• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

07.02.2023

19:56

UMESTO KVADRATA U PRESTONICI, MOŽE DA SE KUPI GARSONJERA!? U ovim gradovima u Srbiji su stanovi najjeftiniji

Printscreen, Pngwing

Društvo

UMESTO KVADRATA U PRESTONICI, MOŽE DA SE KUPI GARSONJERA!? U ovim gradovima u Srbiji su stanovi najjeftiniji

Podeli vest

Prosek cena na tržištu stanova u Srbiji podiže prestonica, gde kvadrat prelazi i 10.000 evra, a srednja cena na kraju prošle godine novogradnje u Beogradu bila je 2.565 evra. U isto vreme, međutim, za samo jedan prosečan beogradski kvadrat u novogradnji, može da se kupi garsonjera od dvadesetak kvadrata u Somboru ili Prokuplju

Na listi gradova gde mogu da se pazare najjeftini stanovi u našoj zemlji su osim Prokuplja, Sombora, još i Kikinda, Zaječar i Bor. U starogradnji, na ovim loakcijama može da se nađe i stan po ceni od stotinak evra po kvadratu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečno kvadrat starogradnje u Somboru košta 623 evra, novogradnje 837, dok se amplituda cena kreća od minimalnih 100 u starogradnji do najviših 1.300 evra u novogradnji. U Kikindi je tokom prethodne godine cena stanova koji su imali vlasnike išla od 183 do 975 evra, a prosečno je kvadrat iznosio 592 evra. Podatak za novogradnju nema, što verovatno znači da lene nije bilo zidanja.

- U Zaječaru je lane kvadrat starogradnje u proseku iznosio 517, a novogradnje 532 evra - kažu iz RGZ.

- U Boru su se cene kretale od najnižih 115 u starogradnji do 905 evra, dok je procečna cena po koj su se prodavali stanovi bila 503 evra. Malo niža u proseku iznosila je cena starogradnje u Prokuplju - 465 evra.

Kada bi se vlasnik stana od 50 kvadrata u glavnom gradu odlučio da ga proda, za oko 130.000 evra koliko bi dobio, mogao bi da pazari četiri do šest takvih nekretnine u ovoh pet mesta sa najnižom cenom.

Ukupno su za godinu dana stanovi u Srbiji poskupeli za 13,7 procenata. Kada se uporede četvrti i treći kvartal prethodne godine, porast cene je 3,3 odsto. Prema tabeli koju nam je dostavio Republički geodetski zavod, u odnosu na dve godine ranije, kvadrat je poskupeo od 11 do čak 42 procenata. Najveće poskupljenje zabeleženo je u Boru, što znači da je 2020. godine u ovom mestu stan u starogradnji mogao da se pazari i za 300 evra u proseku. Za 22 procenat poskupeli su stanovi u Kikindi, a u Somboru za 15 procenata. Novogradanjom se trgovalo u Somboru, Zaječaru i Prokuplju.

Prema rečima agenta za nekretnina Peđe Devića, u Boru se u poslednje vreme povećala trgovina stanovima, na šta je smatra uticao rad rudnika. To je i poskupelo kvadrat u ovom mestu i okolini Majdanpeka.

- Ovde je skočio i najam, a što se tiče svih mesta gde je mali promet i mala cena kvadrata to nam govori da u njima nije bilo investicija - kaže Dević. - Poslednjih godina su se "probudili" gradovi pored kojih su izgrađeni auto-putevi, ali svi oni koji su skrajnuti sa puta i u kojima nema industrije sve se više "gase".

Kada je reč o cenama stanova u Beogradu, stručnjaci za nekretnine ne predviđaju zaustavljanje rasta cena do novembra-decembra, jer dok je god tražnja veća od ponude, ne može da se očekuje pad cena.

Najmanja prodaja u Kikindi

Najmanja kupoprodaja stanova prople godine zabeleženo je u Kikindi - svega 100. U Zaječaru - 168, u Vranju 180, Pirotu 199 i Prokuplju 202. Kada je reč o svim nepokretnostima, a ne samo stanova, najamnje se trgovalo u Prokuplju, Užicu, Vranju, Zaječaru i Pirotu.

Viša škola spas za grad

Milić Đoković iz Klastera nekretnina kaže da je problem gradova u kojima se slabo trguje nekretnina uglavnom nedostatak infrastrukture, ulaganja i posla za mlade.

- Ključan je, međutim, nedostatak Fakulteta ili bilo kakve više škole, kao i firmi gde bi mladi radili - kaže Đoković. - Ako ne možete da zadržite mlade, nema ništa od tog grada.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

STANARI STAMBENOG DELA "GENEKSA" NEZADOVOLJNI! Novi vlasnik poslovnog dela platio kvadrat samo 400 evra!? A imali su druge planove...
Društvo

STANARI STAMBENOG DELA "GENEKSA" NEZADOVOLJNI! Novi vlasnik poslovnog dela platio kvadrat samo 400 evra!? A imali su druge planove...

Nakon što je poslovna polovina Geneks kule u Narodnih heroja 41-43, jednog od simbola prestonice, u ponedeljak prodata za 2,4 milijarde dinara iliti nešto preko 20 miliona evra, stanari kule na broju 41 tvrde da će ostati bez 41,8 miliona dinara koje potražuju od "Generaleksporta" (u stečaju od 2015. godine) za održavanje stambenog dela

07.02.2023

23:10

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija