• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir

25.01.2023

14:36

ŠKOLSKA SLAVA U SEČNJU BEZ POPA I SVETE VODICE! Direktorka škole zabranila verske obrede, EVO ZBOG ČEGA

Društvo

ŠKOLSKA SLAVA U SEČNJU BEZ POPA I SVETE VODICE! Direktorka škole zabranila verske obrede, EVO ZBOG ČEGA

Podeli vest

U Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Sečnju prvi put posle niza godina pop neće prisustvovati školskoj slavi 27. januara za Svetog Savu

Ovakvu odluku je donela direktorka te škole Olivera Marjanović.

- Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju - objava je Olivere Marjanović koja je zapalila mreže.

Marjanovićeva kaže da je pre devet meseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na čelu ove osmoletke.

- Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim veriskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u 9 sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zapoleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže - kaže direktorka, piše Kurir. 

Ona ističe i da će školska slava Sveti Sava biti proslavljena u ovoj osmoletki kako i dolikuje.

- Program počinje u 8 sati ujutru svetosavskom himnom. Pošto nemamo fiskulturnu salu u koju bi mogli svi da stanu, već dve zgrade, jednu u kojoj mlađi osnovci pohađaju i i drugu u kojoj su straiji, program će biti podeljen u te dve zgrade jer ne mogu sva deca da stanu u jednu. I u toj gde su mlađi himna će biti puštena sa razglasa, a u drugoj će je hor pevati. Imamo i izložbu likovnih radova na temu Svetog Save, đaci će izvesti pozorišne kratke igrokaze o životu i radu Svetog Save, kao i recitacije. Zatim sledi liturgija u crkvi - objašnjava Marjanovićeva i dodaje da škola ima 110 đaka, a sam Sečanj nešto manje od 3.000 ljudi

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosBikovic

pre 1 godinu

Светосавље ...Духовно је здравље...! Што подари српском роду: крсну СЛАВУ, братску СЛОГУ, САМОСТАЛНОСТ и СЛОБОДУ... То је она светлост чиста, штоно зрачи снагом ХРИСТА...Без те силе смогао не би, ни Немања државу да сагради себи...За све СРБЕ и сав српски род, ХВАЛА СВЕТИ САВО - ПОМОГО ТИ БОГ...! Зато данас на бранику, молимо те оче силни да нам опет дадеш снагу - да се СРПСТВО УЈЕДИНИ...Па да опет моћни, снажни...Уздигнемо српски дом...! Православни и одважни... - Опстанемо ту, на свом...! Да нас води рука Твоја кад се Србина забринут...За вековна права своја... - Осветли нам прави пут...!

Mile lala

pre 1 godinu

Svaka čast direktorka. Poštujem sve vere, ali to se radi van škole. Nije red da se vrši verski pritisak na malu decu. Dan škole je sekularna stvar. Čak je i sv. Sava, školu držao posebno izdvojenu van crkve, nije bila u crkvi. Obiđite Stdenicu i videćete. Još jednom, puna podrška sekularizaciji u svim državnim institucijama.

ljubica

pre 1 godinu

Jeste, bolje je tako. Droga može, LGBT+ može ali sveštenik ne mođe. Da ne pokvari decu. Direktoka će da nadje i neki prigodan film za odrasle. Da bude pun ugodjaj po njenom.

alex

pre 1 godinu

Skandal. Onaj ko je postavio mota i da skloni i to 27. januara.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija