• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/N.Marić

24.03.2023

08:31

NATO ZLIKOVCI SU MI UBILI MUŽA, JA SAM DOBILA RAK! Potresna ispovest Nataše 24 godine od bombardovanja

Informer

Društvo

NATO ZLIKOVCI SU MI UBILI MUŽA, JA SAM DOBILA RAK! Potresna ispovest Nataše 24 godine od bombardovanja

Podeli vest

Mog Predraga ubio je NATO kada je bacio bombe na našu kuću! Ni posle ovoliko godina ne mogu da zaboravim taj prokleti 28. maj, kaže Nataša.

Mog muža Predraga ubio je NATO kada su bacili bombe na našu kuću! Tada je nastradala i naša komšinica, dok smo majka, otac i ja nekim čudom preživeli. Ni posle ovoliko godina od tragedije ne mogu da zaboravim taj prokleti 28. maj. Dve godine kasnije, razbolela sam se od kancera!

"Izgubismo Pedu"

Dok sam se borila za vazduh, čujem oca kako viče: "Izgubismo Pedu"
Nataša Stanković Nedeljković


Ovako u ispovesti za Informer priča doktorka Nataša Stanković Nedeljković (61) iz Aleksinca, prisećajući se najtužnijeg dana u životu svoje porodice.

Borba za život

- Te večeri samo što smo legli da spavamo, 35 minuta posle ponoći, po ko zna koji put su se začule detonacije i preleti aviona. Sišli smo u podrum. To je poslednje čega se sećam pre nego što sam osetila ogromnu toplotu i potpuni mrak. Kuća se urušila... oko mene gomila šuta. Razmišljam, ako sam živa, živi su i drugi. Shvatam da počinjem da se gušim. Dok se borim za vazduh, čujem oca kako viče za mog muža: "Izgubismo Pedu!" Tata se nekako oslobodio šuta, a onda je izvukao mene. Gledala sam gde su ostali... Postojala je mogućnost da šut sa mene dodatno zatrpa moju majku, pa smo prvo izvukli nju. Srećom, zadobila je samo lakše povrede - u dahu priča ova hrabra Aleksinčanka.

Foto: Informer

Nataša koja je izgubila muža, kasnije i obolela...

Potom se, kako kaže Nataša, okrenula iza sebe i na mestu gde su bili njen suprug i komšinica Dušica videla ogromnu gomilu šuta.

- Kada sam videla prizor, pomislila sam na najgore. U tim trenucima dobila sam nadljudsku snagu. Kopala sam preko ruševina da dođem do muža... Ali bilo je jasno da za njega i našu Dušicu nije bilo spasa. Ležali su ispod gomile kamenja... Strašno... - priseća se Nataša.

Nataša obolela od kancera

Nakon dve godine od tragičnog stradanja muža Predraga, Nataša je obolela od karcinoma dojke. Kako kaže, posle užasa koji su doživeli kao porodica, novo veliko iskušenje je bilo pred njom i njenom decom.

- Rekla sam sebi da ne mogu sebi da dozvolim luksuz da umrem i ostavim decu samu. I pobedila sam rak. Rekla sam sebi "radićeš dva posla, šest dana u nedelji, a sedmi ćeš da ideš u šumu" Planinarenje je bilo moj izduvni ventil. Sada brinem o majci koja ima 87 godina i živim kao i svaka druga Aleksinčanka - kaže skromna Nataša.

Kasnije je obdukcija pokazala da je njenom mužu geler presekao vene i da je iskrvario. Komšinici Dušici je deo bombe pogodio kičmu i na mestu je preminula.

Dan početka bombardovanja Jugoslavije, kaže Nataša, dan je kada je razoren život njene porodice.

- NATO zločinci kao da su nas jurili. Prvo je 5. aprila 1999. godine uništen stan u četvorospratnici u aleksinačkoj Ulici Dušana Trivanca, u kojoj smo živeli suprug, ja i sinovi od deset i sedam godina. Potom su zločinački avioni bombardovali Nišku ulicu, u kojoj su moji roditelji imali porodičnu kuću.

To smo sve nekako izbegli i tada smo prešli u kuću mojih roditelja, gde se, nažalost, i desila tragedija. Smogla sam snage da se posle nekog vremena vratim na ruševinu naše kuće. Tada sam shvatila da su iznad moje glave bila dva gelera. Ne znam kako da nazovem to što sam preživela dok su moji bližnji nastradali. Da li je to sudbina ili okolnosti. Prvih meseci nakon stradanja samo sam se pitala da li je mog muža bolelo dok je umirao - navodi naša sagovornica.

Ljubav iz školske klupe

Nataša kaže da je pokojnog Predraga poznavala još iz školskih dana. Ovaj ekonomista koji je sa njom radio i u aleksinačkoj bolnici, bio je omiljen u "čaršiji", kako kaže njegova supruga.

Foto: Informer

Pokojni Predrag Nedejković

- Mnogo sam volela muža. Verujte, i nakon dve decenije od njegove pogibije svi o njemu pričaju sa pijetetom. Bio je najbolji čovek kojeg sam poznavala. Kada je stradao, tačno smo se znali pola tadašnjeg mog života. Predrag je bio jedinac. Njegovi roditelji su u velikoj muci nastavili da žive. Ja sam ih sahranila, neka im je večna slava svima - kaže Nataša.

Ne zaboravlja se

Posle velike nesreće koju ni posle više od dve decenije ne zaboravlja, Nataša je, kako kaže, morala da sakupi snagu i nastavi sa životom.

- Morala sam da se borim za moju decu, samo mi je to bilo na umu. Pre bombardovanja muž i ja samo imali lep život i velike planove. Završila sam specijalizaciju i počeli smo da se kućimo. NATO zlikovci su sve to prekinuli! Ali, gurala sam dalje. Radila sam dva posla kako deca ne bi osetila očev odlazak, kako bi ih izvela na pravi put, to mi je bila najveća motivacija. Sada od starijeg sina imam unučiće, obojica su završili fakultete, muzičke škole, a mlađi sin završava i drugi fakultet. Uspela sam da završim i doktorat. Ja kažem, da smo mi iz ovog dela Srbije "dali Bogu Božje i caru carevo" - kaže dr Stanković Nedeljković.

BROJKE

* 2.500 civila ubijeno
* 89 dece
* 1.031 pripadnik Vojske i policije
* oko 6.000 civila ranjeno
* 2.700 dece
* 5.173 vojnika i policajca
* 25 osoba se i danas vodi kao nestalo
* NATO je izvršio 2.300 udara
* 22.000 tona projektila bačeno
* 37.000 zabranjenih kasetnih bombi sa osiromašenim uranijumom

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Srpski zločinci su mnogima ubili muževe i djecu. A ona je dobila rak jer je za to prodispozicirana. ne postoje bombe sa osiromašenim uranom jer ne bi bilo nikakve korisit od njih. OU je penetrator a ne eksploziv. a vi debili i dalje lupate po vučićevoj debilnoj i neobrazovanoj retorici.

zemlja prokletih

pre 1 godinu

Prokleti su oni koji su zbog vlasti izabrali stradanje Milice Rakić i hiljade Srba, a vladali su Vučić, Dačić i Volina...

Dragan

pre 1 godinu

Nama niko nista ne prasta i ne zaboravlja, ali gospodin Hil hoce da mi oprostimo...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija