• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.01.2023

07:00

IZMENE ZAKONA! ALKOHOLISANI VOZAČI ĆE PRIVREMENO OSTAJATI BEZ KOLA!? Ko vozi mortus pijan, oduzima mu se auto!

Insajder/Novak Đurović

Društvo

IZMENE ZAKONA! ALKOHOLISANI VOZAČI ĆE PRIVREMENO OSTAJATI BEZ KOLA!? Ko vozi mortus pijan, oduzima mu se auto!

Podeli vest

Automobili će se oduzimati povratnicima za vožnju u alkoholisanom stanju i onima koji nemaju vozačku dozvolu, a vratiće im se kada se završi postupak

Policija će vozačima koji u roku od dve godine naprave minimum dva teža saobraćajna prekršaja imati pravo da oduzme vozilo do okončanja sudskog postupka. To je novina koju bi trebalo da donesu izmene Zakona o saobraćaju koje bi trebalo da budu usvojene na proleće. Stručnjaci, međutim, smatraju da oduzimanje vozila neodgovornim vozačima treba da bude trajno.

Povratnici

Kod vožnje u alkoholisanom stanju imamo mnogo veći broj povratnika koji čine isti prekršaj uprkos sankcijama
Damir Okanović


U najteža dela ubrajaće se vožnja pod dejstvom alkohola sa više od dva promila u krvi, vožnja bez dozvole, kao i odbijanje vozača da urade alko-test. Novina u ovom zakonu jeste i stimulacija za savesne vozače koji ne prave prekršaje, pa će takve policajac imati pravo da ne kazni za one "sitnije" greške.

Prodaja

Oduzmete mu vozilo kojim krši propise, prodate ga i pare stavite u fond za bezbednost saobraćaja
Milan Vujanić

Da bi nove kaznene mere trebalo da daju dobre rezultate, potvrđuju i stručnjaci, ali dodaju i da bi automobile trebalo oduzimati trajno onima koji ponavljaju teže prekršaje. Oni dodaju da je u toku 2022. registrovano čak 11.000 više vozača pod dejstvom alkohola u odnosu na prethodnu godinu i ističu da tome mora da se stane na put.

Ponavljaju prekršaj

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, ističe da treba imati na umu da ovde nije reč o trajnom oduzimanju vozila.

- Trajno oduzimanje automobila nije predviđeno Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja. Trebalo bi da sud može da izrekne meru oduzimanja vozila koje je upotrebljeno za izvršenje najtežih prekršaja - navodi Okanović.

On dodaje da je realno da nacrt bude usvojen na prolećnom zasedanju Skupštine. Ipak, oduzimanje vozila neće biti primenjeno za nasilničku vožnju, već za vožnju u alkoholisanom stanju i vožnju bez dozvole za bilo koju kategoriju vozila.

- Kod vožnje u alkoholisanom stanju imamo mnogo veći broj povratnika koji čine isti prekršaj uprkos sankcijama. Za vožnju bez dozvole nemamo adekvatnu kaznu, pa bi oduzimanje automobila zapravo bila sankcija koja je potrebna u ovim slučajevima - kaže Okanović.

Ne vrede veće kazne

Stručnjak za bezbednost saobraćaja profesor Milan Vujanić takođe navodi da će automobil vozaču biti oduzet dok traje postupak.

- Dakle, neko napravi delo, oduzima mu se vozilo do okončanja postupka. Nakon toga se vraća vlasniku, a zapravo trebalo bi da bude trajno. Ako kod vas nađu pištolj, a nemate dozvolu za njega, oduzeće vam ga. A ako nađu da vozite auto, a nemate pravo da vozite, u čemu je razlika kada je i auto opasna stvar? Ima vozača koje nikako ne možete ubediti da se ponašaju u skladu sa propisima. Onda mu lepo oduzmete to vozilo kojim krši propise, prodate ga i pare stavite u fond za bezbednost saobraćaja. Znači, on koji je nebezbedan finansira bezbednost - kaže Vujanić.

On dodaje da se u Srbiji vozači više boje da im se oduzme vozilo nego da se poveća kazna.

- Zamislite sada da pogrešno parkirate, a da vas kaznim tako da morate kola da parkirate jedan dan u garaži, 24 sata, i platite parkiranje. Prvo, bili biste kažnjeni materijalno, daću vam neke kaznene poene, ali nećete imati auto jedan dan i to će vas više nervirati nego sve ove pare koje ste dali - objašnjava Vujanić za Informer.

Kome bi se oduzela vozila?


* vozaču uhvaćenom da vozi sa više od dva promila alkohola
* vozaču koji uopšte nema položen vozački ispit za bilo koju kategoriju
* vozaču koji je uhvaćen za volanom bez dozvole jer mu je ona prethodno oduzeta zbog nesavesnog i nepropisnog načina upravljanja vozilom
* vozač koji odbije da se podvrgne alko-testu, odnosno testu na prisustvo narkotika

Trotinetom po pešačkoj stazi

Nacrt predviđa i odredbu o električnim trotinetima, koji trenutno nisu pravno regulisani. Naime, nacrt prvi put uvodi električne trotinete u zakon, definišući šta je lako električno vozilo, kuda se kreće i koji su minimalni starosni uslovi za njegovu upotrebu.

- Suštinska odredba ovog nacrta jeste da se dozvoljava kretanje električnih trotineta pešačkim površinama, odnosno, električni trotineti će se potpuno legalno kretati trotoarima, pešačkim stazama i pešačkim zonama - kaže Damir Okanović.

Predviđeno je i da onaj ko ima manje od 14 godina ne sme da upravlja trotinetom.

Bonus video:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mlađa

pre 1 godinu

I ko će se kome skloniti na trotoaru, ko ima prednost trotinet ili majka sa detetom? Slažem se da se privremeno oduzme automobil ako pod dejstvom alkohola izazove nesreću ili neko bude povređen, ali ako vozi automobil pod dejstvom alkohola i ne čini druge prekršaje na osnovu čega oduzimati?

Poređenje

pre 1 godinu

Hajde, taksativno navedite, sve države u Svetu, koje imaju kaznenu saobračajnu politu, kao što ima Srbija. Treba je imati, ali...Pošto se u mnogo čemu poredimo, kako je kod nas svašta nešto jeftinije, povoljnije,... pa da vidimo, gde se to i kako sankcionišu vozači, koji čine prekršaje u saobraćaju, ovakve i slične. Da vidimo da li i oni imaju, najmudrijeg i najpametnijeg Damira Okanovića, stručnjaka za saobraćaj, kao da ne postoji Ministarstvo, već samo Agencija.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17