• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

25.01.2023

14:45

POČELO HLAĐENJE TRŽIŠTA, CENE NEKRETNINA PADAJU!? A najavljen je još i "oštriji" pad

printscreen

Društvo

POČELO HLAĐENJE TRŽIŠTA, CENE NEKRETNINA PADAJU!? A najavljen je još i "oštriji" pad

Podeli vest

Rast cena i nestabilnost obeležili su tržišta nekretnina širom sveta tokom cele 2022. godine. I dok se mnogi pitaju kada kreće hlađenje tržišta, čini se da je ono već počelo i u Evropi i u Americi. Pojedini zvaničnici sada najavljuju oštriji pad, prvo na tržištu zakupa, a to bi moglo da ima i dalji epilog na celokupno tržište

Istina jeste da dok je god tražnje, i dok je ona u odnosu na ponudu veća, treba očekivati i rast cena. U poslednje vreme ovaj odnos u mnogim zemljama, pa i u Srbiji poljuljale su veće cene stambenih kredita, ali i sporija gradnja. Činjenica jeste i da je u građevinarstvu inflacija uzela danak, da hlađenje lagano kreće i da je sve više građana koji se uzdržavaju od investicije. Nije međutim takvo ponašanje i pravilo i sve je stvar od zemlje do zemlje.

Dženet Jelen, američka ministarka finasija juče je bila vrlo konkretna. Hlađenje tržišta najavila je vrlo konretnim rečima i rečenicom da se očekuje da će cene nekretnina pasti u narednih 6 meseci.

- Cene nekretnina za iznajmljivanje pašće u narednih šest meseci, što bi takođe doprinelo generalnom poboljšanju situacija - kazala je američka ministarka finansija, govoreći o tome da snažno tržišta rada i napredak u obuzdavanju inflacije jesu pokazatelji koji "ulivaju veliku nadu".

S druge strane, stručnjaci i analitičari smatraju da evropsko tržište nekretnina prolazi kroz vrlo loš i turbulentan period. Vrednost nekretnina drastično je porasla tokom prošle i ranijih godina, a sada se hlađenje vidi u sve više zemalja. Cena kvadrata u pojedinim zemljama pala je u proseku za 15 odsto. Kako se čini za sada, najviše u Švedskoj.

Švedska

Pad vrednosti nekretnina već je stigao u Švedsku. Švedska se trenutno suočava sa jednim od najtežih padova kada su nekretnine u pitanju, i taj pad preti da se još više produbi. Cene kuća već su niže za 12 odsto, a procene su da bi ovaj procenat mogao da ide i preko 20. Stručnjaci kažu da tržište nekretnina u Švedskoj prolazi kroz "dramatične promene".

Grčka

Iako Grčka važi za jednu od najposećenijih turističkih destinacija, cene nekretnina nisu toliko visoke kada uporedimo sa drugim državama u Evropi. Kuće sa placem kreću se od 55.000 evra, dok se apartmani mogu naći i za 39.000 evra, čak i manje. Za grčko tržište nekretnina kaže se da je stabilno i u ovom trenutku nema procena da bi moglo da bude značajnijih promena.

Francuska

Francuska je još jedna od država Evrope u kojoj je došlo do pada vrednosti nekretnina. Polovina od 35 najvećih gradova u Francuskoj beleži pad cena od 3 odsto u proseku u odnosu na poslednja tri meseca.

Velika Britanija

Kada govorimo o Velikoj Britaniji, situacija je vrlo slična kao kod ostalih država u Evropi, mada pad vrednosti je procentualno manji nego u Francuskoj. Prosečna cena kuće u ovoj državi pala je za 2,3 odsto prošlog meseca, što je najbrža stopa u poslednjih 14 godina, dok su kirije porasle.

U Srbiji i regionu stabilno

Kada je reč o Srbiji, trend rasta cena nekretnina zadržao se tokom čitave prošle godine, a kako za sada stvari stoje postoji mogoćnost da se sličan trend nastavi i u ovoj godini. Najveća poskupljenja beleži Beograd, što je i očekivano. U novembru 2022. izdato je 2. 782 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 16,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Građevinski sektor evrozone pretrpeo je najveći pad od kada je pandemija dovela do zastoja u ekonomiji 2020. godine. Aktivnost je opala u sve tri najveće ekonomije Evrozone: Nemačkoj, Francuskoj i Italiji. Poslednja tri meseca 2022. godine bila su najgori kvartalni učinak indeksa od aprila 2020. kada je građevinska aktivnost poremećena zbog pandemije.

Crna Gora

Kod komšija cene nekretnina i dalje rastu. U Crnoj Gori je cena kvadrata porasla je za 40 odsto. Kvadrat apartmana i stanova u Podgorici kreće se od 1.600 evra , pa do oko 2.000 najviše. Na moru je kvadrat poskupeo i više od 40 odsto - garsonjera od 35 kvadrata košta u proseku 250.000 evra. Ocena je da se u Crnoj Gori cene i dalje drže.

Hrvatska

Pandemija korona virusa, a onda i rat u Ukrajini te energetska kriza, zaustavili su puno toga u Hrvatskoj ali ne i tržište nekretnina. Tržište nekretnina u Hrvatskoj do pre tri meseca, ne samo da je bilo aktivno nego su i cene nekretnina otišle u nebo. Drugim rečima beležene su rekordne cene nekretnina.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija