• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

14.02.2023

07:00

DOBRO RAZMISLITE, BANKE NUDE PRODUŽETAK ROKA OTPLATE POZAJMICA... OLAKŠICA SKUPO KOŠTA! Rata 100 manja, a kredit skuplji 6.500 evra

Društvo

DOBRO RAZMISLITE, BANKE NUDE PRODUŽETAK ROKA OTPLATE POZAJMICA... OLAKŠICA SKUPO KOŠTA! Rata 100 manja, a kredit skuplji 6.500 evra

Podeli vest

Oni koji imaju teškoće u vraćanju kredita mogu da podnesu zahtev da im ono se prolongira

Građani koji imaju poteškoće u otplati kredita mogu da produže rok otplate svojih obaveza, ali to će ih debelo koštati!

Procena banke

Banka procenjuje da li postoje okolnosti koje su uticale na pogoršanje finansijskog položaja klijenta
Ivana Joksimović, NBS


Tako, na primer, oni koji su uzeli stambenu pozajmicu od 33.000 evra mogli bi produženjem roka otplate da smanje svoju ratu za 100 evra, ali će ih na kraju kredit koštati 6.500 evra više, kažu stručnjaci!

Manje je više

Produženje smanji ratu, ali na kraju izađe skuplje jer se plati veća kamata banci
Dejan Gavrilović


Slično važi za gotovinske kredite u dinarima. Kredit od 500.000 dinara sa rokom otplate na pet godina i produžetkom od godinu dana košta čak 33.000 dinara skuplje nego bez odlaganja otplate.

Banka procenjuje

Narodna banka Srbije (NBS) utvrdila je uslove ko i na koliko vremena može da pomeri plaćanje pozajmice, ali odluku o konkretnom klijentu donosi svaka banka. Za gotovinske i potrošačke kredite otplata je produžena devet godina, za auto kredite jedanaest, dok je otplatu stambenih kredita moguće produžiti pet godina.

U NBS kažu da svako ko podnese zahtev za odlaganje plaćanja pozajmice mora da navede razlog.

- Svako ko potražuje ovu vrstu olakšice potrebno je da upozna banku sa okolnostima zbog kojih nije u mogućnosti da redovno izmiruje svoje obaveze. Nakon toga banka procenjuje da li postoje okolnosti koje utiču na pogoršanje finansijskog položaja klijenta, pa u skladu sa tim donosi se odluka - kaže Ivana Joksimović iz Sektora kontrole NBS.

Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum, navodi da građani najpre treba da imaju u vidu da ova bankarska olakšica košta.

- To je jedno prepakivanje obaveza gde ćete vi sada plaćati manje, ali na kraju puta ćete efektivno platiti više. Na primer, za jedan prosečan stambeni kredit u Srbiji koji iznosi oko 33.000 evra, ako ga produžite sa 10 na 15 godina, vi ćete u ovom momentu po ovim kamatnim stopama platiti 100 evra manje mesečnu ratu, što je dobro, ali ćete ukupno platiti 6.500 evra više banci - kaže Stakić.

I u Udruženju korisnika bankarskih usluga "Efektiva" navode da se zbog konstantnog poskupljenja bankarskih usluga nameće potreba za olakšicama. Ipak, upozoravaju građane da budu oprezni.

- Korisnik može da napravi restrukturiranje kredita, odnosno da produži rok otplate, u slučaju da upadne u probleme i ne može redovno da plaća rate. Ipak, produženje roka otplate ne znači i smanjenje kamatnih stopa. To produženje smanji ratu, ali na kraju izađe skuplje jer se plati veća kamata banci - navodi Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva".

Uskoro će padati

I pored svega, dobra vest za građane jeste da bi rast kamata na kredite uskoro mogao da bude zaustavljen, kao i da bi moglo da dođe do pada iznosa rata.

- Moja poruka je - strpimo se još nekih šest meseci do godinu dana. Proći će ovo, a onda će rate ponovo početi da padaju - smatra generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Primer stambenog kredita sa produženjem roka otplate


iznos kredita: 33.000 evra
produženje roka sa 10 na 15 godina
mesečna rata: niža za 100 evra
ukupno za vraćanje: 6.500 evra više nego bez produženja roka

Primer keš kredita sa produžetkom roka otplate


iznos kredita: 500.000 dinara
produženje roka otplate sa 60 na 71 mesec
mesečna rata niža za 1.200 dinara
ukupno za vraćanje: 33.000 dinara više nego bez produžetka roka

Kada dužnik može da dobije produženje


* ako ima probleme u izmirivanju obaveza
* ako se proceni da će probleme u izmirivanju imati uskoro
* ustupak se može odobriti samo jednom




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
midland

pre 1 godinu

Trebate li zajam? Ako da, kontaktirajte nas na: stefanopessina0010@gmail.com

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija