• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

15.11.2022

18:26

SRBIJO, ZAŠTO?! ONI SU SRBI, HOĆE DA BUDU TVOJI DRŽAVLJANI, A TI IM TRAŽIŠ NEKAKVE PAPIRE KOJE NIKO NEMA! Ovo se mora promeniti!

Društvo

SRBIJO, ZAŠTO?! ONI SU SRBI, HOĆE DA BUDU TVOJI DRŽAVLJANI, A TI IM TRAŽIŠ NEKAKVE PAPIRE KOJE NIKO NEMA! Ovo se mora promeniti!

Podeli vest

Srbima u Albaniji vekovima je brisan nacionalni identitet. Kralj Zogu ukinuo je srpske škole i zabranio srpska imena i prezimena, a slično je bilo i u vreme Envera Hodže. Naši sunarodnici sada se izjašnjavaju kao Srbi, posebno posle prve posete Aleksandra Vučića Albaniji 2015. godine. Ipak, želja da dobiju srpsko državljanstvo teško im se ispunjava

Fadilj Dulević, čiji su koreni iz sela Bujice kod Novog Pazara, rođen je i odrastao u Ret Ljibovšu, opštini na jugozapadu Albanije.

U njegovoj porodici i u ono zloglasno vreme gvozdene pesnice Envera Hodže, kaže, govorilo se srpski. Zahtev za državljanstvo i urednu dokumentaciju podneo je pre dve godine, ali odgovora iz Beograda još nema.

- Ja sam Srbin i treba - to je krv od oca i majke, oni su rođeni tamo i ja nisam Albanac - poručuje Fadilj Dulević.

Da dobije srpsko državljanstvo teško je i Oljtionu Čoti čija deca nose srpska imena Dejan i Sonja. Zahtev je podnosio dva puta po dva različita osnova.

- Aplicirao sam dva puta za srpsko državljanstvo, odbijen sam. Moja majka je rođena u Pančevu. Po zakonu imam pravo na državljanstvo, ali ne znam gde postoji problem - naglašava Oljtion Čoti.

Da je put do srpskog državljanstva dug i teško dostižan, tvrdi i Salko Brajović, predsednik srsko-crnogorskog Udruženja Skadarlija iz Tirane. Kaže da je Zakon o državljanstvu Srbije predvideo da iseljenici i njihovi potomci mogu biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije, kao i oni koji imaju poreklo sa naših prostora. Ali zakon ne vidi one čiji su koreni na ovim prostorima, a znaju da su Srbi i osećaju se tako.

- Traže nam neka dokumenta kako bi utvrdili to da imamo neke veze sa Srbijom, da smo poreklom Srbi. Te dokumente mi ne možemo da nabavimo, jer ne postoje, jer mi smo autohtoni Srbi na ovim prostorima - naglašava Salko Ferezaj-Brajović.

Srbi u Albaniji smatraju da nadležni u Srbiji prilikom odlučivanja o njihovim zahtevima za državljanstvo moraju imati u vidu to da je na ovim prostorima nekada brisan srpski indentitet i da njima nije moguće da dostave dokumenta koja se od njih zahtevaju mada ih zakon ne propisuje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan Karapandža

pre 1 godinu

Ni mnogi srbi iz Republike Srpske ne mogu dobiti naše državljanstvo, odnosno državljanstvo Republike Srbije.. O tome odlučuju birokrate. Zakon treba menjati pod hitno. Da bi se dobilo Hrvatsko državljanstvo dovoljno je da se tražilac prijema u državljanstvo izjasni kao hrvat. Iako je Srba sve manje birokrate se trude da nas bude još manje. Predsedniče Vučiću učinite nešto po tom pitanju. Molim Vas.

Milovan

pre 1 godinu

Srbija neda drzavljanstvo Srbima.To je poznato. Pa mnogi Kraisnici su podneli zahteve za drzavljanstvo prije 20 godina ijos nista. A bilo bi da malo pomazu državne lopove. Sramota. Ali toga u Srbiji nema.

Drakula

pre 1 godinu

Bravo za informer!Dajte ljudima sto imaju pravo,niko nema pravo srbinu svesnom svojih korena da uskrecuje to!

Milam

pre 1 godinu

Dajte ljudima srpsko drzavljanstvo imaju tamo odmah preko granice citava srpska sela samo sto su morali za vreme envera hodze menjati imena i prezimena da bi opstali,napokon je doslo vreme da se o njima povede racuna i da se izvuku iz identitetske tame,treba i mediji da ucestvuju u tome da se o njima sazna sto vise,nek im je bof na pimoci,svasta su pretrpuli

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Molim redakciju ,,Informera'' da odmah pokrene akciju promene postojećeg zakona koji tim ljudima onemogućava dobijanje srpskog državljanstva. Nadam se i verujem da će ta akcija biti pokrenuta i da će brzo dovesti do pozitivnog rezultata.

BRANKO

pre 1 godinu

Nisu problem ovakvi, realni slucajevi, vec sistemska zloupotreba !

rade

pre 1 godinu

Iskreno da im porucim koji ce im K.... srbijanski pasis U Srbiji sam bio izbjeglica iz bosne i predao zahtjev za pasos i nisam ga dobio Kad sam dosao u Ameriku pokusao sam ponovo preko ambasade i javila mi se portirka i pola sata redala uslove koje treba da ispunim.Bogu hvala sad imam Americki pasos i drugi mi ne treba.

regler

pre 1 godinu

Prvo se sredi okupacija pa se posle sredjuju papiri.

zasto

pre 1 godinu

Pa da li su malo "pogurali" svoju prijavu sa par 'iljda eura? To kod nas jedino tako ide. Mada verovatno i tamo gde su sad, samo su oni zeljni da zemlja porekla njihovih predaka bude bolja, ali nije. Doduse i mnogi od nas bi bili srecni da ne moramo da za sve dodatno platimo, i da nam nam "opstinske sluzbe" i slicni nisu Bog i batina.

Mija

pre 1 godinu

Srbija bi morala a i lepo bi bilo da da tim ljudima državljanstvo !!!! Kako je Slovenija posle rata u SFRJ svima po kratkom postupku sve dala ,,,čak iz Bosne slovenci su se vratili u Sloveniju i dobili SVE !!!!! Posao,smeštaj ,škole za decu,,studenti itd.......

crni

pre 1 godinu

Kakva glupost u našem zakonu. Traže od Srba van granica Srbije da dokazuju svoje poreklo sa teritorije Srbije!? Pa većina Srba koji naseljavaju teritoriju današnje Srbije nije došla ili poreklom sa te teritorije, jer je ta teritorija do pre 200 godina bila opustela, a Srbi su uglavnom dolazili iz Vilajeta Skenderija(oblast između reke Neretve u Hercegovini i reke Mađe u Albaniji i između Jadranskog mora i reke Lim, koja je nestala početkom 19og veka širenjem Crne Gore i pripojena između Kosovskog, Manastirskog i Bosanskog Vilajeta). Teritorija današnje Srbije se tako zove samo specifično po Srbima i sticajem istorijskih okolnosti je u datim granicama. Ko traži Srbima BiH ili CG ili Hrvatske ikakve veze u poreklu sa teritorije Srbije. Glupost živa, ali ajde, glupost je često bezgranična. Valjda ćemo dozvoliti našoj braći da upoznaju i okolne Srbe van svog zavičaja i uključiti ih u naše društvo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija