• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

08.10.2022

14:27

"SNAŽAN, ENERGIČAN I BRZ KAO NOVAK!" O ovome priča cela Srbija! Profesor dr Ćurčić otkrio sve o insektu nazvanom po Đokoviću

Reuters

Društvo

"SNAŽAN, ENERGIČAN I BRZ KAO NOVAK!" O ovome priča cela Srbija! Profesor dr Ćurčić otkrio sve o insektu nazvanom po Đokoviću

Podeli vest

Novootkrivena vrsta insekta u Srbiji dobila je ime po našem proslavljenom teniseru Novaku Ðokoviću zahvaljujući stručnom timu istraživača u kome su Nikola Vesović, Srećko Ćurčić i Dragan Pavićević. Profesor dr Srećko Ćurčić sa Biološkog fakulteta za Informer.rs otkrio je sve o insektu Duvalius Đokovići, ali koje su sličnosti između novotkrivenog insekta i našeg tenisera

Prema njegovim rečima radi se o novoj vrsti insekata za nauku iz familije trčuljaka, koji su vezani za pećinska staništa.

- U pitanju je specifičan, potpuno slepi, depigmentisani insekt sa jako dugačkim nogama i antenama. Latinski naziv nove vrste je Duvalius Đokovići. Ova vrsta je jedinstvena po tome što je jako retka i što živi samo u Siminoj jami na planini Povlen u okolini Ljubovije u zapadnoj Srbiji i nigde se više ne može naći u svetu. Đokovićev duvalijus živi u potpuno mračnim delovima Simine jame, ispod kamenja ili na zidovima jame, tamo gde je povećan stepen vlage. Hrani se sitnim beskičmenjacima tako da je u pitanju tipičan predator. To je relativno sitan insekt, dužine tela od 4-5 mm koji nije otrovan, a jedino predstavlja opasnost za sitnije organizme koji žive u pećini, kojima se hrani - kaže Ćurčić.

Foto: Privatna arhiva/Srećko Ćurčić

Lokalitet gde živi Duvalius Đokovići

Trčuljak snažan, brz i borben kao Novak

Ćurčić ističe da su svi autori naučnog rada veliki obožavaoci Novaka Đokovića, tako da nije bilo dvoumljenja oko toga po kome će nova vrsta trčuljka za nauku nositi ime.

- Nismo bili u kontaktu sa Novakom pre nego što smo publikovali naučni rad sa ovim značajnim otkrićem. Videli smo pozitivnu Noletovu reakciju na Instagram nalogu kolege Vesovića nakon objavljivanja informacije o pronalasku nove vrste za nauku, tako da pretpostavljamo da mu se naše otkriće dopada.

Privilegovan sam i počastvovan

Novak Đoković

Naš sagovronik otkrio je zajedničke osobine nove vrste insekta i Novaka Đokovića istakavši da su veoma slični.

- Novaku i novoj vrsti insekta za nauku koju smo imenovali po njemu je zajedničko to što su snažni, energični, brzi, borbeni, elastični i prilagođeni da opstaju u nepovoljnom okruženju. Pored toga, oboje potiču iz Srbije. Slepi trčuljak je predator u svom pećinskom okruženju, dok je Novak figurativno predator na teniskom terenu.

Foto: REUTERS/Nir Elias

Oglasio se i Đoković

Novak Đoković pokazao je zahvalnost što nova vrsta insekta nosi ime po njemu.

- Veoma sam zahvalan što su mi dali tu čast. Mislim da je retko da retka vrsta insekta ili životinje dobije ime po živoj osobi. Privilegovan sam i počastvovan - rekao je Đoković na konferenciji za novinare juče u Astani.

Novak se i na Instagramu povhalio - Novi insekt nazvan po mene, stoji u njegovoj objavi.

Foto: printskrin/instagram/djokernole

Komšije iz regiona puževe nazvali po našem teniseru

Da i naučnici iz ostalih zemalja vole najboljeg srpskog tenisera govori činjenica da su Ćurčićeve kolege iz Crne Gore i Slovačke prošle godine objavili rad sa opisom nove vrste slatkovodnih puževa iz okoline Podgorice, koju su nazvali Travunijana Đokovići

- Postoji dosta primera u svetu, pa čak i u našoj zemlji, da su imena novih vrsta životinja za nauku davana po poznatim ličnostima iz sveta sporta, muzike, filma, nauke, pa čak i politike. Neke vrste nezvene su po Miku Džegeru, Frediju Merkjuriju, Leonardu di Kapriju, Kejt Vinslet, Lejdi Gagi, Donaldu Trampu... Kada je moj istraživački tim u pitanju, do sada smo opisali nekoliko novih vrsta insekata za nauku, koje smo nazvali u čast poznatih ličnosti iz Srbije kao na primer po Nikoli Tesli, Jovanu Cvijiću... Čest je slučaj da se naučna imena novih vrsta životinja daju i po lokalitetu gde date životinje žive - serbicus, tarensis, zlatiborensis - objašnjava naš sagovorinik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15