• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/S.M.

06.02.2023

13:43

SRBIJA ĆE USKORO BITI U OPASNOSTI OD JAKOG ZEMLJOTRESA! Stručnjak upozorava: Trenutno smo bezbedni, ali... OVO SU NAJKRITIČNIJE TAČKE!

printscreen

Društvo

SRBIJA ĆE USKORO BITI U OPASNOSTI OD JAKOG ZEMLJOTRESA! Stručnjak upozorava: Trenutno smo bezbedni, ali... OVO SU NAJKRITIČNIJE TAČKE!

Podeli vest

Razorni zemljotresi jačine 7,7 i 7,8 stepeni Rihterove skale pogodili su Tursku. Meteorolog Ivan Ristić govorio je za Informer o mogućnosti da se i u Srbiji dogodi takav potres

Pored ova dva, usledila su još najmanje 42 potresa, od koji je najjači bio 6,7 stepeni. Zemljotres je izazvao velika razaranja i mnogo žrtava.

Foto: Tanjug/AP

Posledice zemljotresa u Turskoj

Meteorolog Ivan Ristić govorio je za Informer.rs o potencijalnim zemljotresima u Srbiji, i otkrio da li takav potres može da se dogodi kod nas.

- Srbija je trenutno bezbedna što se tiče pojave zemljotresa. Moglo bi se reći da smo polako ušli u najsigurniji period, a to je zima. Tokom zime možemo osetiti manje potrese - ističe meteorolog Ristić.

Kritično od proleća

Iako je zima najsigurnija, već od proleća ulazimo u veoma turbulentan period.

- Jače zemljotrese možemo da očekujemo od marta, tada su česti potresi od 5 stepeni Rihterove skale. Proleće može da bude veoma problematično. Najkritičnije tačke su Kopaonik i centralna Srbija - kaže naš sagovornik i dodaje:

- Moja teorija kaže da gde god imate neko brdo, ono nije tu bezveze. Već postoji šansa za zemljotres.

Foto: Informer DN

Ivan Ristić

Meteorolog Ristić napominje i da su radili podatke za ceo svet, i na osnovu njih primećeno je da od 2000. godine imamo sve više tih zemljotresa i vulkana, pogotovo ovih jačih kojih smo svedoci, kao i da su se u prošlosti smenjivali trusni periodi i oni kada je zemlja mirna.

Zbog čega se dešava veliki broj zemljotresa?

Naš sagovornik ima revolucionarnu teoriju koja objašnjava zbog čega se dešava veliki broj zemljotresa.

Ristić je objasnio da je u unutrašnjosti zemlje, kako kaže, kao u kotlu i da je to glavni uzrok izbijanja zemljotresa.

- Jezgro zemlje ima temperaturu preko 6.000 stepeni. Mi mislimo da je zemlja hladna, a ispod je kao u kotlu. Ta toplota ide na gore i toplotna energija se pretvara u kinetičku - rekao je Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alemale

pre 1 godinu

Samo vi nas plašite, to je najbolji način kontrole mase

Raka

pre 1 godinu

Zemljotres se ne može predvideti. Da može ljudi u Turskoj ne bi nastradali. Ako već zna kad će, neka nam kaže mere zaštite.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija