• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Nova s

24.02.2023

23:30

ZA ULAZAK U SOLIDAN STAN TRAŽE DA ISKEŠIRATE I DO 1.000 EVRA! Ovo je savet kako da se podstanar zaštiti

Printscreen, Pngwing

Društvo

ZA ULAZAK U SOLIDAN STAN TRAŽE DA ISKEŠIRATE I DO 1.000 EVRA! Ovo je savet kako da se podstanar zaštiti

Podeli vest

Pored toga što je cena izdavanja stanova u Srbiji dostigla astronomske iznose velikom broju ljudi predstavlja problem i plaćanje prve kirije jer većina stanodavaca traži i depozit. Oni koji, na primer, nađu stan za 400 evra mesečno, treba da računaju da će prvog meseca morati da plate najmanje 800 evra.

Međutim, ovaj iznos može da bude i veći i da dostigne iznos od čak 1.000 evra. Većina stanodavaca traži depozit u iznosu visine kirije. Ukoliko je budući stanar stan pronašao preko agencije za nekretnine, troškovi će porasti.

- Ukoliko neko u potrazi za stanom angažuje agenciju, platiće agenciji proviziju od 50 procenata od prve kirije. Takođe, ukoliko se neko javi na oglas koji je postavila agencija i iznajmi taj stan, provizija će biti ista. Postoje i agencije koje uzimaju proviziju od 100 odsto, ali tu se uglavnom radi o luksuznijim nekretninama, ali recimo na Zapadu tih 100 odato je standard - objasnio je Uroš Jovanović iz jedne od agencija za nekretnine.

Sagovornik je dodao i da oni koji žele da izdaju svoj stan, a obrate se agenciji da im u tome pomogne, moraju da računaju na to da će da plate proviziju u visini polovine jedne kirije. Agentica za nekretnine Katarina Lazarević, izjavila je da dodatnih troškova, pored ovih navedenih, nema, ali pre samog ulaska stanara u stan, neophodno je da se sačini ugovor, kako bi obe strane bile zaštićene.

- Pre useljenja, potrebno je popisati šta se sve nalazi u stanu i da li električni uređaji rade, kako ne bi stanodavac kasnije mogao da naplati stanaru nešto što već nije radilo - ističe Lazarević. 

Kako kaže, sve to treba da se stavi u ugovor, kao i to kolika je visina kirije i koliko dugo se neće menjati.

- Obično je to neki period od godinu dana. Takođe, taj ugovor ne treba overavati kod notara jer nema potrebe, važi i bez toga - zaključila je sagovornica.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija