• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

23.08.2022

07:00

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE, VODIČ ZA DRŽAVNI PROJEKAT "MOJA PRVA PLATA"! Posao za još 10.000 mladih

pexels.com

Društvo

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE, VODIČ ZA DRŽAVNI PROJEKAT "MOJA PRVA PLATA"! Posao za još 10.000 mladih

Podeli vest

Kandidati koji dobiju posao s diplomom srednje škole imaće mesečnu platu 25.000 dinara, a oni s visokim obrazovanjem 30.000 dinara

Čak 10.000 mladih do 30 godina dobili su šansu da se prijave za državni program "Moja prva plata"! Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je juče treći javni poziv za prijavljivanje nezaposlenih i poslodavaca koji traže radnike.

Prijave se vrše preko sajta www.mojaprvaplata.gov.rs. Do 22. septembra mogu da se registruju poslodavci, dok će mladi podnositi prijavu od 3. do 31. oktobra.

Foto: Shutterstock

Kandidati koji dobiju posao sa diplomom srednje škole imaće mesečnu platu 25.000 dinara, a oni sa visokim obrazovanjem 30.000 dinara. Novozaposleni će početi da rade u decembru, a program će trajati devet meseci. Zaposleni koji se dobro pokažu u firmama gde budu izabrani moći će da računaju na stalan posao.

Procedura

* do 22. septembra prijavljuju se samo poslodavci na sajt mojaprvaplata.gov.rs
* od 3. do 31. oktobra prijavljuju se kandidati koji traže posao na sajt mojaprvaplata.gov.rs
* od 1. do 15. novembra obaviće se povezivanje poslodavaca sa kandidatima iz privatnog sektora
* od 16. do 30. novembra obaviće se povezivanje poslodavaca sa kandidatima iz javnog sektora
* 1. decembra objavljuje se lista poslodavaca s odobrenim pozicijama i zaključuje ugovor između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata
* praksa kod poslodavca počinje u decembru

Lako do prijave

Prijavljivanje za posao koji pomaže država veoma je jednostavno, kažu u NSZ.

- Zainteresovani za posao treba da na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs. popune odgovarajuću prijavu. Ona sadrži osnovne lične podatke, koju su školu završili ili je još pohađaju, kao i za koji su posao zainteresovani. S druge strane i poslodavci popunjavaju dokument o svojoj firmi i navode za koje poslove traže radnike - objašnjava Ana Stojanović iz Privredne komore Srbije i dodaje da je sledeći korak da mladi pogledaju spisak svih poslodavaca koji nude posao i na taj način se povezuju kandidati i poslodavci.

- Izbor kandidata za posao u privatnom sektoru obaviće se od 1. do 15. novembra. Poslodavci iz javnog sektora biraće kandidate od 16. do 30. novembra. Nakon izbora radnika sledi potpisivanje ugovora između NSZ, poslodavca i izabranog kandidata - navodi Stojanovićeva.

Foto: Shutterstock

Za ovu godinu je planirano da se u program "Moja prva plata" uključi oko 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva.

Za vreme trajanja programa NSZ će svakog meseca isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem platu u iznosu od 25.000 dinara umesto ranijih 22.000, dok će oni sa visokim obrazovanjem dobijati 30.000 dinara umesto dosadašnjih 26.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Pored tih iznosa, poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatni novac ukoliko smatraju da su zaslužili.

Najvažnije iskustvo

U kompaniji "Enerdži net", koja je prošla kroz ovaj program ranije su rekli za Informer da su na ovaj način uspeli da pruže priliku i mladima da steknu prvo radno iskustvo.
- Uz pravu obuku i mogućnost da steknu praktično znanje i iskustvo, mladi mogu da ostvare izuzetan napredak i postanu vrhunski profesionalci koji će doprineti daljem razvoju poslovanja. Zadovoljni smo programom i radom kandidata koje smo odabrali. Dobro su se uklopili u naš tim i sistem rada. Pokazuju veliku inicijativu i zaista se trude da što je moguće više nauče od svojih mentora i starijih kolega - rekla je tada Božana Jevtić iz te kompanije.

Dobra iskustva

Kompanije će kroz ovaj program imati mogućnost da izaberu kandidate koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama, a budući da je ovo treći ciklus, već ima i onih koji imaju ranija pozitivna iskustva, kažu u NSZ.

Foto: Shutterstock

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije, koja je već učestvovala u ovom programu, kaže da su se još u ranijim ciklusima priključili projektu države jer im ta pomoć mnogo znači. Na ovaj način uspeli su da pruže priliku mladima da steknu prvo radno iskustvo.

- Dobro je što država pomaže poslodavcima, ali i mladima koji traže posao. Oni će za devet meseci steći iskustvo, a mnogi od njih mogu da dobiju i stalan posao. Mi smo kod nas u Uniji poslodavaca u prošlom ciklusu zaposlili za stalno dve devojke koje su dobro naučile posao i želele da nastave da rade - navodi Atanacković.

Šta podrazumeva program

- prilika za 10.000 mladih da steknu prvo radno iskustvo, pa i potencijalno zaposlenje
- trajaće devet meseci, a država će svakom ko dobije posao mesečno davati platu
- oni koji imaju završenu srednju školu dobijaće 25.000 dinara mesečno, a oni sa fakultetskom diplomom po 30.000 dinara
- poslodavci mogu, ali ne moraju, onoga koga zaposle dodatno novčano stimulisati ukoliko su zadovoljni njegovim radom


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija