• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

27.02.2023

20:22

JEDAN SRPSKI GRAD STIGAO ČAK I BEOGRAD PO PROSEČNOJ ZARADI! Plata je ovde skočila za 9.000 dinara

rtv.rs

Društvo

JEDAN SRPSKI GRAD STIGAO ČAK I BEOGRAD PO PROSEČNOJ ZARADI! Plata je ovde skočila za 9.000 dinara

Podeli vest

Prosečne plate u Novom Sadu zabeležile su još jedan uzastopni rekordan iznos. Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada je u decembru iznosila 102.874 dinara neto.

Ovo je iznos koji je obračunat za mesec u kom se tradicionalno delu zaposlenih isplaćuju plate uvećane za bonuse i novogodišnje nagrade, te razlika od skoro 9.000 dinara u odnosu na prethodni, novembarski obračun nije za čuđenje.

Novosađani po platama polako stižu visoke iznose koje beleži Beogradski region. U Beogradskom regionu je prosečna plata u decembru bila 109.098 dinara neto, što Beograd i Novi Sad stavlja visoko iznad drugih gradova i opštinama po visini zarada.

Za poređenje, na nivou cele Vojvodine je statistički prosek 80.306 dinara bez poreza i doprinosa. Najniže zarade imaju zaposleni na teritoriji Malog Iđoša, gde je prosek 59.574 dinara neto.

U javnom sektoru je prosečna plata u decembru iznosila 79.491 dinara bez poreza i doprinosa, dok je u javnim državnim preduzećima zarada u proseku 91.279 dinara neto. Kad je reč o zaradama u sektorima zdravstva i socijalnog rada, one iznose u proseku 78.487 dinara, a u sektorima obrazovanja i kulture su 72.905 dinara.

Da je ovde reč o još jednom veštačkom rastu prosečnih zarada koje ne pokazuju realnu sliku životnog standarda dokazuje iznos koji Republički zavod za statistiku takođe vodi i redovno objavljuje. To je iznos koji predstavlja sumu do koje zarađuje polovina svih zaposlenih u Srbiji i naziva se medijalna zarada.

U decembru je medijalna zarada iznosila samo 60.413 dinara neto i gotovo da nije rasla u odnosu na mesec dana ranije. Ovaj obračun prosečnih zarada treba uzeti u obzir i u kontekstu aktuelne inflacije, gde rast određene sume ne znači i rast standarda. Kako je nedavno saopštio Republički zavod za statistiku,stopa inflacijeje u Srbiji od januara prošle godine do januara ove godine 15,8 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dusan183

pre 1 godinu

Najniže plate su i dalje kod nas na jugu Srbije gde se radi za minimalac.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija