• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

05.01.2023

13:56

VIRUSIMA ODGOVARA SUNCE! Novi soj korone nije razlog za zabrinutost, ali je oprez potreban

Društvo

VIRUSIMA ODGOVARA SUNCE! Novi soj korone nije razlog za zabrinutost, ali je oprez potreban

Podeli vest

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da nema razloga za zabrinutost zbog pojave novog soja virusa korona, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost

Uprkos tome što Kina posle gotovo tri godine strogih mera otvara granice i  ublažava politiku nulte tolerancije na kovid, a Peking planira da od 8. januara ublaži epidemiološka ograničenja na putovanja, Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog porasta broja zaraženih u Kini.  

Tiodorović je za RTS rekao da je taj novi soj stigao preko Australije i SAD, i do Velike Britanije, a verovatno i do ostatka Evrope, kao i da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini tako u svetu. 

Kinezi su imali "strategiju nulta tolerancije, koja je bila vrlo oštra i stroga i davala vrlo značajne efekte u suzbijanju ove bolesti. Popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj", rekao je Tiodorović. 

Foto: tanjug

On ističe da novi soj zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali i da je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje, odgovara tom broju stanovnika. 

- Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani - rekao je Tiodorović za RTS. 

Poručuje da je potrebno individualno se pridržavati svih mera zaštite.

- Svi smo se radovali suncu i tim lepim danima, ali to virusima odgovora, oni su se lakše širili i ljudi su više komunicirali - dodaje Tiodorović.

Foto: printscreen RTS

Popuštanje mera u Kini i otvaranje te zemlje, ocenio je Tiodorović, može se odraziti i na nas u smislu pojave novih podsojeva omikrona. 

- Nadamo se da neće biti nekog novog, drugog tipa ili soja, što bi trebalo da da možda povratak na određene mere u smislu opreza, ali ne lokdaun i neko zatvaranje. U svakom slučaju, idemo prema proleću, do proleća to će biti endemska bolest kao što je grip - dodaje on. 

Uznemirenost Svetske zdravstvene organizacije zbog situacije u Kini, Tiodorović smatra normalnom jer je, kako je rekao, upravo u toj zemlji sve i počelo.

- Sigurno da te mere koje su oni odjednom tako ublažili prema svom stanovništvu imaju odraza, jer Kina komunicira sa celim svetom vrlo intenzivno i to je ono što je SZO, SAD, pa i EU nateralo da počnu da razmišljaju o nekim merama - navodi Tiodorović i dodaje da su već predviđene kontrole u nekim zemljama.

- Mi smo za sada na onom nivou koji je skretanje pažnje na aerodoromima onima koji dolaze iz različitih delova sveta kako treba da se ponašaju i da misle na svoje zdravlje - dodaje Tiodorović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija