shutterstock

Društvo

SEDMI TALAS KORONE JE DRUGAČIJI OD PRETHODNIH! Dr Ostojić o glavnim simptomima kod najmlađih: Deca ovog uzrasta se najviše zaražavaju

Podeli vest

Poslednji izveštaji o hiljadama zaraženih korona virusom u toku jednog dana i porastu broja preminulih, zabrinuli su mnoge

Olivera Ostojić iz Dečje bolnice "Dr Dragiša Mišović" kaže da se povećava broj zaražene dece i da je karakteristika ovog talasa to što su zaražena najmlađa deca, od mesec do mesec i po dana.

Kao i u ranijim talasima, dodaje, deca nemaju teške kliničke slike, ali su hospitalizovana zbog svog uzrasta, koji je najosetljiviji.

- Ono što je karakteristika ovog talasa je da su najmlađa deca zaražena. Juče smo imali 26 dece koja su bila kovid pozitivna, a većina, preko 60,70 odsto, su deca od mesec do mesec i po dana - navodi Ostojićeva.

Foto: printscreen K1

Kao i u ranijim talasima, dodaje, deca nemaju teške kliničke slike, ali su hospitalizovana zbog svog uzrasta, koji je najosetljiviji.

- To su deca koja imaju neku povišenu temperaturu, 38,5 i 39, odbijaju obroke, pospana su, uznemirena. Beba koja tako izgleda mora da se hospitalizuje, da dobije terapiju, da se po protokolu obradi laboratorijski i da se eventualno neka dodatna antibiotska terapija uključi. Deca su dobro, to nije teška klinička slika, ali zbog uzrasta i temperature koja traje po par dana neophodna im je bolnička opservacija - navodi Ostojićeva.

Dodaje da u bolnici nema školske ni predškolske dece.

- Druga kategorija dece koju primamo su ona sa nekim hroničnim bolestima, koji već moraju biti na nekim terapijama ili ispitivanjima, a pozitivna su na kovid 19 - navodi Ostojićeva.

Kada je reč o razlici između simptoma kovida 19 i obične prehlade, kaže da su simptomi blagi i šaroliki, i da se jedino testiranjem može sa sigurnošću utvrditi da li je neko inficiran ili ne.

Ističe da je situacija pod kontrolom.

- Nema upala pluća, nema teških kliničkih slika - zaključuje doktorka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija