• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/N. MArić

17.02.2023

07:00

NAJVIŠE PRENOSIV SOJ KORONE PUNI ČEKAONICE! Kraken se širi Srbijom i POSTAJE DOMINANTNA ZARAZA

printscreen

Društvo

NAJVIŠE PRENOSIV SOJ KORONE PUNI ČEKAONICE! Kraken se širi Srbijom i POSTAJE DOMINANTNA ZARAZA

Podeli vest

Nova podvarijanta kovida postaće dominantna zaraza, procenjuju stručnjaci i apeluju da nastavimo da nosimo zaštitne maske i da se vakcinišemo

Novi soj koronavirusa poznat kao kraken stigao je u Srbiju i uveliko se širi među stanovništvom! To je potvrđeno analizama u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da je kraken soj najviše prenosiva podvarijanta koronavirusa koja je dosad otkrivena, a lekari su zabrinuti što kraken izbegava postojeća antitela u organizmu, koja su stečena kao posledica prethodnih infekcija.

Infekcija

Infekcija pogađa pre svega one koji imaju pridružena oboljenja, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani
Dr Branislav Tiodorović

Prema rečima stručnjaka, ovaj soj za sada izaziva lakšu kliničku sliku, ali sve ukazuje na to da od krakena za kratko vreme može da oboli veliki broj ljudi. Na udaru su hronični bolesnici, starije osobe i nevakcinisani. Stoga lekari apeluju na građane da se vakcinišu i da nose masku makar kada idu na mesta gde je prisutan veći broj ljudi.

Lakša slika

Virusolog dr Nada Kuljić Kapulica za Informer navodi da, uprkos velikoj infektivnosti, kraken nije iznenadio stručnjake. Kako objašnjava, kao i kod njegovih prethodnika, i ovom soju su "ciljna grupa" starije osobe.

- Najvažnije je to što ovaj soj mahom izaziva lakšu kliničku sliku. Svakako zbog praznika, kada se narod više družio, možemo očekivati da će porasti broj zaraženih. Ipak, nikako ne možemo reći da je ovaj soj i poslednji kada je koronavirus u pitanju... Apelujem na građane da ih ne bude sramota da nose masku. Pre svega u autobusu, jer pored koronavirusa, i te kako je prisutan grip, kao i rino i adeno virusi - kaže dr Kapulica.

I epidemiolog dr Zoran Radovanović kaže da će najveći udar korone biti u narednim danima. Prema njegovim rečima, u Srbiji ima oko 50 sojeva koronavirusa.

- Procene su da će novi soj kraken, od koga strahuje Evropa, u Srbiji postati dominantan. Iako izaziva blagu kliničku sliku kao omikron, treba biti oprezan i poštovati mere. Problem sa krakenom je u tome što se procenat obolelih brzo duplira, za osam dana se udvostruči broj zaraženih. Da se epidemiološka situacija u našoj zemlji pogoršava, pokazuje i broj novozaraženih. Takođe, i čekaonice u ambulantama su opet pune. U riziku od zaraze su oni koji nisu preležali kovid u poslednjih šest meseci. Oni koji su dobili dvovalentnu vakcinu mogu da budu relativno mirni - navodi dr Radovanović.

Simptomi zaražavanja krakenom:

* curenje nosa
* bolovi u grlu
* temperatura
* bolovi u mišićima
* kašalj
* glavobolja
* umor

Lepo vreme

Sa njim je saglasan i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. Prema njegovim rečima, pogoršavanje situacije je danak visokih temperatura i masovnih druženja za praznike.

- Ovi dani su bili idealni za širenje virusa i infekcija. Svi smo se radovali suncu i lepom vremenu, ali to doprinosi i širenju virusa. Za sada nema razloga za zabrinutost i paniku, ali zato oprez mora postojati, jer se broj zaraženih povećava. Infekcija pogađa pre svega one koji imaju pridružena oboljenja, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani! Svako od nas trebalo bi da se pridržava mera zaštite: izbegavati masovna okupljanja, držati distancu, nositi masku u zatvorenim objektima - upozorava prof. dr Tiodorović.

Mladi se oporave brzo, hronični bolesnici teže

Lekari iz respiratorne ambulante Doma zdravlja Savski venac kažu da se u ovoj ustanovi dnevno pregleda između 35 i 75 pacijenata koji se javljaju zbog simptoma kao što su bol u grlu, povišena temperatura, suvi ili produktivni kašalj, glavobolja, malaksalost i bol u mišićima.

- Kao i svake zime, tako i ovog januara i februara prisutne su mnogobrojne respiratorne infekcije. Lako i brzo se šire jer ljudi provode dosta vremena u zatvorenom prostoru. Najčešći izazivači su rinovirusi, virus gripa, koronavirusi - kazala je lekar opšte prakse DZ Savski venac dr Biljana Marinković.

Korona brojke prethodnih pet dana

Dan Testirano Pozitivno
12. februar 4.386 360
13. februar 10.358 825
14. februar 10.274 908
15. februar 6.667 694
16. februar

Ona je naglasila da se svi pacijenti po dolasku odmah testiraju na kovid, te da bude oko 15-20 odsto pozitivnih, a onda se na osnovu pregleda i kliničke slike radi laboratorijska i rendgen dijagnostika po proceni lekara.

- Kliničke slike ove zime variraju od lakših, kojih je najviše, preko srednje teških, do teških, koje srećemo kod pacijenata sa komorbiditetima i onima oslabljenog imuniteta. Oporavak je individualan i zavisi upravo od težine kliničke slike. Mladi se uglavnom oporave brzo, a oni koji su imali kardiovaskularne, pulmološke i druge komplikacije nešto teže - rekla je dr Marinković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
đole

pre 1 godinu

Potvrđuje ustanova u kojoj je doskora bila direktor gosp.Begović....stvarno čudno...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija