• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

13.02.2023

16:48

SEĆATE LI SE ZEMLJOTRESA U KRALJEVU IZ 2010. GODINE!? Jak je razlog zašto Srbiju treba da zabrinu potresi u Turskoj (FOTO)

YouTube portal krug

Društvo

SEĆATE LI SE ZEMLJOTRESA U KRALJEVU IZ 2010. GODINE!? Jak je razlog zašto Srbiju treba da zabrinu potresi u Turskoj (FOTO)

Podeli vest

Područje koje je pogođeno zemljotresom u Turskoj je seizmički poznato područje, koje pripada tzv. mediteranskom pojasu kojem i mi pripadamo

Kolika je razorna moć današnjeg zemljotresa u Turskoj i Siriji govori činjenica da je kod njega oslobođena 1.000 puta veća energija od onog u Kraljevu iz 2010. godine, kaže Branko Dragičević iz Republičkog seizmološkog zavoda. Ono što je doprinelo velikim žrtvama jeste i to što se zemljotres dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi bili u objektima koji nisu seizmički zaštićeni, rekao je Dragičević.

Seizmolozi smatraju da bi zemljotres koji je pogodio Tursku i Siriju mogao biti najsnažniji u istoriji Turske, a sličan potres dogodio se pre više od 80 godina.

Branko Dragičević iz Republičkog sizmološkog zavoda rekao je da je do ovako snažnog zemljotresa došlo zbog toga što se u poslednjoj deceniji nakupila ogromnna seizmička energija koja se u jednom trenutku, bez ikakvih nagoveštaja, oslobodila na ovom području.

To je, podseća, seizmički poznato područje, koje pripada tzv. mediteranskom pojasu kojem i mi pripadamo i gde su se u prošlosti dešavali snažni zemljotresi.

Prema njegovim rečima ovakvih potresa bude petnaestak godišnje, samo što se dešavaju u nenaseljenim područjima, tako da nisu zapaženi.

- Ako bi hteli da uporedimo kolika je razorna moć ovog zemljotresa, prisetimo se onog u Kraljevu 2010. godine, koji je imao 100 puta nižu magnitudu, ali je pri ovom zemljotresu u Turskoj, oslobođena 1.000 puta veća energija nego što je bilo energija potresa u Kraljevu - rekao je Dragičević.

Foto: printscreen youtube portal krug

Takođe, kaže, i dubina na kojoj je bio epicentar veoma utiče na posledice, i ona je u ovom slučaju bila relativno mala, negde 15 kilometara, mada će sigurno dolaziti revidarani podaci.

- Ono što je doprinelo velikim posledicama jeste i to što se dogodio u ranim jutarnjim satima, kada su mnogi ljudi bili u objektima, a znamo da je 80 odsto stradalih u objektima koji nisu seizmički zaštićeni - rekao je Dragičević.

Foto: printscreen youtube portal krug

To potvrđuju i slike koje dolaze sa terena na kojima se vidi da su neke zgrade ostale i neoštećenje, što nam daje nadu da možemo da se zaštitimo od zemljotresa, kaže seizmolog.

Ukazao je da se današnji zemljotres u Turskoj i Siriji nalazi u tzv. Istočnom anadolijskom rasedu, i da su zemljotresi takve jačine tu očekivani.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija