• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2022

23:06

PREMINULA RADMILA MILENTIJEVIĆ, nekadašnja ministarka u Vladi Srbije!

Društvo

PREMINULA RADMILA MILENTIJEVIĆ, nekadašnja ministarka u Vladi Srbije!

Podeli vest

Profesor Radmila Milentijević, pisac, istoričar, bivši ministar u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u Njujorku u 91. godini

- Radmila Milentijević, dugogodišnji član Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku, profesor, pisac, istoričar, bivši ministar u SR Jugoslaviji i Srbiji, upokojila se u Njujorku 20. septembra, u 91. godini - rekao je za Tanjug protojerej stavrofor Živojin Jakovljević iz Njujorka.

Detalji vezani za datum pomena u Njujorku i opela u Sabornom hramu u Beogradu biće, kako je dodao, naknadno objavljeni.

Radmila Milentijević rođena je 27. oktobra 1931. godine u Azanji kod Smederevske Palanke, bila je profesor emeritus na Gradskom koledžu u Njujorku.

Veći deo života provela je u Americi. Doktorirala je 1970. godine na Univerzitetu Kolumbija. Bila je profesor na Gradskom koledžu u Njujorku, gde je predavala savremenu evropsku istoriju.

Bila je ministarka bez portfelja 1992. u Vladi SR Jugoslavije u vreme Milana Panića i ministarka informisanja 1997-1998 u Vladi Srbije koju je vodio Mirko Marjanović.

Patrijarh srpski Irinej odlikovao ju je 27. oktobra 2015. u Azanji ordenom Svetoga Save drugog stepena, kao velikom dobrotvoru Svete Saborne i Apostolske Crkve.

Bavila se humanitarnim radom i bila dobrotvor.

- Prof. dr Radmila Milentijevic je i veliki dobrotvor Saborne crkve u Beogradu, Prvog beogradskog pevačkog društva, kao i brojnih srpskih pravoslavnih svetinja, među kojima ima i onih koje je doslovno spasila od istorijskog propadanja i zaborava - navedeno je na sajtu Saborne crkve.

Bila je ktitor-zadužbinar je Spomen hrama Svetog Save na Vracaru, benefaktor Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, dobrotvor Crkve Svete Petke Parskeve u Bondiju ( Francuska), Srpskog kulturnog centra u Rešici (Rumunija), SANU, Narodnog muzeja, Vukove zadužbine, Matice srpske...

U Azanji je vodila obnovu hrama Svetih vrača Kozme i Damjana i podigla parohijski dom kao svoju zadužbinu, a u Vlaškom Dolu kulturni centar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
baka

pre 1 godinu

rastuzila me vest o smrti gospodje radmile.ostace u secanju njena humanost,njena nesebicnost i kako nam je pruzila ruke i deo sebe u nsjtezim trenucima .saucesce,slava joj.srbijo ne zaboravi ovu dobrotvorku.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17