• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.09.2022

11:33

RGZ PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU U CILJU ODBRANE INTEGRITETA INSTITUCIJE

RGZ

Društvo

RGZ PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU U CILJU ODBRANE INTEGRITETA INSTITUCIJE

Podeli vest

Republički geodetski zavod je u prethodnom periodu uspeo da kroz razgovore i kompromis zajedničkim snagama sa skoro svim zainteresovanim stranama i učesnicima u sistemu upravljanja nepokretnostima u Srbiji, a uz pomoć Vlade Srbije, pokrene reformu sistema u skladu sa Zakonom i najboljom svetskom praksom a kroz projekat „Unapređenja zemljišne administracije u Srbiji“ koji se sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom

Do sada je RGZ integrisao i umrežio svoje servise i usluge sa više  od 600 institucija i organizacija uključujući sve državne organe i lokalne  samoupravame, kao i sa više od 3000 pojedinaca, profesionalnih korisnika RGZ-a,  uključujući skoro 2000 advokata. Time je država uštedela građanima preko 36 milina  evra za samo 3 godine, koliko bi platili za administrativne takse pre digitalizacije  katastra i više od 6 miliona sati u odnosu na stari sistem kada su morali lično da  pribavljaju dokumenta na šalterima.

Međutim, tokom višegodišnjih pokušaja da sa pojedincima koji vode  javnobeležničku i advokatsku komoru nađe zajednički jezik kako bi se građanima  Srbije pružio transparentniji, efikasniji, dostupniji i pouzdaniji sistem  upravljanja nepokretnostima, Republički geodetski je nailazio na koordinisane  opstrukcije i napade na instituciju, sistem i projekat.

Zbog toga je Republički geodetski zavod prinuđen da podnese krivičnu prijavu  Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv predsednika javnobeležničke komore  Srbije Srbislava Cvejića, predsednice Advokatske komore Srbije Jasmine  Milutinović, predstavnice Jedinstvene organizacije sindikata u Republičkom  geodetskom zavodu Dijane Кonstantinović, predstavnika sindikata Nezavisnost u  Republičkom geodetskom zavodu Zorana Blagojevića i predstavnika Asocijacije  slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije u Republičkom geodetskom zavodu Stevana  Todorova.

Кrivična prijava je podneta zbog osnove sumnje da su u dužem vremenskom  periodu ova lica koordinisanim opstrukcijama na napore države Srbije za reformu  sistema upravljanja nepokretnostima, izvršili niz krivičnih dela protiv  Republičkog geodetskog zavoda. Cilj njihovih aktivnosti su ugrožavanje integriteta  institucije, urušavanja državnog sistema katastra nepokretnosti i opstruisanja projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ koji se sprovodi uz  podršku Svetske banke.

Republički geodetski zavod je institucija čije su usluge određene kao Usluge od  posebnog značaja za odbranu Republike Srbije i od opšteg interesa, zbog čega smo bili  primorani da pokrenemo postupak zaštite i odbrane integriteta institucije


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija