• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G. S.

30.12.2022

07:00

RODITELJI, OPREZ! OPASNA SINTETIČKA DROGA NA NAŠEM TRŽIŠTU! Deca nam se drogiraju anestetikom za konje?!

Clip art/Printskrin/Fotoilustracija

Društvo

RODITELJI, OPREZ! OPASNA SINTETIČKA DROGA NA NAŠEM TRŽIŠTU! Deca nam se drogiraju anestetikom za konje?!

Podeli vest

"Tusi" ili "ružičasti kokain" dovodi do gubitka pamćenja, suženja svesti, loše percepcije realnosti

Sve popularnija droga "tusi" ili "ružičasti kokain" pojavila se u Srbiji, upozoravaju stručnjaci! To je opasna supstanca, kažu oni, koja je napravljena u ilegalnim laboratorijama i u sebi sadrži anestetik za konje, kome su dodati spid ili ekstazi?!

Opasno po zdravlje

 

Dr Diana Raketić, v. d. direktora Zavoda za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, kaže da je pitanje šta sve sadrži ova opasna psihoaktivna droga.
- Naši pacijenti uveliko govore o ovoj drogi, iako mi još nismo imali pacijente na detoksikaciji koji su je konzumirali. Ovo je veoma opasna supstanca. Pretpostavlja se da je u pitanju mešavina ekstazija i ketamina, mada neki tvrde da tu ima dosta kofeina i fentamila, koji je takođe jedna ozbiljna droga opijatskog karaktera i mnoge druge nepoznate supstance. Svi ovi sastojci dovode do ozbiljnih halucinacija, gubitka osećaja za realnost, suženja svesti i loše percepcije realnosti. Iako se zove "ružičasti kokain", ona zapravo nema kokaina u sebi - kaže dr Raketić.

Jaka droga

Ove droge su jače od klasičnih, pa se ne mogu predvideti reakcije pacijenta
Spomenka Ćirić Janković


Bivši republički inspektor za kontrolu psihoaktivnih supstanci, hemičar Mladen Nikolić podseća da ova droga nije nova, ali je sada "unapređena".
- Zamislite da pomešate anestetik za konje sa nečim što vas razbuđuje, pa na sve to dodate heroin ili nešto za halucinacije, tada naprosto nastaje lom u organizmu. "Tusi" spada u kategoriju klupskih droga, a nosi naziv i ružičasti kokain jer praškastom formom podseća na njega, iako nemaju sličnosti u supstancama. Izvorno ime "tusi" potiče od hemičara Aleksandra Šulgina, koji je od sličnih supstanci, još pre 15 godina, napravio lekove za lečenje posttraumatskih sindroma i depresije. Znači, u njemu ima ketamina, to je anestetik za konje, kome su dodati spid ili ekstazi. Jedno "spušta", a drugo "diže" raspoloženje, što stvara opasne halucinacije i konfuzije. Još su dodali miris, ukus i boju jagode da bude primamljivije - rekao je Nikolić.


Psiholog Spomenka Ćirić Janković za Informer kaže da je svaka nova psihoaktivna supstanca sve jača i otrovnija, tako i ova.
- Pošto se pravi u ilegalnim laboratorijama, ne zna se tačan sastav ove sintetičke droge, što predstavlja otežavajuću okolnost tokom dijagnostikovanja. Ove droge su jače od klasičnih, pa se ne mogu predvideti reakcije pacijenta, koje vrlo često mogu biti i fatalne. To otežava sam proces detoksikacije pacijenata u samoj ustanovi, jer su nepoznate supstance koje se nalaze u drogi - kaže Ćirić Janković.

Opasne prve droge


Narkotici su sve prisutniji među mladima u Srbiji, naročito među decom školskog uzrasta. Ovaj podatak potvrđuju i rezultati Evropskog istraživačkog projekta o alkoholu i drogama, koje je na svom sajtu objavio Batut, i koji navode da je gotovo 15 odsto dece već u prvom razredu srednje škole probalo neku vrstu droge. Prema podacima Batuta, 8,6 odsto učenika starosti 16 godina probalo je neku vrstu droge.
- U adolescentskom periodu najviše se koristi marihuana, koju smatraju kao "manje" opasnom. Kreće se tako što žele da budu popularni u društvu, a i dostupnost narkotika u blizini škola je velika. Problem je što su te droge jako dostupne i jeftine - navodi psiholog Spomenka Ćirić Janković.

Apel mladima

 

Ona dodaje da "tusi" izaziva jak stimulativni i halucinogeni efekat i daje lažan osećaj sreće.
- Može da se uzima kao prah rastvoren u vodi ili ušmrkavanjem. Efekti na organizam mogu biti veoma teški i ozbiljni. Zato apelujem na mlade da budu obazrivi i odgovorni, jer će odlaziti na novogodišnja okupljanja i žurke na kojima se može očekivati da ova droga bude lako dostupna - poručuje naša sagovornica.
 

Na meti mladi i klubovi


Bivši pripadnik MUP-a Vladimir Savić upozorava da se stalno pojavljuju nove sintetičke droge.
- Ovo nije prvi put da se nešto novo pojavljuje na tržištu. Pre nekoliko godina imali smo problem sa tzv. krokodilom, drogom koja je došla iz Rusije. Setite se prvog LSD-a, spida i ekstazija i posledice njihove konzumacije. Dileri gledaju da u ovo doba "plasiraju" nešto novo na tržište. Naravno da će prva meta biti klubovi i omladina - kaže Savić.

Šta sve stavljaju u "ružičasti kokain"


* anestetik za životinje
* MDMA (sintetička psihoaktivna droga)
* ketamin
* kofein
* fentanil

Kako je nastalo ime
Naziv "tusi" zapravo je izveden od reči "tusibi" ili "2C-B", leka koji je deo šire grupe halucinogenih fenetilamina. Glavni rizik od "tusija" je to što se ne odnosi na jednu supstancu, već na određeni koktel droge. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laki

pre 1 godinu

Pod hitno poostriti zakon . Za posedovanje droge, minimum 10g zatvora bez prava smanjivanja kazne. Za dilere droge, minimum 20 g kazne bez prava smanjivanja. Za lica koja drugom podmetnu drogu bilo u picu bilo na neki drugi nacin, 15 g godina zatvora bez prava smanjivanja.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05