• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Republika

29.08.2022

13:05

LEKARI SU PATRIJARHU PAVLU 1944. GODINE DAVALI 3 MESECA ŽIVOTA... Otišao je u ovaj manastir, molio se nad grobom s moštima monaha svetogorca I IZLEČIO!

printscreen

Društvo

LEKARI SU PATRIJARHU PAVLU 1944. GODINE DAVALI 3 MESECA ŽIVOTA... Otišao je u ovaj manastir, molio se nad grobom s moštima monaha svetogorca I IZLEČIO!

Podeli vest

U Manastiru Vujan na istoimenoj šumadijskoj planini između Čačka i Gornjeg Milanovca kroz istoriju su hodočastili mnogi hrišćani, a najpoznatiji je po boravku u njemu bivši poglavar Srpske pravoslavne crkve najvoljeniji patrijarh Pavle, koji je tu doživeo čudesno isceljenje

Ta priča vraća na dane iz 1944, kada su 30-godišnjem bogoslovu Gojku Stojčeviću lekari prorekli da neće dugo. Izgledalo je da nema spasa od tuberkuloze (tada nazivane jektikom), koja mu je, još kao malom, odnela i oca i majku u rodnom slavonskom selu Kućancima. On je 1944, kao bolešljivi mladić, radio u Banji Koviljači kao vaspitač srpske dece spasene iz NDH. Kada je jedan mališan upao u ledenu Drinu, on je skočio u reku i spasao ga. Dobio je tešku upalu pluća i lekari su procenili da mu ostaje još tri meseca života.

Bratija se klonila

Patrijarh je pričao da se te ratne godine obreo u Vujnu, na putu od manastira do manastira, moleći se za spas. Našao ga je u prvoj srednjovekovnoj svetinji koja je 1805. obnovljena u ustaničkoj Srbiji. Svršeni bogoslov, koji je završio i dve godine medicine, izolovao se u keliji da ne bi zarazio kaluđere. Izgubio je, pričao je, dve trećine pluća i bratija ga se klonila, bojeći se da se zaraza ne proširi na njih. Samo se u priprati molio nad grobom s moštima monaha svetogorca iz 14. veka, kojima je narod ovog kraja vekovima pripisivao isceliteljsku moć. Hranu mu je dostavljao otac Julijan na prag kelije i brzo se udaljavao jer je Gojku, takođe po preporuci lekara, bilo zabranjeno da obeduje zajedno s bratijom.

Samrtnik je ozdravio i u znak zahvalnosti izrezbario krst na koji je urezao:

- Manastiru Vujnu, po isceleniju, priloži rab Božji Gojko, 1946. godine.

Foto: manastiri-crkve.com

Varnice iz groba

Potom je zamonašen u Blagoveštenju. Tako su crkva i narod dobili patrijarha Pavla.

Manastir Vujan, inače, ima zanimljivu istoriju. Na početku Prvog srpskog ustanka, na temeljima skromne kapelice, vožd Karađorđe, gazda Nikola Milićević Lunjevica i njegov kum knez Milan Obrenović, stariji polubrat kneza Miloša, odlučili su da podignu manastir. Lako su uklonjeni ostaci nekoliko grobova iz srednjeg veka, a onda je došao red da se premesti i grob nepoznatog vujanskog podvižnika. Ali iz klesarskih dleta sevale su varnice i ovaj grob nije bilo moguće pomeriti. Kad su ga otvorili, našli su potpuno očuvano, mirotočivo, telo nepoznatog po imenu vujanskog svetitelja.

Graditelji su odlučili da samo taj grob ostave u manastiru, desno kraj ulaza.

Strmim stazama posle izlečenja

Da čudo bude veće, bolešljivi mladić je posle izlečenja postao pravi gorštak kog su često viđali kako pešači po strmim padinama Vujana i šumskim putem između manastira i banje Gornje Trepče, koji je danas obeležen kao Staza patrijarha Pavla, kojom šetaju mnogobrojni turisti.

Foto: printscreen RTS

Spomenik deci od kraljice Drage

Ktitor Nikola Lunjevica, ručni dever na svadbi knjaza Miloša i Ljubice Vukomanović, ostavio je amanet da bude sahranjen u Vujnu. Posle punih 60 godina, 1902, njegova unuka kraljica Draga Obrenović ispunila je želju svog dede i prenela iz porte njegove posmrtne ostatke, prethodno podigavši lep spomenik u unutrašnjosti manastira.

Vujan tako postaje jedinstveno mesto susreta tri dinastije - Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića. Zanimljivo je da je ovde i mesto večnog počinka braće kraljice Drage, Nikole i Nikodija, streljanih tokom prevrata u maju 1903.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!
Tenis

Antidoping agencija želi kaznu za Sinera, Italijani grme: On je nevin!

Svetska antidoping agencija (WADA) uložila je žalbu na presudu Sportskog suda u Lozani koji je Janika Sinera oslobodio krivice za korišćenje zabranjenih supstanci na turniru u Sinsinatiju prošle godine. Ovaj potez se, naravno, nije dopao prvom reketu sveta, ali ni teniskom Savezu Italije.

28.09.2024

16:30

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija