• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.10.2022

12:00

SJAJNE VESTI! Srbija ispred čak 16 zemalja EU po razvoju onlajn usluga, a među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale!

Fotoilustracija/Pixabay

Društvo

SJAJNE VESTI! Srbija ispred čak 16 zemalja EU po razvoju onlajn usluga, a među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale!

Podeli vest

Srbija među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave, ispred čak 16 EU zemalja po razvoju onlajn usluga, prema izveštaju UN

U ovogodišnjem izdanju jedinstvenog globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija - United Nations eGovernment Development Survey 2022 - koji sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice Ujedinjenih nacija, Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu. Indeks razvoja elektronske uprave (engl. eGovernment Development Index - EGDI) Republike Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao „veoma visok“. Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je 8. najveći skok na rang listi. Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu. U odnosu na prošli izveštaj, Srbija je napredovala toliko da je sada ispred pojedinih država članica Evropske unije - Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke.
 
Inače EGDI - indeks razvoja eUprave je kompozitni indeks zasnovan na tri zasebna bazna indeksa koja mere razvoj onlajn usluga (OSI), ljudske kapacitete (HCI) i telekomunikacionu infrastrukturu (TII). Vrednost ovih indeksa može da bude „veoma visok“, „visok“, „srednji“ ili „nizak“. I kompozitni i svi bazni indeksi Srbije su ocenjeni ocenom „veoma visok“, a po vrednosti indeksa onlajn usluga Srbija se našla na 26. mestu u svetu, i to ispred visoko razvijenih zemalja kao što su Кanada, Švajcarska, Norveška i čak ispred 16 zemalja članica Evropske unije – između kojih i Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska, Grčka.
 
Indeks eParticipacije pozicionira našu zemlju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i građana.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17