• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.09.2022

16:19

Oktobar mesec u znaku borbe protiv raka dojke

Društvo

Oktobar mesec u znaku borbe protiv raka dojke

Podeli vest

U Srbiji se svake godine otkrije preko 4.500 slučajeva karcinoma dojke, dok skoro 1.700 žena izgubi bitku sa tom bolešću. Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, pa tako i u Srbiji i AP Vojvodini

Svakog oktobra se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke kako bi se podigla svest  javnosti o značaju prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Ukoliko se karcinom dojke otkrije na vreme, u preko 90 odsto slučajeva, lečenje ima dobru prognozu. Rano otkrivanje ima izuzetnu važnost, pa je tako Pokrajinska vlada pre tri godine pokrenula projekat „Prva mamografija“, s ciljem da se ženama u ruralnim sredinama u Vojvodini omogući snimanje pokretnim mamografom besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Uprkos pandemiji korona virusa i otežanim uslovima rada, odvijanje projekta nije prekidano i zahvaljujući tome, oko 14.000 žena sa teritorije Vojvodine uradilo je mamografski pregled. Nažalost, kod 108 žena dijagnostikovan je karcinom dojke. Najveći broj žena koje su uradile mamografiju u jednom od dva pokretna mamografa, na ovaj način su prvi put u životu uradile skrining mamografiju. Pokrajinska vlada je omogućila ravnomernu dostupnost ovog skrininga i tako unapredila zdravstvenu zaštitu žena u ruralnim područjima.

Pokretni mamografi se trenutno nalaze u Bajmoku na teritoriji Grada Subotice i Karavukovu u opštini Odžaci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija