• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Rts

12.01.2023

13:09

U NOVOM PAZARU DEVETORO DECE ZARAŽENO TUBERKULOZOM! Poznato u kakvom su stanju mališani

Društvo

U NOVOM PAZARU DEVETORO DECE ZARAŽENO TUBERKULOZOM! Poznato u kakvom su stanju mališani

Podeli vest

Ukupno devetoro dece iz Novog Pazara obolelo je od tuberkuloze, potvrdili su iz Zavoda za javno zdravlje u tom gradu

Epidemiolog Safet Ganić izjavio je da je zdravstveno stanje dece stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju.

Deca iz četiri novopazarske porodice pozitivna su na tuberkulozu - osmoro učenika dve osnovne škole i jedno dete predškolskog uzrasta, saznaje RTS u Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru.

U dve porodice zaraženo je sedmoro dece.

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Safet Ganić izjavio je za Tanjug da je zdravstveno stanje devetoro dece iz tog grada kod kojih je otkrivena tuberkuloza stabilno i bez komplikacija, jer su svi vakcinisani po rođenju i primaju redovnu terapiju. 

Naveo je da će se nastaviti sa testiranjem dece kako bi se utvrdilo da li ima još obolelih. 

Foto: Shutterstock

 

- Do sada su izvršena testiranja dva odeljenja jedne škole. Među njima je pronađeno dvoje dece koja su sumnjiva na tuberkulozu, njima je data terapija. U toku je testiranje još jednog odeljenja te škole, do kraja sedmice biće poznati rezultati. Svi nastavnici su testirani i svi su negativni. Iduće nedelje trebalo bi da počne testiranje dece iz drugih škola - rekao je Ganić. 

Nova zaražavanja tuberkulozom ostvarena su direktnim kontaktom, kažu u Zavodu.

- Simptomi su bili tipični. Prema rečima nadležnih lekara, to su bili temperatura, gubitak telesne težine, kašalj, simptomi gripa koji su trajali više od 15 dana. Kod dece koja su otkrivena naknadnim testiranjem, siptomi su bili bezazleni, skoro da nikakve simptome nisu imali - objasnio je Ganić. 

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovnović rekla je da se prati stanje zaražavanja tuberkulozom u Novom Pazaru i da se istražuju svi potencijalni rizici.

- Reč je o dve porodične epidemije i istražuju se svi potencijalni rizici koji se mogu naći u tim porodicama. Ta deca su dobro i prati se njihovo stanje - rekla je Verica Jovanović. 

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svetlana NS

pre 1 godinu

Opet ona stara pesma, da nisu vakcinisani bilo bi teže stanje obolelih. Pa ne može se biti malo trudan. Ili jesi ili nisi. Čemu služi vakcina ako se ipak oboli. Glavno pitanje je u kakvim socijalnim uslovima žive oboleli, (porodična tuberkuloza?), da li se zdravo hrane, žive li u normalnim uslovima ili u memljivim sobama i naseljima bez vode i kanalizacije. Uostalom u uputstvu BSŽ vakcine, koju je izdao Torlak, piše da je ona protiv tuberkuloznog meningitisa, a ne plućne tuberkuloze, može imati uticaja i na plućnu ali ne sprečava ponovno javljanje plućne tuberkuloze.. Dakle, lepo sve recite narodu. Uostalom čuli ste valjda i za streptomicin. U svetu se ova vakcina više ne upotrebljava.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija