• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

20.12.2022

22:30

SAMO ŠTO SU DECA LEGLA DA SPAVAJU ZAČULO SE NEKAKVO PUCKETANJE! Majka mališana na kog je pao plafon u vrtiću u Inđiji u šoku: Strepnja nije prestala...

printscreen

Društvo

SAMO ŠTO SU DECA LEGLA DA SPAVAJU ZAČULO SE NEKAKVO PUCKETANJE! Majka mališana na kog je pao plafon u vrtiću u Inđiji u šoku: Strepnja nije prestala...

Podeli vest

Tavanica se obrušila dok je 16 dece bilo u svojim krevetićima. Dvoje je zadržano na bolničkom lečenju. Roditelji i vaspitači očajni, čeka se nalaz veštaka

U vrtiću "Neven" u Inđiji obrušio se plafon u sobi u kojoj je u tom trenutku spavalo 16 dece. Šest mališana iz jaslene grupe je povređeno, a dvoje je zadržano na bolničkom lečenju. Jedan od njih je i A. B., koji ima samo godinu i osam meseci, a njegova majka Tamara Bubulj (26) za Informer kaže da su svi roditelji i vaspitačice prestravljeni nakon nemilog događaja.

Prema njenim rečima, njenom sinu je konstatovano naprsnuće glave, zbog čega je zajedno sa još jednom devojčicom ostao na lečenju u bolnici u Novom Sadu.

- Samo što su deca legla da spavaju, kako su nam rekle vaspitačice, začulo se nekakvo pucketanje. Svi su pomislili da taj zvuk dolazi iz obližnje kuhinje. Međutim, u sekundi se obrušio plafon, koji je završio na glavama naše dece. Vaspitačice su nas odmah pozvale u vrtić, a kada smo došli, imali smo šta i da vidimo. Deca su bila u šoku, svi su plakali. I deca, i vaspitačice, i roditelji. Potom smo svi otišli u dečju bolnicu u Novi Sad - objašnjava mališanova majka.

Foto: Informer

Povređeni mališan

Svi u šoku

Prema rečima naše sagovornice, lekari su pregledali svu decu i konstatovali im lakše povrede. Ipak, kako navodi, njena strepnja za sinom nije prestala, jer doktori sumnjaju da je njen sin zadobio neku vrstu preloma lobanje.

- Snimak pokazuje nekakvo nagnječenje, kao da je u pitanju manji prelom, iako na glavi nema niti jednu posekotinu. Sada se prati njegovo stanje, a biće urađene i dodatne analize. Nismo mogli ni da pretpostavimo da ovako nešto može da nas zadesi kada smo u septembru upisali dete u ovaj vrtić. Zaista, obdanište nije bilo u lošem stanju. Verujte, i suprug i ja smo zatečeni i ne možemo da poverujemo da se ovo dogodilo. Suprug je besan, razmišlja da tuži predškolsku ustanovu "Boško Buha", koja upravlja ovim vrtićem... Svakako, sada nam je najvažnije da naše dete bude dobro i da povreda koju je zadobio ne ostavi neke posledice po njegovo zdravlje - navodi dečakova majka.

Foto: Informer

Posekotine i ogrebotine

U Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu kažu za Informer da je pukom srećom izbegnuta velika tragedija.

- S obzirom na to da se obrušio deo plafona, moglo je biti mnogo gore. Na sreću, deca su prošla sa lakšim povredama. Kolima Hitne pomoći iz Inđije su dovezeni u našu ustanovu. Primljeno je šest mališana sa lakšim povredama glave i ruku, uglavnom posekotine i ogrebotine. Nakon dijagnostike poslati su na kućno lečenje. Samo je dvoje dece pod lekarskim nadzorom - napominju u ovoj ustanovi.

Sreća u nesreći

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak za Informer navodi da je odmah nakon što je saznao za nesreću u "Nevenu" otišao na lice mesta.

- Najvažnije je da deca nisu ozbiljnije povređena. Radi se o posekotinama na glavi i po rukama. Jedna devojčica je ostala na ispitivanju zbog povraćanja. Svakako je neverovatno da se jedna trećina plafona obrušila na decu, koja su spavala ušuškana u prekrivače, što je sreća u nesreći. Ovaj vrtić je napravljen osamdesetih godina, ali verujte, nikada nismo dobili nijednu pritužbu na njegovo stanje. U njemu nije bilo vlage, niti ijedne pukotine na zidovima. Sve se dogodilo iz čista mira - kaže Gak.

Foto: Zoran Sinko

Vladimir Gak

Policija je obavila uviđaj, a sada se čeka građevinski veštak koji će utvrditi zbog čega se monta prepolovila.

- Kao da ju je neko odsekao žiletom. Inače, u toku je rekonstrukcija dela ovog vrtića koji još nije pušten u rad, a ovaj nemio događaj desio se u starom delu. Na usluzi smo svim roditeljima dece i održaćemo sastanak sa svima njima - kazao je Gak.

Informer je pokušao da stupi u kontakt sa direktorkom Predškolske ustanove "Boško Buha" Jelenom Kresojom, ali ona do zaključenja ovog broja nije odgovarala na naše pozive.

Kazna do osam godina zatvora

Foto: Informer

Gvozden Grgur

Advokat Gvozden Grgur za Informer navodi je u ovom slučaju neophodno da prosvetna inspekcija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom do detalja ispita na koji način je došlo do obrušavanja plafona.

- Ukoliko postoji krivica na strani odgovornog lica vrtića u kom je došlo do povređivanja ili izvođača radova, verovatno je da će se raditi o krivičnom delu "izazivanje opšte opasnosti". S obzirom na to da je povređeno više dece, zakonodavac je predvideo kaznu zatvora od jedne do osam godina. Naravno da će roditelji mališana imati prava i na naknadu nematerijalne štete, ali to je sigurno sada najmanje bitno, važno je da sva deca budu dobro - kaže Grgur.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radisha

pre 1 godinu

SNS lopovska banda u Indjiji krade pare od naroda a nema se para za obnovu vrtica.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija