• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.08.2022

09:55

Ako idete kod Šveđanina na večeru, pripremite pare - TRAŽIĆE DA PLATITE! Na roštilj ponesite svoje meso! MORAĆETE I SAMI DA GA ISPEČETE!

Pixabay

Društvo

Ako idete kod Šveđanina na večeru, pripremite pare - TRAŽIĆE DA PLATITE! Na roštilj ponesite svoje meso! MORAĆETE I SAMI DA GA ISPEČETE!

Podeli vest

Ako vas Šveđanin pozove u svoju kuću na večeru - pripremite novac! U ovoj zemlji se podrazumeva da platite ono što ste pojeli, čak i kada dođete u goste.

Tiktokerka Stefani koja je odrasla u Švedskoj otkrila je svojim pratiocima da je ova pojava veoma česta i normalna među Šveđanima.
- Kada vas pozovu da pravite zajedno ručak, večeru šta god daju vam račun da svišujete pare jedni drugima. U Švedskoj niko više ne koristi keš. Ne možete da odete ni u kafić da koristite keš. Sviš je aplikacija je koju je napravil Švedska vlada gde bukvalno prebacujete jedni drugima pare - objasnila je Stefani.


Ona je detaljno opisala kako izgleda podela troškova za obrok:

Dođete na večeru, daju vam račun i kažu vam možeš da mi svišuješ pare i to je sasvim normalno tamo, da podelite taj račun. Svaki Balkanac je u fazonu: "Što me zoveš na ručak kada ja moram da plaćam svoje troškove?" Umemo i mi da se ponudimo ako zajedno nešto pravimo, i neko će da kaže da ili ne, ali tamo se to ne dovodi u pitanje. Došao si kod nas u goste, jedeš, evo ti račun i to je to. Isto važi i kada izlazite po kafićima i restoranima. Ko god da vas zove, ne znači da on plaća. Tako da budete spremni ako idete kod nekog u goste, a da je Šveđanin. 

 

@tesistefi Reply to @gvinpi98 sta je vama sokantno da ste culi za svedjane? #didyouknow #swedishculture #balkantiktok #trending #swedish #svenska #cultureshock ♬ Lo-fi hip hop - NAO-K

 


Stefani je objasnila da ćete u pojedinim situacijama morati čak i sami sebi da napravite obrok ako odlazite u goste:
- U Švedskoj kada vas neko pozove na roštilj to znači da vi dolazite kod njih da bi blejali. Uglavnom vi sami nosite svoje meso, a u nekim slučajevima i salatu i sve ostalo što ćete da jedete. Svako sprema na sebe - tvrdi ona.

Zanimljiva je činjenica da čak ni dete neće ponuditi obrokom, ako se za vreme ručka ili večere zatekne u njihovoj kući. Kako navodi, Šveđani imaju do tančina isplaniran dan, samim tim i obroke te nisu računali da će drug ili drugarica njihovog deteta ostati da jede kod njih. Pored ovoga, smatraju i neprimerenim da hrane tuđu decu.
- Neki Šveđani smatraju da je nepristojno da vas neko hrani, a da nije iz vaše porodice. Nije neobično da se deca igraju i da dete ode i kaže: "Idem ja da ručam, čekaj da se ja vratim". 
Pored ovih kulturoloških razlika, zanimljivo je da se u Švedskoj slatkiši jedu samo jednom nedeljno i to subotom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragče

pre 1 godinu

Tako je i u Kanadi! Kada Vas zove na rošriljanje, domaćin obezbedi roštilj - spravu na kojoj se sprema hrana. Vi ponesete meso koje ćete da jedete, piće koje ćete da pijete, hleba; sve. Ponesete i osmeh, jer ste presrećni što ne morate da trošite svoj ćumur ili struju za pečenje mesa!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija