• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević

01.01.2023

15:07

MINISTAR PROSVETE BRANKO RUŽIĆ O PLANOVIMA ZA 2023: Nećemo tolerisati nasilje u školama!

Informer DN

Društvo

MINISTAR PROSVETE BRANKO RUŽIĆ O PLANOVIMA ZA 2023: Nećemo tolerisati nasilje u školama!

Podeli vest

Celo društvo, a pre svega roditelji moraju da se posvete deci i da ih nauče osnovnim stvarima kao što su razumevanje i drugarstvo, a ne nasilju, koje je veoma zastupljeno u školama! Ministarstvo prosvete nasilnike neće tolerisati, a u narednoj godini drastično će kažnjavati kako učenike, tako i njihove roditelje koji ne učestvuju u vaspitanju! Ovako u ekskluzivnom novogodišnjem intervjuu za Informer govori ministar prosvete Branko Ružić

Pored uvođenja kazni za nasilje, u novoj 2023. godini ministarstvo će, otkriva on, početi sa sprovođenjem državne mature, ulagati u infrastrukturu fakulteta, ali i proširiti kapacitete studentskih domova za čak 1.400 mesta, što niko nije uradio u poslednjih 30 godina!

Nažalost, kraj 2022. godine je obeležio niz ozbiljnih slučajeva nasilja u školama. Šta će se preduzeti po tom pitanju da ga više ne bude?

Foto: Informer DN

Branko i Ana Ružić sa decom

- Paket mera je osmišljen zahvaljujući intenzivnom radu Radne grupe protiv nasilja u školama. Škola je deci druga kuća, koja im pomaže da se edukuju i da, naravno uz porodicu, izađu na pravi životni put. Ali prva kuća, porodica, kao i svi mi kao članovi društva, moramo zajednički da pomognemo deci da nauče kako da podstiču razumevanje i drugarstvo, a ne nasilje i mržnju.

Nasilnog ponašanja nisu bili pošteđeni ni nastavnici. Kako će se zaštititi prosvetni radnici pošto ipak nisu dobili status službenog lica?

- Uvođenjem većeg reda i strožih sankcija za nepoštovanje reda i discipline. I to ne samo prema učenicima već i prema roditeljima koji se ne uključuju u vaspitni rad svog deteta koje je počinilo nasilje.

Više znanja

Cilj državne mature jeste da se najpre ujednači, a zatim i unapredi kvalitet obrazovanja
Branko Ružić

Kakve novine mogu da očekuju đake, a kakve nastavnike i profesore u novoj godini?

- Predstoje nam značajna ulaganja u infrastrukturu u visokom obrazovanju. Neki fakulteti, poput Fakulteta muzičke umetnosti, Geografskog i Fakulteta bezbednosti, imaće prvi put svoje zgrade. Ulagaćemo i u proširenje kapaciteta i bolje uslove u studentskim domovima. Plan je da proširimo kapacitete studentskih centara u Beogradu i Nišu, i to za dodatnih 1.400 mesta. Biće to ulaganje u univerzitetsku infrastrukturu kakvog nije bilo u poslednjih 30 godina. Uvodimo nove tehnologije u izvođenje nastave, digitalizujemo proces rada i upravljanja putem Jedinstvenog informacionog sistema prosvete, portala "Moja srednja škola", es-Dnevnika...

Foto: Informer DN

Branko i njegov sin Milutin

Naredne godine najavili ste i velike promene, kao što je polaganje državne mature. Kako će funkcionisati taj projekat, s obzirom na to da se programi u srednjim školama razlikuju i da zbog toga neće svi biti u ravnopravnom položaju?

- Cilj državne mature i jeste da se najpre ujednači, a zatim i unapredi kvalitet obrazovanja. Svi će biti u ravnopravnom položaju jer svi polažu iste testove, u isto vreme i pod istim uslovima. Urađeni su standardi za sve predmete i postoje tri nivoa bodovanja. Nastavnici sa đacima rade četiri godine, po dogovorenim pravilima i učenici će do održavanja državne mature, koju će polagati 2024. godine, imati dve probne, a za pripremu će im biti dostupna sva potrebna literatura.

Druga kuća

Škola je deci druga kuća, koja im pomaže da se edukuju i da izađu na pravi životni put
Branko Ružić

Kako će sa državnom maturom proći učenici srednjih stručnih škola?

- Učenici srednjih stručnih škola po završenoj maturi i dobijanju sertifikata mogu se zaposle ili, ukoliko žele, mogu da konkurišu i na željene fakultete. Državna matura će doprineti i povećanju kvaliteta srednjeg obrazovanja zbog svoje uloge u vrednovanju znanja, koja je za nas jako važna.

I za kraj razgovora, šta ministar Branko Ružić može da obeća u 2023. godini?

- Sigurno je da ćemo nastojati da obrazovanje učinimo dostupnim za svako dete i da poboljšamo podršku osetljivim grupama. Takođe, darovite i talentovane đake dodatno ćemo podržati, a motivisaćemo učenike i studente da uče stvarajući im najbolje uslove za učenje, kako kroz unapređenje infrastrukture samih škola i fakulteta, domova, tako i kroz modernizaciju rada i programa.

Ministar Ružić majstor za sarmu

* Omiljena pesma u kafani koju naručujete?

- "Polomio vetar grane"

* Prva simpatija?

- Maja. Išli smo 1981. zajedno u obdanište "Ljolja" na Banjici.

* Da li ministar kuva i šta najbolje spremate?

- Kuvanje je nešto u čemu uživam od malih nogu. Kuvanje me smiruje. Volim da spremam ukućanima razna jela - od pice, ribe, potaža, cicvare, do pite i sarmi.

* Da niste političar, čime biste se bavili?

- Želja mi je da jednog dana otvorim sa prijateljima svoj restoran. I bez obzira na politiku kojom se bavim, ovu želju planiram da ostvarim u nekom momentu.

* Vaš sin Milutin postao je član Glavnog odbora SPS. Kako funkcionišete u tandemu, kada ste kolege, a kako kao otac i sin?

- Otac i sin ćemo uvek biti, dok karijerne ciljeve, afinitete i angažmane biramo samostalno. Tako da će nam se verovatno i poslovno ukrštati putevi. Poštenje, pravičnost, empatija, ali i samostalnost i inicijativa su vrednosti kojima smo moja supruga Ana i ja učili našu decu, tako da imaju prostor za kreativne i karijerne iskorake.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 1 godinu

Veatiti stari zakon o obrazovanju na snagu i izbacite zapadni sistem školovanja jer to nije za nas.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija