• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.08.2022

15:52

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Društvo

Vladika Teodosije: Ne prodajte nasleđenu dedovinu na KiM

Podeli vest

Ne može se prodati ono što je nasleđeno i zato kao i uvek poručujem da otrpimo malo, izjavio je danas vladika raško-prizrenski Teodosije u Osojanu gde je povodom godišnjice najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na Kosovo i Metohiju, nakon proterivanja 1999. godine održan drugi po redu "Ðedov sabor"


Vladika Teodosije je kazao da se može reći da je Osojane primer održivog i uspešnog opstanka, ne samo za Osojane već i za celo Kosovo i Metohiju, preneo je RTS.

Sabor je posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću koji je jedan od najzaslužnijih za povratak u Osojane kod Istoka i u prvim danima bio sa povratnicima, da ih ohrabri i podrži.

Teodosije je naveo da Srbi žive zahvaljujući zavetima koji su uspostavili naši preci sa Gospodom.


- Sveti Sava, sveti knez Lazar, a rekao bih u novije vreme naš mitropolit Amfilohije, koji je služenjem liturgije dao zavet povratnicima da budu istrajni, da budu hrabri, da budu svoji na svome, ovde u svojoj dedovini, očevini - poručio je on.

U Osojanu, kod Istoka živi nešto više od 300 Srba povratnika sa 80 dece svih uzrasta.

Sabor je otvoren sinoć književnim časom, a danas je služena sveta arhijerejska liturgija i molitva stradalim Srbima od 1999. godine do danas.

U kulturno-umetnickom programu ucestvovali su KUD "Kopaonik" i narodni gluslari izvodenjem pesama na stihove mitropolita Amfilohija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija