• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti online

24.11.2022

17:30

RUSI U BEOGRADU PODIGLI CENE I... STANOVI POSTAJU PREVAZIĐENI!? Fokus je sada na kancelarijama, parkinzima... Ovo su najnoviji prohtevi

Printscreen, Pngwing

Društvo

RUSI U BEOGRADU PODIGLI CENE I... STANOVI POSTAJU PREVAZIĐENI!? Fokus je sada na kancelarijama, parkinzima... Ovo su najnoviji prohtevi

Podeli vest

Potražnja za poslovnim prostorom drastično je povećana ove godine, jer kako stručnjaci kažu, poslovanje se iz kućnih uslova ponovo vratilo u kancelarije

Procenjuje se da se trenutno gradi oko 200.000 kvadratnih metara namenjenih poslovanju. Kao i sa ostalim sferama tržišta nekretnina i ovde su Rusi uticali na cenu, a najtraženiji su pristupačni ofisi sa boljom vidljivošću i parkingom.

Prema poslednjim podacima Republičkog geodetskog zavoda, u poređenju sa godinama pre pandemije korone, 2018. i 2019. godinom, u trećem kvartalu ove godine, na promet poslovnih objekata u Srbiji potrošeno je dvostruko više novca. Ubedljivo najmanji promet zabeležen je u vreme pandemije 2020. godine, kada se u najvećoj meri radilo od kuće, gde god je to moglo da se sprovede u delo.

Tako je 2018. godine poslovnih objekata pazareno za oko 18 miliona dinara, naredne za 21,6, a 2020. godine ubedljivo najmanje - oko 15 miliona. Prošle je prodato za 27,7 i ubedljivo najviše ove godine - 35,7 miliona dinara. Samo u Beogradu ove godine poslovni objekti su plaćeni oko 17 miliona, što je gotovo jednako iznosu za celu Srbiju pre četiri godine.

- Dobro je da se stvari vraćaju u normalu, pa i firme u prostore namenjene poslovanju - kaže Milić Đoković, iz klastera nekretnina i dodaje:

- Neuporedivi su podaci ove godine sa pretprošlom, ali nema dileme da su na porast i prodaje i zakupa kancelarija uticali Rusi. Rat u Ukrajini i veliki broj držljavljana Risije koji su došli u Srbiju i otvorili svoje firme, napravilo je tektonske poremećaje na tržištu nekretnina. Stanje je počelo da se vraća u normalu, ali smatram da je besomučno podizanje cena izdavanja gotovo na nivou ratnog profiterstva.

Kako kaže, najveća je tražnja za lokalima u Novom Beogradu, Čukarici, Zvezdari, koji su i pristupačni, gde je obezbeđena dobra vidljivost, ali je naročito važan dobar parking. Kako kaže, kada je reč o ovoj vrsti nekretnina, mnogo je veći procenat njih koje se izdaju pod kiriju, nego koje su u oglasima za prodaju.

- Zvanične procene su da se u ovom momentu u Beogradu gradi oko 200.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a da je tražnja za kancelarijama skočila dvostruko - kaže Đoković, koji dodaje:

- I očekujem da će upravo zbog prekida hibridnog poslovanja i vraćanja u kancelarije, tražnja za ovim objektima biti sve veća.

Rekordna cena kada je u pitanju kvadrat poslovnog prostora postignuta je, prema podacima za treće tromesečje RGZ, u Opštini Stari grad.

- Koštao je 10.110 evra, a površine 179 kvadrata, što je ujedno i najviša ugovorna cena poslovnog prostora od 1.810.000 evra - podatak je RGZ.

- Od ukupnog iznosa tržišta nekretnina u ovom periodu, 66,8 miliona evra, odnosno četiri procenta odnosilo se na poslovni prostor.

Tako visokim cenama je kako kažu stručnjaci, doprinela inflacija i poskupljenje, kao i povećani priliv stranaca, kojih je došlo oko 100.000, zbog rusko-ukrajinske krize.

DESETINA NEPOKRETNSOTI IZ KREDITA

NA osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u trećem kvartalu 2022. godine 10 odsto nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, uključujući i poslovni prostor. To je za četiri odsto manje u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
komsinica

pre 1 godinu

...bolje da su zakupci...kulturniji su...sem toga ni jedan stranac na ZAPADU NIJE VLASNIK NIKAKVE NEKRETNINE....MNOGO SU ZAHTEVNI RUSI

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija